Nincs ilyen widget!

Steampunk

Szerző: Csontos Henrietta

Egy különös stílus, designer téma a Steampunk. Pár szóval: viktoriánus kori science fiction, avagy egy sajátosan anakronisztikus divatirányzat.

07_1.jpg

A steampunk (magyarul: gőzpank vagy inkább „sztímpank”) kortárs alternatív művészeti stílus, amely lényegében az összes művészeti ágban megjelenik képregényektől a szépirodalmon át a művészfilmekig. Találkozhatunk stílusjegyeivel tárgykultúrában, formatervezésben, ruhákban, zenében, költészetben és kortárs filmekben is.  Az egyik legismertebb steampunk stílusú film a Tökéletes trükk (The Prestige, 2006.), vagy még inkább e stílus megjelenítői Az elveszett gyermekek városa (The City of Lost Children, 1994.), Az időgép (The Time Machine, 2002.) vagy a Scherlock Holmes (2009.) című filmek.

Ez a külföldön nagy rajongótáborral rendelkező szubkultúra hazánkban még kevéssé ismert, pedig a világban e kultikus közösségek saját magazinnal is rendelkeznek: Steampunkmagazine 

És rendszeresen fesztiválokon jönnek össze: Steampunkworldsfair

cim.jpg

A stílus romantikusan közelít a viktoriánus tematikához, mely szabálytalan alakú és gazdag ornamentikájú formavilága a technika megjelenéséhez kötődik. A viktoriánus kor a végletek kora, a találmányok kora, mely mai napig hatással van életünkre. 

10_5.jpg

Nevét az 1837-ben Nagy-Britanniában trónra kerülő Viktória királynőről kapta, ez az a korszak, melyet a történészek Nagy-Britannia fénykorának tartanak, az ipari forradalom korszaka. A steampunk stílus legfontosabb jegyei a hagyománytisztelet és a praktikum, a célszerűség szem előtt tartása, legmeghatározóbb elemei a gőzzel hajtott gépezetek, gőzmozdonyok és a fogaskerekekkel ellátott gépek, óraművek, de ismertető jegyei közé tartozik az elképzelt technológiai vívmányok és találmányok szerepeltetése is. A stempunk világképét tekintve alapvetően nosztalgikus úgy, hogy a korabeli elemeket vegyíti és helyezi bele egy sajátos fikciós múltba.

09_1.jpg05_1.jpg

02_2.jpg

03_2.jpg

06_1.jpg

08_1.jpg

04_1.jpg

Természetesen, mára a steampunk-nak többféle irányzata alakult ki, létezik historikus, fantasy vagy clockpunk és cyberpunk változata is. Egyik legjelentősebb irányzatává vált a modern technikai eszközök, például a mobiltelefon, a számítógép antikolása, antikizálása. 

10b.jpg

13_3.jpg

14_3.jpg

20.jpg

01_2.jpg

A steampunk divat világában általában az aktuális trendek vegyülnek a XVIII. vagy XIX. századinak tartott idealizált stíluselemekkel és ezeket díszítik fel különféle fogaskerekekkel, mechanikus alkatrészekkel. Gyakori díszítőelemek a fogaskerekek, csavarkulcsok, óraművek és különböző alkatrészek, melyek mindenképpen fém alapanyagúak, esetleg fából készültek, de semmiképpen nem lehetnek plasztikból, műanyagból. A steampunk öltözet elmaradhatatlan eleme a guggli, azaz a steampunk hegesztőszemüveg.

12_3.jpg

11_4.jpg

19_1.jpg

18_1.jpg

17_1.jpg

16_1.jpg

Forrás: Steampunkmagazine, Pinterest, Daniel Proulx, Geeky GadgetsSteampunk Rings, Steampunk Costume


 

süti beállítások módosítása