Nincs ilyen widget!

A bennünk élő múlt

A brit Royal Mail 6 darabos lenyűgöző bélyeg szettet adott ki május elején  a Morris & Co. megalapításának 150. évfordulójára. A Morris & Company-t William Morris, az angol Arts and Crafts mozgalom egyik vezető teoretikusa alapította néhány társával együtt 1861-ben, bár ekkor még nem így hívták a céget.  A szecesszió előzményének is tekinthető Arts and Crafts törekvései közzéppontjában a középkor szeretete, az egyedi kézimunka kizárólagossága áll. Szellemiségük mintha szeretné visszaforgatni az időt és megállítani az ipari forradalmat, hiszen a fejlődést akkor pont nem az jelentette, hogy a művész-tervező szoros kapcsolatba kerül a művével; megtervezi, elkészíti és akár saját környezetében elhelyezi azt, vagyis műalkotásnak tekinti a használati tárgyat és mint alkotó már az ötlet fejben való megszületésétől kezdve együtt él vele. Mindez szinte borítékolhatóan azt jelentette, hogy mozgalmuknak el kellett tűnnie, de a mai napig tovább él, nem csak a gondolatisága, hanem az a megszámlálhatatlan textil-, tapéta-, és egyéb minta, melyet terveztek és hála a ma is működő cégnek ma is látható, fogható és megcsodálható, ha máshol nem hát itt a dekooderen, vagy egy bélyegen.

Morris mintáira jellemző, hogy legtöbbjüket a természet inspirálta. Növényi indák sokfélesége, madarak, gyümölcsök szerepelnek műveiben. Számomra olyanok ezek a képek ha nézem őket, mintha egy végtelen  elvarázsolt erdőben járnék, s a figurák nem csak önmagukat jelentenék, hanem metaforái lennének valami kimondhatatlannak.

A hat darab bélyegből csak egy Morris alkotása, a többi a cégnél tervező többi alkotótárs műve. Kiadtak mellé egy szép borítékot is,amelyet elsőként láthattok:

És a gyönyörűséges bélyegek:

Néhány kép a Morris & Co. ma is kapható lakástextiljeiről:

És végül álljon itt egy idézet, a cég katalógusából, amely magától a mestertől származik:

"The past is not dead, it is living in us and will be alive in the future which we are now helping to make. "

William Morris

Forrás: 1, 2, 3

süti beállítások módosítása