Nincs ilyen widget!

Vasárnapi design-trip – interjú Fugerth Andrással

Belépve egy hatalmas MÖBELKUNST felirat fogad, majd jobbra és balra nézve rengeteg érdekes és már jól ismert vonalvezetésű széket, asztalt, fotelt, lámpát látok két hatalmas teremben. Engedek az első gondolatnak, és megcélzom az egyik terem végében álló fehér-piros gömbfotelt. Beleülök, átengedem magam a kifinomult design adta kényelemnek, aztán ahogy kinyitom a szemem, már meg is akad egy másik szépségen... De mielőtt nekiindulnék az itt összegyűjtött kollekció aprólékos felfedezésének, ami kétségtelenül egy időutazás lesz a design történetében, egy csésze forró tea mellett beszélgetek Fugerth Andrással, a MÖBELKUNST tulajdonosával. 1. Segítsünk azoknak, akik még nem hallottak a MÖBELKUNST-ról?
Mi ez tulajdonképpen és hol található?

A MÖBELKUNST-ot jelenleg épp egy privát bolhapiac és egy design gyűjtemény mutációjaként látom - 10 éves aktív gyűjtés eredményeképp most 600m2-nyi XX. századi modern design bútor, lámpa és minden egyéb található napfényes loft raktárunkban, ez számokra lefordítva kb. 1000 darabot jelent.
Vasárnaponként a filléres daraboktól az igazi design ikonokig mindent megtalálhat az erre fogékony érdeklődő.

2. Ezeket a jó hangulatú vasárnapokat páran talán már ismerik, de Rólad kevesebbet tudunk.
Ha jól tudom, korábban évekig éltél külföldön. Onnan indult a design iránti elkötelezettséged? Az életed más területén is jelen van ez?

Bő tíz éve volt szerencsém hosszú hónapokig úgy élnem Helsinkiben, hogy épp semmi dolgom nem volt - az utcákat járva pedig lépten-nyomon belebotlottam a design-ba, ami ott szerves részét képezi a mindennapoknak. Nem kellett hozzá sok, hogy megfertőződjek - a néha zord időjárás elől múzeumokban, design boltokban és aukciókon töltöttem az időm - onnan pedig autodidakta módon jött a többi - folyamatos tanulás a mai napig.

A design - vagy a szép tárgyak szeretete - természetesen mindenhol jelen van, én sokkal jobban érzem magam, ha ezek vesznek körül, ami néha nem feltétlenül a legegyszerűbb - lásd a gyönyörű, de soha nem működő öreg BMW esete.
3. Ez azt jelenti, hogy a mai napig járod a világot, és újabb meg újabb szépségekkel bővíted a gyűjteményed?
Ezt hosszú távon csak szenvedélyből lehet csinálni. Megosztanál velünk egy olyan történetet, ami a mai napig emlékezetes számodra?

A világjárás - már amennyire ez lehetséges - természetesen mindig nagyon izgalmas, de lévén a MÖBELKUNST egy hobbinak indult más dolgok mellett, amiket csinálok, végtelen mennyiségű időt (sajnos) nem tudok rászánni.
Ennek ellenére szinte minden nap találok valamit - vagy hoznak nekem valamit - ez a tíz év hozadéka, már elég sokan ismernek :)

Mindenképp emlékezetes az első finn aukció, ahol egy külvárosi teremben rengeteg - egy általam nem beszélt nyelven elképesztő tempóban licitáló, és üvöltöző - ember között valahogy mégis sikerült megszereznem a hőn áhított székeket (abba nem igazán gondoltam bele, hogy miképp hozom őket haza), de lemaradtam egy csodás arany színű összecsukható kerékpárról. Nos, azóta rendesen elkapott a dolog.
És még valami - mindig nyitott szemmel járok, hiszen soha nem tudhatja az ember, hogy mi jön szembe, bárhol lehet valami érdekes vagy értékes - de jobb, ha megbékélünk azzal, hogy minden úgysem lehet a miénk, ezért aztán sosem búsulok, ha elmulasztok valamit - másnap úgyis jön valami más a helyébe.

4. Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor rátalálunk egy nekünk tetsző bútorra, lámpára, de a MÖBELKUNST-ban ennél többet kapunk: tárgyakat történetekkel.
Az az érzés, hogy az általunk kiválasztott bútordarabot korábban esetleg évtizedekig egy másik ember használta, talán még intimebbé, személyesebbé teszi az egész vásárlást.
Tudnál nekünk mesélni egy ilyen "bútor-sztorit"?

Legyen mondjuk az a Bang and Olufsen HIFI, amit a korábbi tulaj édesapja még dupla falú bőröndben csempészett be az országba egy dániai utazás végén még a 80as évek legelején, vagy inkább a Fészek Klub lámpái, amik a pincébe kerülés előtt sok mindent láthattak a 60-as évek pesti éjszakájából? :)

5. Ha kicsit jobban megnézzük, azzal, hogy ezeket a remek darabokat megmented a pusztulástól, tulajdonképpen értékmentő és érték-közvetítői feladatot is vállaltál.
Mi vagy ki támogat szakmailag, hogy a megfelelőeket találd megmentésre érdemesnek?

Ez egy egyszemélyes misszió - de természetesen van pár srác, aki segít nekem  - ezúton mondok nekik köszönetet, nélkülük nem menne a dolog.
A Design Terminálnak köszönhetek még sokat, az általuk szervezett Design Héten - ami előtt le a kalappal - nagyon sokan megismertek minket. Remélem, hogy ők több lehetőséget kapnak a jövőben (milyen jó lenne például, ha megnyithatna az épületük a Deák téren!), mert megérdemlik.

6. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján kik azok, akiknek szerinted feltétlenül el kell látogatnia hozzátok?

Én hiszek abban, hogy mindenki találna valamit magának, ami megtetszene neki, de természetesen a design-ra érzékenyeknek kötelező! :)

7. Egy ilyen 'privát' kollekciónál, mint a MÖBELKUNST, néha belefutunk egy-egy tárgy tetején a 'Dekoráció' táblácskába.
Ezek azok a darabok, amelyektől soha nem válnál meg?
Pedig ha jól rémlik, találkozhattunk velük szakkönyvekben, filmekben vagy magazinok fotóin...

Igen, majdnem minden eladó - természetesen a gyűjtemény jellegéből adódóan vannak olyan darabok, melyektől nem válnék meg. Ezek nem feltétlenül a leghíresebb, vagy a legszebb darabok (persze vannak ilyenek is köztük), de valamiért mégis kedvesek nekem.
És persze ott vannak a régi HIFI-k, mert mindenkinek gyűjtenie kell valamit - ezekből sokkal ritkábban találni igazán szép darabokat, ezek aztán maradnak is nálam...

8. Ezeken kívül melyek a számodra kedves design-darabok? Van kedvenc formaterveződ?

Egyértelmű kedvenc nincs, minden darabot másért szeretek, és persze folyamatos a szerelembe esés az új, épp megtalált darabokkal - de ha mindenképp mondanom kellene egyet, feltétlenül a skandinávok közül kerülne ki, mondjuk Arne Jacobsen Swan fotelje (de tudnék meg százat mondani).
9. Az elmúlt év végén új helyszínre költözött a kollekció, és az, hogy a megnyitón bepillantást nyerhettünk a hozzád került tárgyak restaurálásába és hogy pl. fotózkodni lehetett Eero Arnio gömb foteljében, sejteti, nem csak vásárolni járhatunk majd hozzátok.
Mesélnél valamit a 2011-es tervekről?

Sok mindent tervezünk, mindenekelőtt igyekszünk felnőni a feladathoz :)
A blogunkon egy folyamatos inspiráló képsorozattal próbáljuk segíteni azokat, akik szívesen beterveznék otthonukba a nálunk kapható bútorokat, de még bizonytalanok, és ha minden jól megy, lesznek előadások, kiállítások,  pályázatok, aukciók, zenés összejövetelek, figyeljetek ránk, kövessetek minket (akár a Facebookon is)!

Ez tényleg izgalmasan hangzik! Köszönöm az interjút, de ha nem haragszol meg, már nagyon szeretném megnézni közelebbről azt a klasszik térképtároló szekrényt. Elkísérsz? Közben mondhatnál róla pár szót...honnan van? mik a méretei... húúú.. ez nagyon tetszik...

Cím: IX. Földváry u. 4.
Nyitva: minden vasárnap de. 10-tôl 16 óráig.

süti beállítások módosítása