Nincs ilyen widget!

Kutyának való az egész világ

Sok kritika éri a magamfajta kutyásokat, hogy nem kellene ilyen rettenetesen elkényeztetni egy állatot. Igen, tényleg családtagként él, még ha ez sokaknak durva is. De a kutyánk biztonsága szempontjából egyáltalán nem nevezném kényeztetésnek a cipőt, mellényt, vagy az autóba beköthető utazó hámot. 

Szerző: Mandaline

 tumblr_m5ktxbV2xp1qj817no1_1280_k.jpg

Mai témám az utazás, vagyis inkább annak biztonsága. Mert lehet, hogy túlféltés, de nekem rengeteg személyes tapasztalatom van sérülésekből, műtétekből, sebekből, kötözésből, élet-halál rettegésből. Még úgy is, hogy ezer módon próbálom megóvni őt. Azért azt jó tudni, hogy egy kutya alapból úgy viselkedik idegen környezetben, mint aki  részeg, vagy megbolondult. De ez már csak így van, ezért nekünk kell rájuk vigyázni.

dog-running-bike.jpg

A lehetőségeink megvannak, és ezek a lehetőségek a munkakutyáktól erednek. Egy olyan baleset, vagy természeti katasztrófa helyszíne, ahol üvegcserép, maró anyag, sérülésveszély van, ott bizony védeni kell a kereső kutyák lábait. Ezért ezek a drága jószágok bizony cipőben járnak, néha akár golyóálló mellényben is.

Rendőrkutyák

dog_shoes.jpg

fbi_dog_tshirt.jpg

Már az egész az autóval kezdődik. Ha nincs elválasztható (ráccsal, hálóval) rész hátul, akkor az ülésre fogjuk betuszkolni az ebet. Ami addig oké, amíg el nem indulunk. Ha nem rögzítjük, akkor két dolog egész biztosan lehetséges, az egyik, hogy egész úton az arcunkba fog lihegni, mint a Shrekben a szamár, vagy ha elég pici az ölünkbe mászik. Egyik sem jó, tehát rögzítsük. De ne gumipókkal, vagy nyakörvnél fogva, hanem utazó hámmal. Ez nem csak szeretem-nem szeretem kérdés, ha nem rögzítjük, balesetnél kiviszi a szélvédőt szegény, és ha nincs szerencsénk a fejünkön szánkázik át, tehát ez a jó megoldás:

SAR-Dog-Harness-k9-harness-Doberman-sar_LRG.jpg

Vagy ez. A lényeg, hogy úgy tudjuk rögzíteni, hogy fékezésnél ne sérüljön.

Blue_Padded_Dog_Car_Harness.jpg

Oké, nekem van ülésvédő kutyatakaróm is, mert azért a karmolások nem hiányoznak a kárpiton. Következő kötelező elem utazáskor a biléta a nyakörvön. A chip nem elég, azt csak műszerrel lehet leolvasni hiszen bőr alá teszik az orvosok, de viszont kötelező, akárcsak az útlevél, oltások, féregtelenítés, boldog mosoly. Szóval biléta: legyen rajta az eb neve, és a telefonszámunk. 

producttags-nickel.jpg

Ha vízbe megy akkor se vegyük le:

SARsearchdog.jpg

Ha durva terepre megyünk, vagy olyan helyre, ahol pl. só van az úton, akkor cipő kell. Azokat a kis műanyag izéket egy nagyobb testű kutyánál el lehet felejteni, kettő percet bírnak. Rendes cipő kell nekik, ilyen:

large.jpg

dog-boots-side.jpg

ZA3691_600X600__51575_zoom.JPG

Kisebbeknek ilyen is jó:

lg_10600_FS11810-dog-clothing.jpg

boots_cozy-lg.jpg

Jó ez csak vicc..

DogDogShoes.jpg

Nehéz terepre, vastag talp:

1824543_2.jpg

1824543_1.jpg

Dog-Shoes-DS-03-.jpg

Ez pedig egy csinos rendőrkutya:

dog_shoe_shined.jpg

Ha éjjel is mászkálunk velük, főleg idegen helyen, a pórázt ne vegyük le. Ha mégis ezt tennénk, legalább látszódjon szegény rendesen egy ilyen láthatósági mellényben. Kapható még ledes nyakörv is, ami szépen világít, vagy villog. Ezzel csak az a baj, hogy egy 40-50 kilós kutyát nem lehet vele megtartani. Kisebbeknek jó lehet persze, vagy másodikként rátenni.

42229_1_l.jpg

v_vest1.jpg

Mentő kutyának is kell a láthatóság:

FEMA_-_40689_-_Valley_Water_Rescue_member,_Mike_Knorr_and_search_dog,_^quot,Barnaby^quot,_in_North_Dakota.jpg

A kullancskiszedő eszközt vigyük magunkkal az utazásra is! És tegyünk a kutyára bolha/kullancs védő nyakörvet (ezt nem szeretem) vagy cseppet (nekünk ez vált be). És persze nézzük át a kutyát minden nap kullancs után kutatva.

Vágólap02.jpg

Ősi ellenség a toklász. Ha ilyen területet látunk, ne engedjük oda a kutyánkat. Brutális sérüléseket tud okozni a bőr alá fúródva, fülbe ragadva. Nekem két hónap kötözéssel járt egy ilyen, műtéttel. Rémálom volt, szóval tessék figyelni erre. Toklászról itt egy cikk, és itt.

12288885_77f0d794fc5b53bccc4c010d8ec1cdef_m.jpg

IMG_0479Large.JPG

Ha a kutya a lábait rágja, nyalja, akár ilyen szörnyűség is lehet benne. De nem csak lábra-fülre támad, simán a kutya oldalába is belemegy. Ne hagyjuk fetrengeni őket nyáron a mezőkön, mert aztán műtét lesz belőle.

És végül a hűtésről. Egy kutya folyton liheg melegben, rengeteg vízre van szüksége, vigyünk magunkkal vizet neki, kis tálat, amiből útközben is ihat, és ne hagyjuk a kocsiban, perzselő napon kikötve se.

A helyi víz nekik is okozhat hasmenést, ha nem akarunk ezzel kínlódni inkább adjunk nekik palackos vizet.

dog_days_of_summer.jpg 

Jó nyaralást!

Forrás: a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m

süti beállítások módosítása