Nincs ilyen widget!

Színvonalas versengés a VELUX Dizájn Díjért

Első és második helyezettet, valamint öt elismerő okleveles díjazottat hirdettek ki május 22-én a VELUX Nemzetközi Dizájn Díj átadó ceremóniáján a holland Eindhoveni Dizájn Akadémia épületében. A fiatal magyar dizájnerek, Kárpáti Judit Eszter és Esteban de la Torre, akik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjai, „Cromorph” elnevezésű anyagukkal az okleveles pályaművek között szerepeltek. A fődíjat a Berlini Művészeti Egyetem (Berlin University of Arts) hallgatójának, Hyunjeong Kimnek „Ferro Fluid Scales” című munkája nyerte. A verseny második helyezettje a holland Delfti Műszaki Egyetemen tanuló Iris van den Brink és Anneloes de Koff „The Swipe” elnevezésű projektje lett.
 
A magyar projekt
Az első alkalommal meghirdetett VELUX Nemzetközi Dizájn Díjra 20 országból érkezett pályamű, amelyek közül a magyar csapat bekerült a legjobb hét közé, elismerő oklevelet szerezve. Kárpáti Judit Eszter és a mexikói származású Esteban de la Torre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről tapasztalt párosként jelentkezett a megmérettetésre, ugyanis a VELUX Cégcsoport pályázata előtt már több projekten is dolgoztak együtt. A koncepció kidolgozásakor nem csak a meglévő tapasztalataikból, de a magyar és a mexikói kulturális hagyományokból is építkeztek. „Rájöttünk, hogy ugyanazokért a dolgokért rajongunk, de más-más megközelítésből, amely végülis változatos megoldásokban, frappáns tervekben érvényesül” – mondta el Eszter és Esteban.
A magyar duó pályázati anyaga, a „Chromorph” dinamikusan változó, reverzibilis hő- és fényreaktív mintákkal és színekkel operál, így az árnyékoló színe és mintái a napfény és a hőmérséklet hatására folyamatosan változnak.
„Ötletünk a hő és a fény előnyein alapszik. A termokromatikus tintával és a szitanyomás kombinációjával dinamikusan változó felületet kaptunk, amely hő és természetes fény hatására minták, színek végtelen kombinációját nyújtja. Az anyag e tulajdonsága a napszaktól és az időjárástól függően különböző hangulatot, látványt csempész a szobákba” – ismertették a pályázók elgondolásuk lényegét. „Szeretünk intelligens textilekkel dolgozni, és folyamatosan keressük a szokatlan megoldások hétköznapi használatának lehetőségeit.”
A fiatal magyar tervezők nem titkolt célja továbbá, hogy pályamunkájukkal felhívják a figyelmet a kromatikus tintában rejlő lehetőségekre, és hogy népszerűbbé tegyék a manapság már-már feledésbe merült technológiát.
.
1.  helyezett
.
A 6000 eurós fődíjat a zsűri Hyunjeong Kimnek ítélte átfogó és innovatív tetőtéri ablakokra tervezett árnyékolási megoldásáért, hozzátéve, hogy a Ferro Fluid Scales olyan újító szellemet és jövőképet tükröző projekt, amely technikailag is kifinomult, intelligens megoldást kínál.
 
„Nagyon örülök, hogy elnyertem a VELUX Nemzetközi Dizájn Díjat, hiszen a VELUX Cégcsoport díjai komoly presztízsértékkel bíró szakmai elismerések. Büszke vagyok a projektem sikerére, és remélem, hogy ez a díj lendületet ad a karrieremnek” – nyilatkozta a Hyunjeong Kim.
A Ferro Fluid Scale a sötét színű vasfolyadék természetes állapotára épít, amely mágneses térbe helyezve sűrűvé válik. Az áttetsző üveglemezekben sűrű és természetes halmazállapotú vasfolyadék található, így a felhasználó a mágneses tér erősségét szabályozva beállíthatja az árnyékolón áthatoló fény mennyiségét.
„Számos anyagot tanulmányoztam az ötlet kivitelezéséhez, mire rátaláltam a vasfolyadékra. A legfontosabb eleme a dizájnnak az, hogy az árnyékoló nem a fizikai mozgatás segítségével működik, hanem inkább az üvegpanelekben levő vasfolyadék természetes változásai révén. Egy elektromágneses egységet is beépítettem a modellbe, hogy egyszerűbbé tegyem az árnyékolón bejutó fény mennyiségének szabályozását” – ismertette a nyertes a fejlesztés folyamatát.
.
2.  helyezett
.
A második helyezettnek járó 2500 eurós jutalmat a Delfi Műszaki Egyetemen tanuló Iris van den Brink és Anneloes de Koff nyerték Swipe nevű koncepciójukkal. A zsűri a pályamű egyszerű, de innovatív megközelítését és az általa nyújtott fényszabályozás érdekes módját értékelte.
 
