Nincs ilyen widget!

Elfeledett helyiségek nyomában - Kamra

Az elfeledett helyiségek sorozat folytatódik, méghozzá egy újabb háztartási helyiséggel, a Kamrával. A kamra tulajdonképpen nem is tűnt el, hanem inkább átalakult, kisebb lett és általában mindenféle kacatok tárolására használjuk. De mire is jó valójában a hagyományos kamra?
A kamra szinonimái között szerepel az éléstár, éléskamra, spejz, spájz (ki hogy mondja). A neve is utal az élelem raktározására. Régen a spájz nagyobb volt, mint a konyha és tele volt mindenféle finomságokkal, nem úgy volt, hogy elszaladunk a bevásárlóközpontba savanyú ubiért meg lekvárért. El vagyunk kényeztetve, hatalmas kínálat vár minket a boltokban. Emiatt a kamrák egyre kisebbek vagy nincs is egyáltalán az egész lakásban.  Mindent bezsúfolunk a konyhába, garázsba, pincébe rosszabb esetben az erkélyre. Ez azt mutatja, hogy igény az lenne rá. Ez a kis helyiség egy olyan csoda, amit csak az ismer, akinek van otthon! (Szerkesztette: Gubacsi Judit)

184927c1df0bf520ffebc7721ec87bae.jpg

Nézzük át mire kell figyelni egy kamra elhelyezésénél és elrendezésénél:

A legjobb, ha a kamra a konyhából nyílik és ajtóval le van választva. Ha építkezés előtt állunk, figyeljünk rá, hogy a leghűvösebb oldalt válasszuk ki a kamrának. Az elrendezésnél fontos az áttekinthetőség, ezért a polcok ne legyenek túl mélyek, mert ha minden egymás mögött van semmit se fogunk megtalálni. Az a tuti, ha mindent felcímkézünk, így nagyon egyszerűen rendben lehet tartani és pótolni a hiányt. Csoportosítsuk az ételeket (pl: befőttek, lekvárok, italok, tészták…) Fontos a tisztántarthatóság, könnyen takarítható burkolatokat válasszunk és legyen jól megvilágítva a helyiség. Senki sem szeret egy sötét kamrában kotorászni. Én imádok mindent felcímkézni és az eredeti csomagolásából áttölteni valami üvegbe vagy műanyagba. Ezeknek a kamráknak is az a titka, azért néznek ki ilyen jól, mert egységes a "csomagolás".

b06ebca6188db5bb1eec147649df6f57.jpgspajz.jpgb0d6509c2b0effb0ce3692f08edce1d7.jpg70374532a24a32cd9ce84a737d1e08f0.jpg009f8f8f105acbea7ca61951a5026bbb.jpg5f296ccac68a340c8c73574f6351fd92.jpgd984d1601affe6485695e45acd0a7cb2.jpg406a67fbbf4a5511d5626069372d8884.jpgaf33d1f39e9a439a9d116040981479ca.jpg55c7ec3623bc0082124df4c28eff79c7.jpg0d6510cd70bccfbeb001edcce2001d63.jpg9bdaadef5b65a6436eaceb14335bb0fe.jpg

Én mit tennék az éléskamrámba:

Liszt, rizs, tészta, só, bors, cukor, paprika, zöldfűszerek, paradicsomszósz, ketchup, mustár, ecet, bab, lencse, citrom, búzadara, kukoricaliszt, konzervek, italok, üdítők, kávé, zsemlemorzsa, szódabikarbóna, élesztő, sütőpor, porcukor, vaníliás cukor, pudingpor, kakaó, kókuszreszelék, dió, mogyoró, mazsola, csoki, mák, vaníliarúd, sütőpapír, muffin papír, alufólia, frissentartó fólia, olívabogyó, chips, ropi, aprósüti, tea, víz, bor, pezsgő.

Neked van otthon kamrád? És rend van?

Képek forrása

süti beállítások módosítása