Nincs ilyen widget!

Electrolux Design Lab magyar szemmel

Aki figyelemmel kíséri a design blogokat, több, mint valószínű, hogy hallott már a Design Lab nemzetközi formatervező versenyről, amelyet 2003 óta minden évben megrendeznek. A pályázaton ipari formatervező szakokon végzett friss diplomások és formatervező szakos hallgatók nevezhetnek a jövő háztartásainak tervezett innovatív koncepcióikkal. A pályázat célja a legtehetségesebb tervezők elérése és felkarolása, továbbá inspirációk gyűjtése az innovatív termékfejlesztéshez. Külön említést érdemel, hogy az elmúlt 10 év versenyein 5 alkalommal is ott voltak a magyar indulók a legjobbak között. Sőt, egy ízben a dobogó első fokára is sikerült felállni. Mi ezért kísérjük figyelemmel az idei versenyt is, és igyekszünk rendszeresen beszámolni majd róla a dekooderen is. Ha Titeket is érdekel, milyen új ötletekkel rukkolnak elő a fiatalok az idén, és hol végzünk a versenyben, akkor tartsatok velünk! (Szerkesztette: Hujber-Nagy Aletta)

Design_Lab_logo_themes-1 630

Először is vegyük leltárba, hol végeztek indulóink az elmúlt 10 év versenyein!

2003

Cosovan Tamás és Hosszú Gergely
lehajtható főzőlap
felhasználóbarát-központúság kategóriában I. helyezés

A falra szerelhető, szétnyíló főzőlap és szagelszívó praktikus megoldást jelent alkalmankénti sütés-főzésre, emellett rendkívül tetszetős látványt nyújt felhajtott állapotban.

Folding hob Budapest

2007

Szabó Levente
E-wash, mosódióval tisztító mosógép
I. helyezett

2007-ben Szabó Levente (MOME), E-wash elnevezésű kompakt mosógépével végzett az első helyen, mely mosószer helyett mosódióval tisztítja a ruhákat. Levente az első helyezettnek járó hat hónapos gyakornoki állást az Electrolux svédországi, majd olaszországi formatervezési központjában töltötte. Ezt követően a vállalat úgy döntött, hogy főállásban alkalmazza őt, így Levente azóta az Electrolux olasz design központjában dolgozik terméktervező munkatársként. A fiatal magyar hallgató aranyérmes „e-Wash” nevű mosógépe az Indiában és Nepálban évszázadok óta használatos mosódiót (sapindus mucorossi) használja a ruhák tisztítására.
"Az ötletet a mosási folyamat és a mosószer előállításának környezetszennyező hatása adta."
"Olyan anyagot kerestem, amely képes kiváltani a mosóport. A mosódió természetes növény, nem károsítja a környezetet." – mondta Szabó Levente, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatója a szerkezetről egy korábbi interjúban.
"A másik probléma a hagyományos mosógépek alakja volt. Lecsökkentettem a készülék méretét, és laposabbá változtattam, így könnyedén elfér egy kis lakásban is, ugyanakkor képes egyszerre sok ruhát kimosni. Egy kilogramm mosódió átlagosan egy évre elegendő egy átlagos hazai háztartásban. Kíméli a ruhákat és ideális megoldás az allergiától szenvedőknek is." – tette hozzá a tervező.

17973_fotogaleria_n2.gif

e-Wash

Szabo Levente_E wash 630

2008

Püspöki Apor és Sáfrány Attila
E-bag, kinetikus energiával működő hűtőtáska
Statosphere, ruhafelfrissítő állvány
döntősök (a legjobb 8 között)

A döntőbe jutott két magyar pályázó a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákja. Püspöki Apor "E-bag" elnevezésű munkája egy kinetikus energiával működtetett, 3 liter űrtartalmú hűtőtáska, amely a séta közbeni "lóbálásból" nyeri a működéshez szükséges energiát, és hűti a benne lévő ételt, üdítőt. A fiatal tervező szerint, minél hosszabb a séta, annál kellemesebb a végső felfrissülés.
"Szerettem volna rámutatni arra, hogy a városi élet mekkora energiafelhasználással jár." – mondta Püspöki Apor. "Az E-bag forgatható fogantyúja egy dinamóhoz csatlakozik, amely a kar mozgásával egy akkumulátort tölt. A hűtőrendszer kialakításánál a Peltier-technológiát alkalmaztam, melynek segítségével a hőszivattyú a hőt az eszköz egyik oldaláról a másikra vezeti el. A hűtési állapotot három LED jelzi."