„A szép, esztétikus megjelenésen túl pályamunkánk a formatervezés egyszerűsége miatt könnyen megvalósítható. A Swipe minden alkotóeleme sztenderd alkatrészekből áll, amelyek gyártási költségeit könnyű leszorítani. Úgy gondoljuk, hogy ez az elgondolás illeszkedik a VELUX Cégcsoport azon céljához, hogy a remek dizájn mindenki számára elérhető legyen” – ismertette a Swipe fokozatos árnyékoló rendszert Iris van den Brink és Anneloes de Koff.
.
Döntősök
.
A két pénzdíjas mellett öt csapat elismerő oklevelet kapott, és a díjátadón mind a hét döntős – magyar, német, holland és lengyel tervezőiskolák tanulói – bemutatta a modelleket. „Mind az öt okleveles projekt számos érdekes megoldást és új technológiát vonaltat fel, mint például a nappali fény éjszakai felhasználását, illetve más fenntartható, természet ihlette technikát” – mondta el Peter Zec zsűritag, a neves Red Dot Dizájn Díj alapítója.
.
Az összes projekt megtekinthető itt: http://designaward.velux.com/about/all_projects_2014
.
A nyertes kiválasztása
.
A zsűrinek, köztük a német Peter Zec professzornak és a GamFratesi dán-olasz tervezőpárosnak nem volt könnyű dolga a nyertes kiválasztásakor. A munkáiban a status quo-t megkérdőjelező Petra Blaisse zsűritag szerint az összes résztvevő nyertes, hiszen a pályázók képesek voltak újat mutatni az árnyékoló dizájn területén, komoly kihívás elé állítva a bíráló bizottságot.
„A nyertes projekt egyszerre vonultatott fel technológiai intelligenciát, találékonyságot és hatékonyságot. A hatékonyság alatt itt a funkcionalitást értem – a nyertes pályamű ugyanis nem csak dekoratív dizájnt nyújt a felhasználónak” – kommentálta Petra Blaisse a díjnyertes modellt.
.
Az új dizájn díj innovációra ösztönöz
.
A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj azzal a céllal jött létre, hogy a feltörekvő európai formatervező hallgatók számára lehetőséget nyújtson a dizájn és technológia újraértelmezésére a tetőtéri ablakok árnyékolása terén. A VELUX Cégcsoport pályázatára több mint 20 európai országból érkeztek pályaművek, amelyeket az innováció, az életminőségbeli változás, a fenntarthatóság és a piaci életképesség jegyében értékelt a zsűri.
A VELUX Cégcsoport árnyékoló üzletágának vezetőjét, Kent Holmot lenyűgözte a résztvevők által beküldött számos kreatív projekt; különösen a díjátadón bemutatott formatervezési megoldások.
„Amikor létrehoztuk ezt a versenyt, nem is gondoltuk, hogy ennyi izgalmas pályaművel állunk majd itt a díjátadón” – mondta el Kent Holm az ünnepségen. „Igazán örülünk, hogy ilyen sok tervezőcsapat döntött összetett technikai megoldások mellett, és lenyűgözőnek találjuk a szakmai elkötelezettség és precizitás egész versenyt végigkísérő magas szintjét.”
Holm bízik benne, hogy a tervezők hasznosítani tudják a versenyen szerzett tapasztalataikat.
„A tetőtéri ablak a napfény, a friss levegő és a kitekintési lehetőség eszközeként gazdagítja az életünket, s jobb életkörülményeket teremt a mindennapi munkához, a kikapcsolódáshoz. Tudom, hogy minden résztvevő értékes tudást szerzett a tetőtéri ablakok kapcsán, minket pedig lenyűgözött a hallgatók által létrehozott számos kreatív projekt és megoldás.”
