Nincs ilyen widget!

Füveskönyv, avagy Frida Kahlo élete

Merj élni, meghalni bárki tud! - ez áll a nemrégiben magyar nyelvre is lefordított  Francisco Haghenbeck mexikói író Frida Khalo életéről szóló regényének hátoldalán. Fájdalmas, és gyötrelmekkel teli élete mellett számos titkot, és receptet tudhatunk meg, ha elolvassuk ezt a könyvet. (Szerző: Bakos Annamária)

Frida Kahlo_1.jpg

Frida Kahlo 1907-ben született Mexikóváros külvárosában. Apja magyar származású, aki első felesége halála után vette feleségül a spanyol-indián származású Matilde Calderón y Gonzálezt. Frida harmadik gyermekként született. Jobb lába hat éves korában gyermekbénulás miatt deformálódott, majd 1925-ben egy buszbalesetben súlyos gerincsérülést szenvedett. Hónapokig feküdt gipszfűzőben, így a hosszas ágyban fekvés alatt festeni kezdett. 145 festménye közül 60 önarcképe született. Egy tükörben nézte magát, modellje lett saját magának.

Elhagyva a betegágyat csatlakozott egy művészeti csoporthoz, itt ismerkedett meg Diego Rivera neves festővel, akihez később férjhez ment. Kapcsolatuk nem volt felhőtlen, férje szerelmi kalandjai komoly lelki gyötrelmeket okoztak Frida számára.

1926 Önarckép

Frida Kahlo_2.jpg

1937 Önarckép

Frida Kahlo_3.jpg

1938 What the Water Gave Me

Frida Kahlo_4.jpg

1947 Self-Portrait with Loose Hair

Frida Kahlo_5.jpg

1951 Self-Portrait with the Portrait of Doctor Farill

Frida Kahlo_6.jpg

A világhírű énekesnő Madonna nagy rajongója Frida művészetének, és akinek tulajdonában több eredeti festmény is megtalálható. 

Festés közben, ahol épp édesapját festi meg.

Frida Kahlo_7.jpg

Frida szívesen bújt férfiruhába vagy viselt hosszú mexikói szoknyát, (tehuana népviseletet) de a hangsúlyt mindig felső testrészére fektette, így leplezte testi fogyatékosságát. A tehuana népviselet Mexikó déli vidékén élő indiánok hagyományos viselete, melynek jellemzője a túldíszítettség, a színek, a virág minták. Számos divattervezőt is megihletett a Kahlo stílus, híres hajfonatával együtt. Egy biztos, hogy 2013-ban is hallani fogunk erről a stílusról.

De nemcsak a tervezőket inspirálta, a filmipar sem hagyhatta ki az alkalmat. 2002-ben elkészült életrajzi filmje Salma Hayek főszereplésével, mely Oscar-díjra jelölést is kapott.

Frida Kahlo_8.jpg

Frida Kahlo_9.jpg

1954-ben Frida fájdalma és szenvedése végleg véget ért. Négy évvel a halála után a Kék-Házat, melyben született Diego Rivera múzeummá alakíttatta át. Nemrégiben kiállították Frida restaurált ruháit és kiegészítőit, melyek még pár hónapig megtekinthetőek a Kék-Házban.

Frida Kahlo_10.jpg

Frida Kahlo_11.jpg

Frida Kahlo_12.jpg

Frida Kahlo_13.jpg

Frida Kahlo_14.jpg

Frida Kahlo_15.jpg

Frida Kahlo_16.jpg

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.

süti beállítások módosítása