Nincs ilyen widget!

Az eddigi legdurvább választási húzás

Megölni egy élőlényt, egy kertváros szimbólumát és kamu céggel árulni ezernyi lakótelepi lakást Törökbálinton, mert ezt diktálják bizonyos emberek érdekei?

Igen! Vannak, akik erre is képesek! Ismeretlen elkövetők a napokban kidöntötték a Kertváros temetése megmozdulás alkalmával ültetett Remény fáját, mely sok száz ember felháborodását, de egyben reményét volt hivatott jelképezni. A fa sajnos már sérült volt, mert nemrég a felső ágait törték le, most azonban a fával együtt az emléktáblát is eltávolították a földből!

Vajon ennek a szegény fának az elpusztítása elégtételt okozott az elkövetőknek? Tényleg úgy érezték, hogy bosszút álltak, és sikerült elpusztítaniuk egy közösség által felállított közös jelképet? Vagy ezt az aljasságot hadüzenetnek szánták?

827600.jpg

A dekooder olvasói tudják, hogy a dekooder szerkesztői is ültettek már egy facsemetét a XIII. kerületi gyermek téren, mert a környezettudatos bloggerek, szerkesztők, emberek hisznek abban, hogy aki fát ültet, az jövőt teremt. Az ültetésről szóló cikk ITT olvasható.

222.jpg

Ez a kis fa sajnos magától pusztult el tavaly, mert nem bírta a környezeti viszontagságokat, a törökbálinti Remény fáját viszont szándékosan pusztították el.

Milyen jövő vár így ránk?

Vajon tényleg a remény hal meg utoljára?

Az eset minden olyan lakót mélyen megrázott, aki részt vett a Remény fájának elültetésében vagy aki a legtöbb emberhez hasonlóan elrettenve nézi a választási hajrá szörnyűségeit szerte az országban.

830600.jpg

A civil lakosság szemében ez a fa egy szimbólum volt. Elültetésével a reményt is elültették szívükben, gondolataikban, hogy a Kis Sukoróként elhíresült lakópark ellen folytatott küzdelmük sikeres lehet. Több száz család fektette minden vagyonát, hitelét egy olyan kertvárosi övezetbe az elmúlt 15-20 évben, melyről számukra túl későn derült ki, hogy óriási lakótelep árnyékolja majd be. A lakosság tájékoztatása teljesen elmaradt, melyet a Parlamenti vizsgálóbizottsági jelentések is alátámasztottak, jó pár lakót pedig kifejezetten félretájékoztattak.  Az eset többször volt a híradóban, mivel a telekspekulációs ügyben képviselők is érdekeltek voltak. 

48600.jpg

A válság egyelőre a lakók malmára hajtja a vizet, hiszen több tízezer új építésű eladatlan lakás hemzseg Magyarországon, a beruházó mégis az önkormányzatot pereli az elmaradt haszon miatt.

Érdekes módon a választások előtt megjelent  egy be nem jegyzett fantom honlappal rendelkező kamu cég, mely ismételten zászlajára tűzte, hogy építi és árulja a lakóparkot.

Mi lehet ennek a célja a még mindig tartó válságban?

Ugyan ki árulja a lakásokat?

Bár a beruházó elmaradt haszonért perel - tehát építkezni nem kíván a jogerős építési engedélyek ellenére sem - a napokban mégis megjelent egy új kamu cég (MirrorOne), új óriásplakátokkal, új, hatalmas zászlórudakkal, melyeken a kamu cég neve lobog.  

foto1600.jpg

A tájba nem illő lakótelep építésének megakadályozásáért már eddig is rengeteg erőfeszítést tettek az itt élő lakosok. Élükön  Szőke Péter civil képviselőjelölt áll, aki sokat tett Törökbálintért, Tükörhegyért, ráadásul mindezt önzetlenül, ingyen, a szabadidejéből áldozva a közösségért.

A lakosság telefonon és interneten a következőket derítette ki:

Mint kiderült, a kihelyezett lakótelepi lakásokat reklámozó molinókon található információk mögött nincs valós tartalom!
1.) Leellenőrzést követően kiderült, hogy a MirrorOne honlap nem létezik. A megadott domain név még lefoglalva sem volt a molinók kihelyezésekor. Miután ez kiderült, Tükörhegyi Közéleti Egyesület törekvéseivel egyetértve Turai István polgármester lefoglalta azt.
2.) A MirrorOne vagy hasonló elnevezésű cég nincs bejegyezve Magyarországon, nincs hasonló nevű szervezet sem.
3.) A hirdetéseken megadott telefonszámot felhívva, egyik lakó érdeklődésére a következő válaszok érkeztek:

•    A Mirror One céget "kizárólag az önkormányzati választások miatt hozták létre"...
•   Tulajdonos ugyanúgy a Shikun & Binui, de "a választások miatt más néven akartak megjelenni"...
• A kezdeményezéssel "azokat az erőket próbálják gyengíteni, akik a lakótelep építése ellen emeltek/emelnek szót"...

Az önkormányzat új településrendezési tervet készíttetett, amely alapján ezen a területen az engedélyek lejárta után már csak kétszintes családi házak, ikerházak, sorházak épülhetnek. Ha sikerülne mégis visszafordítani a lakosság számára kedvező folyamatot és felépül a lakópark, akkor a sok száz család perközössége több milliárdra is perelheti az ingatlanjaik értékvesztéséért felelős személyeket, csoportosulásokat.

Mivel válság van, így több, mint valószínű, hogy a 650 méter hosszú és közel 13 méter magas lakótelepnek továbbra sincs létjogosultsága, de a lakosság azon részének, akiknek ingatlanjában komoly értékvesztést okozott már a területet bekerítő több kilométernyi bádogkerítés is, újra izgulnia kell amiatt, hogy tovább lebeg a lakótelep réme a fejük felett és innentől tovább lobognak a kamu cég zászlajai is mindaddig, míg a Shikuin & Binui tulajdonában vannak a telkek.

A Shikuin & Binui az elmúlt években mindent elkövetett, hogy az itt élő, elkeseredett lakosságot bosszantsa. Az új hirdetési molinói és zászlók mellett évek óta álló tömör lemezből készített kerítésük az egészségre és a közlekedésre bizonyítottan káros, hiszen kápráztatnak, időnként darabok válnak le és repülnek el belőlük és a túlzott hőtermelődés miatt a közvetlen közelében álló fák az elmúlt években semmit nem nőttek, míg a tőle távolabb eső példányok átmérője már sokszorosára nőtt. Sajnos pillanatnyilag semmilyen olyan jogszabály nem áll rendelkezésre, ami lehetővé tenné, hogy a lakosság lebontassa a kerítést és levegye a terhet az itt élő lakókról és természetes környezetről, illetve, hogy a több hektárnyi telken az allergén gyomokat se csak elvétve kelljen lenyírniuk.

foto600.jpg

2012-04-02 18.25.38 600.jpg

A fát sikerült ugyan elpusztítani, a jelképet tönkre tenni, de a lakók hisznek abban, hogy akkor is a remény hal meg utoljára, ha egyesek mindent elkövetnek, hogy a civil lakosságot zaklatásaikkal megtörjék! 

Hétfőn a lakók új fa elültetésének megszervezésébe kezdtek bele.

Mert tényleg a remény hal meg utoljára!

süti beállítások módosítása