.
HÁTTÉRINFORMÁCIÓ
.
A VELUX Nemzetközi Dizájn Díjról
.
A VELUX Nemzetközi Dizájn Díj 2014-ben azzal a céllal jött létre, hogy felfedezze a fiatal tehetségeket és teret adjon a dizájn szakos egyetemi, főiskolai hallgatóknak arra, hogy bemutassák innovatív tetősíkablak-kiegészítőkkel kapcsolatos elképzeléseiket. A díj páratlan lehetőséget kínál számukra, hiszen munkáikat egy nemzetközileg elismert dizájnerekből álló zsűri értékeli, s kellő nyilvánosságot biztosít kreativitásuknak. A nevezés lehetősége valamennyi dizájn és formatervezés szakos egyetemi vagy főiskolai hallgató számára nyitva áll, ugyanakkor a koncepciókkal kapcsolatos elvárások minden jelentkező számára ugyanazok: a zsűri tökéletes, intelligens, minőségi, kreatív és a tervező személyiségét leginkább kifejező koncepciókat vár.
További információ: www.designaward.velux.com
.
A zsűri tagjai
.
Dr. Peter Zec professzor – Nemzetközi szinten elismert dizájnszakértő és író, a Red Dot Dizájn Díj alapítója és vezetője. 1991 óta a híres Design Zentrum Nordrhein Westfalen, a Red Dot Dizájn Díj otthonának elnöke. További információ: http://en.red-dot.org/2098.html
Petra Blaisse – A neves holland dizájner számos kreatív területen alkot, így nagyra becsült munkái között egyaránt találunk példát textiltervezésre, tájépítészetre és kiállítás dizájnra. 1991-ben létrehozta saját dizájn vállalatát, az Inside Outside-ot Amszterdamban. Munkássága az amszterdami Stedelijk Múzeum Alkalmazott Művészetek Osztályán indult. 1987-től szabadúszó dizájnerként dolgozott, és építészeti installációi ekkor váltak védjegyévé, amelyeket eleinte több támadást ért, mint amennyi elismerésben részesültek. Figyelme fokozatosan a textilek használata, a fény alkalmazása és az enteriőrtervezés felé fordult, s ezzel egy időben kezdett el kerttervezéssel és tájépítészettel is foglalkozni. További információ: http://www.insideoutside.nl/en/petra-blaisse.htm
.
Gamfratesi – A dán Stine Gam és az olasz Enrico Fratesi alkotta elismert dizájner duó a tradíció és megújulás harmonikus párbeszédéből merít ihletet. Bútoraik tervezése során szívesen kísérleteznek a különböző anyagokkal és technikákkal. Gam és Fratesi munkáiban együttesen érvényesülnek a hagyományos dán bútorkészítés és kézművesség hagyományai a tradicionális olasz intellektussal és konceptuális megközelítéssel. További információ: http://gamfratesi.com/studio/
.
A VELUX Cégcsoportról
.
A VELUX Cégcsoport küldetése, hogy jobb lakókörnyezetet teremtsen a tetőn keresztül érkező napfénnyel és friss levegővel. Termékprogramja tetőtéri ablakok és lapostetős házakra készült megoldások széles skáláját fedi le. A vállalat számos árnyékolót, beépítőterméket és távvezérlő elemeket, valamint a tetőbe integrálható napkollektorokat is gyárt. A VELUX Cégcsoport a világ mintegy 40 országában képviselteti magát értékesítési vállalattal, 11 országban pedig termékgyártás is folyik. Megközelítően 10.000 alkalmazottat foglalkoztat, és a VKR Holding A/S tulajdonát képezi. A VKR Holding A/S korlátolt felelősségű társaság, amely alapítványok és az alapító család 100%-os tulajdonában van. További részletek: www.velux.com.
süti beállítások módosítása