Nincs ilyen widget!

Gereben 10, meg néhány válaszra váró további kérdés…

Egyik szemem sír, a másik meg nevet. Azért kezdem a síros résszel, mert nem szeretném, ha a dramaturgia átgondolatlanságának következményeként e rövid poszt végén az olvasó velem együtt dőlne a saját kardjába. Persze én sem szándékoztam volna ezt tenni, hiszen a felfedezés ténye önmagában örömre adhatna okot, bennem az ilyenkor szokásos kérdések mellett azonban felmerült néhány további is.

Mióta az eszemet tudom, de leginkább azóta, mióta írásra adtam a fejem, kezdtem valóban nyitott szemmel járni az utcákat annak reményében, hogy szokatlan, formabontó és előremutató vagy egyszerűen csak szép épületekre, esetleg azok egyes részleteire bukkanva percekig tátott szájjal bámulva tudjak adózni a tervező alkotása előtt. Korábbi budapesti munkáim révén megfordultam a város sok részén, ezek között volt budai villás vagy 11. kerület, ellenpólusként a Havanna és környéke, de volt szerencsém megtapasztalni a „nyócker” bangladesi hangulatát is. Hazudnék, ha azt állítanám, nem kellett megállnom egy-egy építészetileg izgalmas megoldás előtt – sokatmondó lehet, hogy ezek döntő többsége nem 20. századi épület volt –, az összképet tekintve azonban borzasztó, nem túlzás, egyértelműen siralmas a színvonal!

Abszolút laikus közgazdászként fogalmazódnak meg bennem a kérdések, ami magyarul nagyjából úgy fest, az égegyadta világon semmi közöm nincs hozzá, de éppen emiatt, dafke:

  • Ha annyi tehetséges építész, belsőépítész, lakberendező vagy éppen önjelölt stílusdiktátor van ebben az országban, akkor miért nem mernek ezek az emberek végre valóban nagyot álmodni?
  • Miért e „gyávaság”, ami szinte kivétel nélkül jellemzi a hazai szakma, mondom vitathatatlanul nagy tudású képviselőit?
  • Minek köszönhető a szellemi-alkotói bizonytalanság? Miért érzem úgy még azokban a ritka pillanatokban is, amikor késztetést érzek lehorgonyozni az első pillanatban még nem átlagosan vérszegénynek tűnő objektum előtt, hogy innen hiányzik még valami, majd öt perc után azt konstatálnom: unalmas a látvány? Én vagyok talán rosszul kódolva, hogy nem elég az, ha valami csak szép? Vagy valóban nincs benne a csettintés, a váratlan plusz, a spiritusz?
  • A szakképzésben amúgy rendben van minden?
  • Vajon a szakma hány százaléka menne át például egy nagy Euro-kompatibilitási teszten?
  • Vagy ezt a gyámoltalan, visszafogott kreativitást a magyar talán a génjeiben hordozza? Mert ebben az esetben a felmérés végeredménye sajnos előre borítékolható.
  • Amennyiben ez így lenne, akkor meg mi is van azzal a legendás virtussal? Bizonyítékok vannak rá, megvolt! De van még nekünk olyanunk? Ha igen, hungarikum az még ma is?

Mindezek ellenére, az elméleti síkokról visszatérve szeretett ugarunkra, egy örömködésre is okot adó felfedezés:

A minap témakutatás közben botlottam bele a MIMOA nevű holland oldalon egy meglepően érdekes budapesti ingatlanfejlesztésről szóló cikkbe, amiben a szintén holland Wing Shambala BGS tervezésében és kivitelezésében megépülő lakóparkról volt szó.

A cég oldalán meglehetősen szűkmarkúan bánnak az információkkal, mindössze annyit árulnak el az oda tévedő látogatónak, hogy a Normafa alatt egy 5500 négyzetméteres ősfás körpanorámás telken valósul meg a Gereben 10 nevű projekt, ahol a lakók kényelmét 3 különböző hőmérsékletű medence, szauna, fitneszterem, klimatizált helyiségek, míg nyugalmukról a bentlakó személyzet gondoskodik, a komplexum körüli szobrokkal és egzotikus növényekkel teli kertet pedig több szintű levilágítás teszi még hangulatosabbá. A tervező szándékai szerint a fejlesztés elsődleges célja az építészet határait feszegetve, nemzetközi mércét állítani a modern építészet és kortárs formatervezés területén.

Többet sajnos nem nagyon tudhatunk. Az építkezés 2007-ben kezdődött, befejeződött, a lakások elkeltek. Innentől kezdve azonban teljes a homály, de annyira, hogy magyar találatra egy-két kivételtől eltekintve nem igazán lehet találni az üggyel kapcsolatban.

További kérdéseim a következők:
  • Mi az oka ennek a nagy titokzatosságnak?
  • Miért nem lehet többet hallani egy ilyen különleges épületről?
  • Miért nincs még több ilyen és ehhez hasonló kezdeményezés, épület (nem csak családi ház és lakópark)?
A kérés pedig, elsősorban a Dekooder olvasói felé a következő lenne:

Amennyiben lakik arrafelé valaki, vagy egyszerűen csak kíváncsiságból a környéken jár, kérem nézzen körül a terepen és az ott látottakat ossza meg velünk egy emailben, de annak még jobban örülnék, ha a helyszínről készített fotók is lennének a levélben.

Előre is köszönöm!

Gereben 10

via: 1, 2, 3

süti beállítások módosítása