Nincs ilyen widget!

Dr. House-finálé: kiégett

"Mind szánalmasak vagyunk. Ez tesz minket olyan érdekessé."   

Szögezzük le: a végső House-epizódban a címe (Everybody Dies - Mindenki meghal) a legjobb. Abban ugyanis még megcsillan valami abból a régi, zseniális, önreflexív House-ból, aki egymaga elvitt a hátán egy sorozatot. Aki minden egyes részben minimum öt olyan bon mot-t lőtt el (köztük a legnagyobbat: "everybody lies" - "mindenki hazudik"), hogy nem lehetett nem imádni. Akinek az intelligenciája és a kegyetlen racionalitása végtelenül szexi. Volt. (Szerző: Country Komfort)

 final0.jpg

Lehetett volna brutális katarzis a fináléban? Igen. Ha nem 2012-t írnánk. Ha nem amerikai televíziós sorozatról lenne szó. Ha létezne még hagyományos értelemben vett nagyregény, rendes főhőssel. Ha kegyetlenül végigviszik a koncepciót. Így viszont - jobb híján - (alig) maradt valami a tűzből.

 final2.jpg

Minden nézőnek van egy saját, dédelgetett Dr. House-befejezése. Az enyém nem ilyen lett volna. De tudjuk: you can't always get what you want.

 

 

A nyolcadik évad utolsó részében House esendő ember volta (a Nagybetűs Ember, hajjaj) kerekedik felül az ördögi antihős-figurán. Egy csavarral, igen, de akkor is. (Ennél többet nem árulok el, nyugalom! Nincs spoilerveszély.) 

 final1.jpg

A hardcore House-rajongók a hetedik évadtól kezdve amúgy is érzik, hogy lejtmenetbe került a show: először a "Huddy"-történet (a House és Cuddy-románc) nyúlós semmitmondással váltakozó pusztító kilátástalansága, majd House félig régi-félig új, összeszokni nem képes csapata kedvetlenítette el a nézőket. 

 final12.jpg

A nyolcadik évad csúnya, külső szempontokba is belátást engedett: Lisa Edelstein (Cuddy) kevesellte a fizetését, ezért nem újította meg szerződését, a Thirteent játszó színésznő, Olivia Wilde más filmes elfoglaltságai miatt nem tudta végigvinni a House egyetlen értelmes női szerepét.

final18.jpg

A főszereplőre épített show, amely igazságtalanul nagy terheket rótt Hugh Laurie magas színvonalú színészi játékára, kifulladt. A nyolcadik évad néhány relatív csúcsponttól eltekintve fáradt, kiábrándító és egysíkú volt. 

 

Hugh Laurie próbál leválni a vele eggyé vált figuráról; új életet akar kezdeni és bluest kíván játszani (és sajnos, nem a kedvenc fajtámat).

 

Minden gyarlósága ellenére biztos, hogy valami rendkívüli ért véget most. Az ötletgazda-producer David Shore és a stáb megcsinálta azt, ami keveseknek sikerül: óriási kultuszt kreált egy fiktív figura köré, és átlépett az amerikai kórházas sorozatok árnyékán, nem egy lélegzetelállító pillanatot szerezve a nézőknek.

 final20.jpg

Ami hiányozni fog: 

- mindenekelőtt House lakása mint nagyon erős önkifejezés - újra és újra meg fogom nézni az észbontóan vonzó enteriőröket itt;

house019-house_sc-48_1093_352.jpg

- a kristálytiszta logika és a Freudon edzett, pofátlan szókimondás - biztos, hogy időnként House-idézeteket olvasok majd itt;

final3.png

- a tábla, amire csak Ő írhatott;

final5.jpg

- a Vicodin-bontó mozdulat;

final9.jpg

- a blues, amit House játszik. Játszott.

 

A sorozat Facebook-oldalán feltették az ilyenkor obligát kérdést: "naa, melyek a kedvenc részeitek?" Itt vannak az enyémek, tessék.

I. évfolyam 21. rész: Three Stories. Dramaturgiai brillírozás, amely során többek között az is kiderül, mi történt House lábával.

 final19.jpg

IV. évfolyam 15. rész: House's Head. Feszültség, borzasztó rejtvény, amit meg kell oldani, hallucináció.

final13.jpg

final14.jpg

 
VI. évfolyam 1. rész: Broken. Szó szerint művészien fényképezett, dupla epizód, amelyért az operatőrnek, a stylistnak és a zenei szerkesztőnek külön díj jár(na). Iparistílus- valamint retróbútor-kedvelőknek kötelező. Laurie egyik legjobb alakítása.
 

final6.jpg

final15.jpg

final7.jpg

Te mire emlékszel majd leginkább a Dr. House-ból?

final10.jpg

süti beállítások módosítása