elux 080826 110

DesignLab08_E-Bag2 630

A másik döntős pályázó, Sáfrány Attila „Stratosphere” fantázianévre keresztelt munkája egy "ruhafelfrissítő" állványt takar. "Tulajdonképpen egy szobainasról van szó, amely eltávolítja a ruhákból a baktériumokat és a mikro szennyeződéseket, így például a cigarettafüstöt. Az ötletet az internetes generáció jellegzetes, kényelmes magatartása adta, hiszen ezek a fiatalok a levetett ruháikat nem feltétlenül dobják szennyesbe, amíg az ténylegesen nem koszos. Legtöbbször egy széktámlára hajítják, hogy később újra felvehessék." – beszél megfigyeléséről Sáfrány Attila.
A "Stratosphere" kétszeres funkciót lát el egy modern technológiát alkalmazva. A készülék egyszerre szagtalanítja a ráterített ruhákat, és frissíti fel a szoba levegőjét. A szennyezett levegő egy HEPA szűrőn áramlik keresztül, majd egy kamrába jut, ahol ultraibolya fény fertőtleníti azt.

elux 080825 038

2011

Miklósi Ádám
Cellcooker, okostelefonnal vezérelhető, vákuum alatt főző készülék
középdöntős (a legjobb 25 között)

Miklósi Ádám munkáját, a Sous-vide sejtes főzőrendszert az egyre népszerűbbé váló lassú, alacsony hőfokon, vákuum alatt történő, magas páratartalmon való főzés, illetve párolás ihlette. A Sous-vide egészséges és ínycsiklandó ételeket készít el, előre meghatározott idő alatt. A készülékhez interneten, vagy okos-telefonon futtatható, személyre szabott alkalmazás is jár, amellyel akár egy hétre előre is megtervezhetjük a menüt, és segít a hozzávalók beszerzésében is. A hozzávalók légmentesen lezárható, műanyag tasakokba kerülnek, majd a készülék vízfürdőben, előre meghatározott hőmérsékleten megfőzi azokat. Az étel a hagyományos főzéshez képest jóval lassabban (akár 72 órán keresztül is főhet), és alacsonyabb hőmérsékleten (jellemzően 60°C körüli hőmérsékleten) készül el. Ezzel a főzési móddal az ételek megőrzik eredeti állagukat, ásványi anyag- és vitamintartalmukat, ezáltal ízletesebbek és egészségesebbek lesznek.

sous_vide_sejtes_fozorendszer_adam_miklosi_hungary_0

sous-vide-cell-cooker-2 630

2012

Szabó-Demény Ádám
ChefPad, interaktív szakácskönyv
elődöntős (a legjobb 80 között)

A ChefPad egy érintőképernyős táblagép és egy dokkoló egység egyedi kombinációja. A készülék egy olyan interaktív szakácskönyv, amely amellett, hogy recepteket tartalmaz, a főzés folyamatában is segítséget nyújt. A készülékben tárolt receptek között az elkészítés nehézségi foka, a főzéshez szükséges idő, és a rendelkezésre álló alapanyagok alapján is lehet keresni. A recept kiválasztása után, a tabletet csatlakoztatni kell a dokkolóhoz, amelynek beépített illat generátora a recept alapján előállítja, és a levegőbe fújja a kiválasztott étel illatát, az íz adagoló pedig egy kis ízesített ostyát készít. Így megkóstolhatjuk és megszagolhatjuk a kiválasztott ételt, mielőtt azt valójában megfőznénk, s eldönthetjük, hogy ízlik-e vagy sem. Ha úgy döntünk, hogy szeretnénk elkészíteni az ételt, akkor a ChefPad-en, egy videó segítségével, lépésről lépésre végigkövethetjük a főzés folyamatát. A videót bármikor megállíthatjuk, de ugorhatunk is az egyes fázisokat bemutató jelenetek között. Hogy az érintőképernyő főzés közben is tiszta maradjon, a beépített mikrofonnak, illetve mozgásérzékelő szenzornak köszönhetően hanggal és mozgással is adhatunk utasításokat a készüléknek. Mivel a ChefPad alapja egy hagyományos táblagép, alkalmazásokat, például szakácskönyv író applikációt is tölthetünk rá, melyeket akár barátainkkal is megoszthatunk. Telepíthetünk rá főzéssel kapcsolatos játékokat, melyeket a gyerekek is használhatnak, de meg is rendelhetjük a recepthez szükséges alapanyagokat az internetről.

