Nincs ilyen widget!

Portugáliai tudóskonferencián Erdély Dániel SpHidron térkitöltő modellje

Július 27-31-ig tartják Portugáliában a világ legnagyobb matematikát és művészeteket, matematikusokat és művészeket összefogó és bemutató konferenciáját, a Bridges-t. 25 országból érkeznek a részt vevők meghívásos alapon. Erdély Dániel, magyar grafikus idén is köztük van 1979-ben kifejlesztett Spidron térkitöltő modelljének továbbfejlesztésével: a SpHidronnal, mely a Spidron lemez deformációjából hozott létre.

0.png

Bár 1979-2003-ig tartott, míg matematikusok végre igazolni tudták a Spidronról alkotott téziseit, Dániel nem adja fel, ismét megelőzve korát a Spidron ívelt karú változatával, a SpHidronokkal újabb fejtörést okoz a világ matematikusainak. Újabb térkitöltő modelljéről így ír:

"A gondolkodás geometriai alapjainak kutatásával és fejlesztésével foglalkozom, ami emberi közösségeket hoz létre, kapcsolatot teremtve az művészet és tudomány között.
Megtaláltam az euklideszi sík egyetlen lehetséges 3D deformációját, amely - a Pythagors-tétel alap formáinak, a háromszög és a négyzetek 9 csúcsa tekintetében  - megőrzi az eredeti tétel érvényességét.
A háromszög a 2D síkban forog és zsugorodik, de az arányai és a szögek nem változnak. Megpróbáltam néhány rajzon szemléltetni ezt az érdekes, kavargó elváltozást.
A spidron lemez saját karjai, mint tengelyek, valamint a lemez középpontja körül forog folyamatosan. A középpontól való nagyobb távolság növeli a fordulás mértékét. Itt a forgás változása és a részek időbeli hasonlósága folyamatos, míg a Spidron esetében diszkrét. Minden spirál kar a saját síkján marad, de ezek a síkok, amelyeken elhelyezkednek, váltakozva felemelkedhetnek és lesüllyedhetnek. Így hozhatunk létre egyre tagoltabb felületeket.
A SpHidron demonstrációja Erdős Jánossal közös erőfeszítésünk eredménye. János kiváló animációkat készített a deformálódó Spidron lemezekről.
Nyomozásainkról bővebben itt olvashat: www.spacecollective.org/edanet"

A SpHidron elmélete Dániel rajzain:

A portugáliai konferencia plakátjai:

És néhány alkotás művészektől, melyek az idei konferencián bemutatásra kerülnek. Bővebb felvilágosítás: itt.

 

süti beállítások módosítása