Nincs ilyen widget!

Csináljunk loftot – 3. rész

Két héttel ezelőtt elindított sorozatunk utolsó darabjához érkeztünk: ma egy loft (vagy loft szerű lakás) bútorozásához szeretnék néhány hasznos tanácsot adni.

A loftok esetében abból érdemes kiindulni, hogy - eredetileg - hatalmas terek állnak rendelkezésre, így kezünket nem köti a helyszűke. Különleges darabokat választhatunk, akár olyanokat, amelyekre egy "normál" lakás esetén rásütnénk a "nem praktukus" bélyeget. Ha úgy kívánjuk loftosítani a lakásunkat, hogy ahhoz nem adott annak minden pozitív oldala (tegyük fel még sem olyan hatalmas), akkor próbáljunk meg minél kevesebb, de hangsúlyos bútort használni, azokat szellősen rendezzük el.

A loftokban eredetileg (élet)művészek éltek, ezért a bútorozásra a mai napig egyféle bohókás összevisszaság jellemző. Bátran keverjük a stílusokat, ez itt nem csak megengedett, hanem szinte kötelező. A nappali legfontosabb bútordarabja a kanapé, amely a társas összejövetelek központja. Az ülőalkalmatosság legyen nagy, kényelmes, puha és hívogató. Lehet extrém a fazonja, vigyázzunk azonban, hogy ne ez legyen a dizájn központi eleme. Jönnek még a kisebb - dizájner - bútorok, amelyek nem tűrik a versenytársakat.  Lehet például kopott bőr, vagy egy kicsit "csámpás", régebbi darab,  de az ellentettje is jól mutathat: egy szögletes minimál is  szépen belesimul a káoszos környezetbe.A hideg hatású padló (a loftnál szinte követelmény a szürke, nyers vagy a fényes, hideg csillogású felület) mindenképp finomításra szorul. A meleg hangulat kialakításához használjunk szőnyegeket, de nagyon jól mutat az állatbőr is (jó áron kapható az Ikeában Koldby néven).  A kilimek, perzsa szőnyegek és a bőr kombinációja ma nagyon trendi, és mutatós is. A szőnyeg lehet egy megbolondított darab, például darabokból összevarrt patchwork, ami ma nagyon menő (kaphatóak a Kilimben).Az egyes kisebb bútorok legyenek extrémek, különlegesek. A kerekeken guruló asztalok például hozzák azt az alapkövetelményt, hogy spontán party kialakulása esetén egyszerűen odébb lökhetőek. Vérmes édesanyák ellenvetéseit megelőzvén jelzem, a loft elsősorban a fiatalokról, a buliról, a szabadságról szól. Természetesen gyermekeinket óvjuk az ilyen balesetveszélyes daraboktól, választhatunk például nyers fa-fém kombinációjú dohányzóasztalt.

Az üveg, a régi fa, és a fém felületek nagyon jól mutatnak együtt. Válasszunk több antik, még inkább vintázs bútort, vagy olyat, amely régi ipari darabból nyert új funkciót (szuper és egyedi darabok az Artkraftnál). Nem csak a rusztikus és vintázs áll jól a loftnak. Választhatunk minimál bútorokat is, ezek jó hátteret adnak a különleges, egyedi darabokhoz. Jellemzően a hálószobát szokták nagyon egyszerűen berendezni, de a nappali tárolóalkalmatosságai is sokszor letisztultak. Nagyon jól mutatnak a nagy, ipari hatású, fém kandallók, amelyek térelválasztó funkciót is elláthatnak. Az i-re a pontot pedig a dizájner darabok jelentik. A fentieket elég olcsón kihozhatjuk, sok mindent magunk megcsinálhatunk. Nem csak a loftokra jellemző az a szakmai fogás, hogy az egyszerűbb berendezés mellé egy-két drágább, világhírű darabot állítva az egész enteriőr felmagasztosul.  Tegyünk be egy(-két) régi klasszikust (olcsóbb replikákat az ABC home-nál találhatunk).És ha igazán különleges otthont szeretnénk, akkor a mai élvonalból is tegyünk valamit a lakásunkhoz. Ezeknek nem kapható utánzatuk.Természetesen a fentiek csak egy receptet képviselnek a sok ezerből, amely szerint loft lakásunkat berendezhetjük. Ebben a műfajban az a legszebb, és egyben a legnehezebb, hogy mindent szabad. Laikusok sokszor itt csúsznak el: nem sikerül összhangot teremteni, az egyes tárgyak nem állnak össze hangulatos enteriőrré. Azt javaslom, hogy - miután anyagban, és stílusban széles skálán mozgunk - a színek összhangjával teremtsünk harmonikus teret.

Sok sikert kívánok a kísérletezéshez!

A sorozat többi része ITT és ITT.

Képek forrása: itt,  itt, itt, itt és itt

süti beállítások módosítása