Electrolux Design Lab ChefPad 01

2013

A díjazás

A döntőben nyolc pályázó mutathatja be terveit a világszerte elismert szakértőkből álló zsűrinek. A zsűri a pályázatokat az intuitív tervezés, az innováció és a fogyasztói igények kielégítése alapján bírálja el. Az első díj egy hat hónapos fizetett gyakornoki állás az Electrolux egyik globális tervezőközpontjában, valamint 5000 euró. A második és a harmadik díj 3000, illetve 2000 euró, az online közönségszavazás nyertese pedig 1000 eurós jutalomban részesül.

A témák idén

2013-ban az Electrolux Design Lab formatervezői verseny a „városiasodásból” eredő problémák megoldását tűzte ki célul. Ezért olyan pályamunkákat vár a versenyzőktől, amelyek az egyszerű, innovatív, idő- és energiatakarékos, egészséges, praktikus és szórakoztató városi életet szolgálják. A terveket a közösségi főzés, a friss levegő vagy a tiszta otthon témakörében készíthetik el a versenyzők.

 

Electrolux-1C.indd

1. SOCIAL COOKING (közösségi főzés)

A barátokkal vagy családdal töltött idő remek alkalom lehet az otthoni szórakozásra, kikapcsolódásra. Sok városlakó számára a hobbifőzés nemcsak az önkifejezés eszköze, hanem az igazi kulináris élmény lehetőségét is nyújtja. Intenzívebb közös, és még inkább közösségi kulináris élményekre vágyunk, amely élvezetet okoz a barátoknak és a családtagoknak, ugyanakkor egészséges, kiváló minőségű ételek fogyasztását is lehetővé teszi. Miközben időbeosztásunk egyre szorosabb, életstílusunkkal pedig egyre több kihívás elé állítjuk magunkat, miként kínálhat megoldást a formatervezés a szórakozásra, az időtakarékosságra és az egészségesebb életre?

2. NATURAL AIR (friss levegő)

A lakásban lévő levegő minősége megváltoztathatja a szoba légkörét, emellett láthatatlanul befolyásolja a közérzetet. A minket körülvevő éghajlat évről évre változik, a légszennyezés pedig folyamatos és egyre súlyosbodó problémát jelent. Ezért különösen fontos, hogy a lakásban tiszta legyen a levegő, legyen hová „elvonulni” a városi környezet elől. A tiszta levegő kulcsfontosságú, közvetlen hatással van az egészségünkre és gyökeresen megváltoztathatja az otthon hangulatát. Milyen formatervezési megoldással lehetne biztosítani, hogy a legjobb minőségű levegőt szívhassuk az otthonunkban, ugyanakkor az esztétikai értékek is kellőképpen érvényesüljenek?

3. EFFORTLESS CLEANING (tiszta otthon)

Kaotikus világunkban az időtakarékos megoldásokra nagyobb szükség van, mint valaha, az innovatív alkotás pedig véget vethet a mindennapi fáradságos mosogatásnak, mosásnak és takarításnak. De nem csak erről van szó: ahogy városban lévő otthonaink egyre kompaktabbá és integráltabbá válnak, a tiszta élettérhez szükséges mindennapos dolgok kevesebb helyet kapnak. A porszívók és szemetesládák elrejtéséhez hely kell, emellett olyan koncepciókra van igény, amelyekkel a különböző, állandóan változó felületek, anyagok és ruhák is tisztíthatók. Milyen új, az igényekhez alkalmazkodó, kompakt, korszerű és egyszerűen használható tisztítási megoldások tervezhetők a jövő városaiban élők számára?

A 2013-as verseny pályaműveinek elkészítésének szakaszai

1. szakasz: Koncepció és látványterv benyújtása  - március 15.

2. szakasz: Koncepció részletes kidolgozása (TOP 200) - május

3. szakasz: Vizuális fejlesztés (TOP 80) - június

4. szakasz: Műszaki jellemzők és fenntarthatóság (TOP 20) - augusztus

5. szakasz: Design Lab döntő (TOP 8) - október

Ha téged is érdekel, ki nyeri idén a versenyt és hol végeznek a magyar pályázók, akkor tarts velünk, kövesd a dekooderen az eseményeket!

Forrás: 1,2,3,4,5,6,7,8

süti beállítások módosítása