- 2012.08.27. 01:17
Mielőtt bárki meggyanúsítaná a mi kis kabalánkat, hogy sznob, mert kizárólag külföldre utazik, ráadásul ha lehet jó messzire, jelzem, hogy kis hazánkban is szétnézett a manó. Nem csak New York (cikk itt), Portugália (cikk itt, itt és itt), Franciaország (cikk itt, itt, itt és itt) és Olaszország (cikk itt) izgatta fel. Idén kétszer is elutazott a Balcsira és egyszer a Veszprémi Állatkertbe is. A Balatonon két helységet látogatott meg, mégpedig Balatonkenesét, azon belül is a lecsófesztivált és Tihanyt, a Hajós Egyletet, bár tegyem hozzá, azt a hajót csúnyán lekéste, ami fel szándékozta venni... (Szerző és fotók: Hujber-Nagy Aletta)
Az igazat megvallva dekoody már a múlt héten is Balatonkenesén sütkérezett és rágyúrt a lecsófesztiválra. Sütött a haverokkal szalonnát, persze diétásan, mert kissé dagi a drága, ezért szigorú orvosi diétán van.
Túl az első két Abonetten. Nem is rossz egyébként, próbáljátok ki! :-)
Ezután eljött a következő hétvége és ismét a Balatonon, azon belül is Kenesén találta magát. Ki nem hagyta volna a messze földön híres lecsófesztivált. A nagy területen ameddig a szem ellát, mindenhol szórakozási lehetőség: vásározók, cirkusz, mini vidámpark, gyerekjátszóterek, természetesen fürdési lehetőség és könnyűzenei programok. Az este fellépője pedig a fergeteges Ocho Macho volt.
Rengeteg, szám szerint 50 csapat főzte a finomabbnál finomabb lecsókat. Gyakorlatilag nem volt két egyforma. Akadt sárga, narancs, piros és zöld színű is. A dekorációk is nagyon érdekesek voltak, sőt egyesek főzési technikája sem volt éppenséggel mindennapi.
Ugye milyen csodás egy ilyen Balaton parti rendezvény? Gyönyörű hátteret biztosított a magyar tenger a rendezvénynek.
És persze a kenesei hajókikötőt is megnézte dekoody messziről, ha már ott ment el mellette.
Egy helyi bácsi ragaszkodott hozzá, hogy megörökítsük. :-)
"A zsűrit az ismert és népszerű mesterszakács, Benke László vezette, tagja volt Bene Sándor mesterszakács, Varbai András, a Vajdasági Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség elnöke és Hegyi Barbara színművésznő. Az ételek mellett a zsűri a kreativitást, a tálalást, a sátor és a főzőhely kinézetét is pontozta.
Benke László, a zsűri elnöke azt hangsúlyozta, hogy a jó lecsó aranyat ér, rosszat meg nem érdemes készíteni!
– Egy jó lecsó nem attól válik magyarossá, hogy „négyszer százat úszik zsírban”, és méregerős, hanem harmonikus, ami azt jelenti, hogy a jó lecsó szálas, roppanós, tűzpiros, enyhén csípős és kellemes szaftja van, természetesen a belevalók (tojás, szalonna, kolbász, tarhonya, rizs) ízlés szerint adagolhatók. A mesterszakács beszélt arról is, hogy a lecsót könnyűnek tűnik elkészíteni, azonban az előkészítés nagyon fontos művelet, a főzés így már viszonylag könnyebb. – Fontos figyelni az olyan apróságokra, mint hogy a paradicsomot kockára vágjuk, így nem pördül fel a bőre. A lecsó nemcsak egytálételként, de kiegészítőként is nagyszerű, elég csak a világhírű Csáky rostélyosra gondolni, de köretként húsok mellet is nagyszerű. A gasztronómiai rangsorban a lecsó elég előkelő helyett foglal el, sokan használják, ismerik, méltán népszerű – összegezte a mesterszakács."
A pontszámokhoz hozzáadódott a csapatok lecsó indulója is, ami évről évre izgalmas és vicces produkciókat eredményez. Idén volt két maximális pontszámú lecsó induló, akadt olyan is ,aki a nézők nem kis derültségére Dr. Schmit Pál néven mutatkozott be és voltak akik aki urnában a nagypapát is elhozták az induló elénekléséhez. Egy dalfoszlány volt emlékezetes nagyon, ami így szólt az EDDA, A kör közepén állok című nótájának dallamára, hogy : "ha nem tetszett, főzzél akkor jobbat!"
A főleg helyi fiatalokból álló „Ad Libitum” (azaz tetszés, vagy ízlés szerint) csapat nyerte a nyolcadik alkalommal megrendezett lecsófesztivál abszolút díját, a nyertesek a rangos elismerés mellett megkapták a rendezvény vándorkupáját is. A második helyezett a Töki tökös csapat, a harmadik helyezett pedig a Jobb csapat lett.
Ez úton is gratulálunk nekik dekoody és a magunk nevében!
Ha tetszett a bejegyzés, jövőre ugyanitt együtt!