Nincs ilyen widget!

Csináljunk loftot! – 1. rész

Manapság az emberek kifejezetten vonzódnak a loft jellegű belső terekhez. Ez egyáltalán nem meglepő: a fényképeken hatalmas tereket látunk, régi csarnokok óriási ablakait, eklektikus bútorozást, és ezek a lakások - dacolva az ipari jelleggel - jellemzően barátságosak, hívogatóak. Ne tévesszen meg minket ez a látszólagos összevisszaság:  tudatos tervező munka teremti meg az összhangot, a képeken látható belső tereket dizájnerek formálják ilyen tökéletessé. Budapesten több ipari épület is alkalmas volna loft kialakítására, némelyben már helyet kaptak a luxus lakások. Egy-két kivételes sikersztorit leszámítva ezeket a lakásokat még mindig árulják. Miért?

Akinek pénze van, nem akar ócska környéken lakni. Márpedig ezek a loftok nem éppen a divatos zöldövezetben, és nem is a belvárosban fekszenek. Az amerikai loftok első lakói bohókás művészemberek voltak, akik nem tudták kifizetni a drága negyedek előkelő lakásait, ugyanakkor alkotómunkájukhoz tágas élettérre volt szükségük. Birtokba vették hát a lepukkant negyedek régi iparcsarnokait, megnyitották a környéken a maguk szórakozóhelyeit, bárjait, és vidáman élték mindennapjaikat. Persze ez az életforma hamar divatossá vált a művészetre fogékony módosabb réteg körében, így váltak lepusztult negyedek mára divatos és drága környékekké. Magyarországon nem indult meg hasonló folyamat, a művészek örülnek ha enni tudnak, nem pedig fizetni a gyárépületek gigantikus energia számláit, így a loft lakások építése egy-egy felülről induló, elszigetelt projekt maradt. A másik okot abban látom, hogy itthon valahogy mindent elrontanak. Adott például egy jó malomépület (véletlenül kifejezetten jó helyen), és a befektetők nem állják meg, hogy még 100 bőrt le ne húzzanak róla, építenek hát mellé egy gagyi lakóparkot. Épeszű gazdag ember, nem akar ilyen modernkori lakótelepen élni. Végül, de talán ez a legjellemzőbb ok: az alkalmas épületeket irodaháznak építik át... De nem kell feltétlenül ipari gyártelepen dekkolnunk ahhoz, hogy loftos legyen az otthonunk, elég néhány praktikát ellesni. Ezekből szeretnék most néhányat bemutatni, hogy segítségére legyek azoknak, akik szakember nélkül futnak neki a lakásépítés/átalakítás projektjének (aki pedig segítséget igényel, ajánlom a dekooder csapatában lévő lakberendezőket...:))

Mitől loftos a fenti kép? A tágasságát leszámítva, a nyers felületektől.  Azt persze nem javaslom, hogy egy kis zugot akarjunk ilyen rusztikusra dizájnolni (tuti barlang hatás lesz a végeredmény), de egy nagyobb méretű lakást már finoman el lehet indítani ebbe az irányba. Fontos stíluselem az egybefüggő felületű, vagy öntött padló. Ez lehet simított cement, vagy műgyanta (szürke, vagy fehér például). Műgyantával számos cég foglalkozik, betonpadlóhoz a Mapeinek van egy remek alapanyaga, de működnek a piacon már erre specializált vállalkozások is (a beszédes nevű Betondekor, ill. Dekorbeton cégek például...:) - az előbbivel már dolgoztam is, itt annyit emelnék ki jó tanácsnak, hogy az egyik világosabb szürke árnyalatot válasszátok, és tök matt felületkezelést kérjetek.)Nem mehetünk el a nyers téglafelületek mellett sem. Bontott téglát az interneten nézelődve találhatunk. A szentendrei antik depó nagyon nyomul, ha csillagászati árakat akarunk fizetni (cserében a biztos minőségre megyünk), csak akkor látogassunk ki hozzájuk.  Amennyiben nem akarunk építeni belőle semmit, csak dekorációs funkciót fog szolgálni, azaz burkolatnak építjük be, akkor érdemes szeletelt bontott téglát venni. A külső, rusztikus szelet a szép, ez olyan 3000 Ft/m2-ért kapható. Vigyázni kell, mert a sufnivállalkozók megpróbálnak átvágni (én is jártam már így), és a téglát nem a kisebbik lapjával, hanem a nagyobbal szeletelik (amiket aztán félbevágnak), így pont kétszer annyi téglához jutnak, viszont a rusztikus jellege elvész. Ezért vizsgáljátok át a szállítmányt, mielőtt kifizetitek. Egyébként ha 30-50%-ig kerül a pakkba ilyen "átvágós téglaszél", az nem feltétlenül baj: nem lesz annyira geil a felület. Amúgy érdemes csínján bánni a bontott téglával: túlzott alkalmazása kis belmagasságú lakásokat és szűkebb tereket nagyon össze tud nyomni.  Ha csak egy-egy falra burkoljuk fel, azaz  ha megfelelő mennyiségben a megfelelő helyre kerül - ellenkező hatást is elérhetünk vele: mélységet adhatunk a helyiségnek, ezáltal akár optikailag növelő hatása is lehet. Falszínnek legmenőbb mellé a fehér, de szépen mutatnak még a szürke és a beige árnyalatai, valamint (szintén óvatosan alkalmazva) a fekete.

Mára ennyit gondoltam elmondani az alapokról. Jövő hét kedden loftos hangulatú konyhákkal és fürdőkkel folytatjuk a tanfolyamot, szintén sok, tapasztalati úton nyert gyakorlati tanáccsal, gyártókkal és beszerzési helyekkel (szponzorok, jelentkezzetek...:))!

Képek: innen.

süti beállítások módosítása