Nincs ilyen widget!

A város, ahol jelképesen eltemették a kertvárost, majd elültették a remény fáját

Ez a cikk nem kitalált történetre épül, hanem maga a valóság írta.
Ha tegnap néztetek híradót, minden csatornán láthattátok, hogy létezik egy város Magyarországon, ahol a lakók egy része összefogott és demonstrációt szervezett a zöldterületeik sorozatos, önös érdekekből történő pusztítása miatt, miközben őket, mint lakókat "Az élhető kertvárosért!" szlogennel csábították be(!)költözésre az elmúlt másfél évtizedben.
A dekooder pontosan ezért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a minket körülvevő szépségekre, hogy hirdesse a környezettudatos gondolkodást, az összefogást, a közérdekek előtérbe helyezését, mert mindannyiunk célja, hogy a természeti környezetet megóvjuk, a kiirtott erdőket visszatelepítsük és mindent megtegyünk, hogy gyermekeink, unokáink egy szebb, jobb levegőjű és tisztább bolygón éljenek.
(Fotók: hna)

1.png

A Tükörhegyi Közéleti Egyesület szervezésében lezajló rendezvény egy jelképes ravatalozással kezdődött Törökbálint egyik végén, a TÓPARK szellemvárosánál, majd autós gyászmenet indult Törökbálint másik végére, Tükörhegyre, ahol a lakók megkoszorúzták a jelképes, Kertvárost temető koporsót, mécseseket gyújtottak, meghallgatták a Kertvárosért felszólalók beszédeit, majd a környék gyermekeinek segítségével elültették a Remény Fáját, melyre a lakók felírták üzeneteiket a Remény Szalagjaira.
A rendezvényről készült hivatalos sajtóanyag és az esemény célját mindenki számára világossá tevő közérdekű beszédek - melyek megmutatják, hogy nemcsak helyi, hanem országos, sőt, globális problémáról van szó - a képek után olvashatóak.

2.png

4.png

3.png

5.png

7.png

6.png

9.png

8.png

10.png

Az eseményről készült hivatalos sajtóanyag:

Kertváros Temetése, Törökbálint, 2012. április 15.

Kertvárosukat, a nyugodt, zöld, családias környezetet temette ma Törökbálint. A Tükörhegyi Közéleti Egyesület szervezésében, a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület támogatásával megrendezett temetésen több száz ember búcsúzott attól a várostól, ahol jövőjüket, gyermekeik jövőjét képzelték el.

A 2010. januárjában a város önkormányzata által kiadott településfejlesztési koncepció szerint „A településfejlesztés célja a törökbálintiak életminőségének javítása, ezért kiemelt célkitűzés a MINŐSÉGI FEJLŐDÉS biztosítása, ....A lakóterületek karaktere családiházas beépítésű legyen”.

Ehhez képest Törökbálint egyik bejáratánál a Tópark üres betontömbjeiből álló szellemváros áll (bár az eddig megépült rész közigazgatásilag Biatorbágyhoz tartozik, a terület nagyobb része már Törökbálint), másik bejáratánál pedig, Törökbálint Tükörhegyén megkezdték egy 1040 lakásos lakótelep építését, melyre a fent idézett közleményük kiadásakor már jogerős építési engedély volt.

A demonstrációval a lakók elégedetlenségüket és felháborodásukat kívánták kifejezni a város vezetésének településfejlesztési módszerei ellen.

A Tükörhegyi Közéleti Egyesület másfél éve harcol a Törökbálint Tükörhegy IV. ütembe tervezett, 1040 lakásos lakótelep ellen, melyhez nem készült átfogó környezeti hatástanulmány. Az Egyesület a várható humán-infrastrukturális, közlekedési, környezeti és egyéb súlyos problémák miatt több fórumon is panasszal élt. 2010 decemberében tárgyalta az ügyet az Országgyűlés Önkormányzati Bizottsága, ahol vizsgálatot kezdeményeztek. Valamint ezzel párhuzamosan az akkor még Közigazgatási, mára Kormányhivatal, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa, illetve a Belügyminisztérium is vizsgálta az ügyet. 2011 márciusában a parlamenti bizottság újabb ülésén a lezárt vizsgálatok eredményeit tárgyalták, amelyek a következő elmarasztaló megállapításokat hozták:

  • Belügyminisztérium állásfoglalása szerint – „Az iratok áttekintése alapján vélelmezhető, hogy az egyes lépések előre megtervezett - és az érintett lakosság számára nem átlátható módon - vezettek a kialakult helyzethez”.
  • Pest Megyei Kormányhivatal állásfoglalása (2011.03.02.) szerint – „megállapítható, hogy az önkormányzat a Tükörhegyre vonatkozó, 2005-ben illetve 2009-ben elfogadott településrendezési eszközök megalkotása során több esetben megsértette az Étv. 9. §-ban szabályozott eljárást”.
  • Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztos állásfoglalása (2011.02.01.) szerint – „a vizsgálat az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesülésével kapcsolatban visszásságokat tárt fel mind a Törökbálint-Tükörhegy IV. fejlesztési terület jelenleg érvényes területhasználatát meghatározó településrendezési, mind a tervezett beruházás megvalósításának környezeti hatásait feltáró előzetes környezeti, illetőleg a tervezett beruházást engedélyező építéshatósági eljárásokkal kapcsolatban. A vizsgálat tárgyát képező valamennyi eljárás során sérült a társadalmi részvétel elve, az önkormányzat a településrendezési eszközök elfogadása során az egészséges környezethez való alkotmányos joggal kapcsolatos visszásságot idézett elő.

Mindezek ellenére a befektető építési engedélyei fennmaradhattak, s 2011 decemberében és 2012 januárjában a beruházó bejelentette az építkezés megkezdését.

A temetési szertartás végén a jelenlévők elültették a remény fáját, melyen fehér szalagokon reményeiket, üzeneteiket helyezhették el.

000757531-2600-625.jpg

A TÓPARK szellemvárosa (kép forrása)

Szőke Péter beszéde:
(törökbálinti lakos, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület elnöke)

"Törökbálint polgárai! Kedves Lakótársaim!
Temetni jöttünk. Itt állunk Törökbálint kertvárost jelképező szimbolikus koporsó mellett, és a méltatlanul elveszett kertvárosunkat temetjük.
Hamarosan itt, a 2 kilométer hosszú környezetidegen fémkerítések mögött is egy olyan betontenger lesz, mint amilyen Törökbálint túlsó, biatorbágyi oldalán.
S így, a befektetők által a közeli autópályák miatt elnevezett arany háromszög csak egy beton háromszög lesz csupán.
Turai István polgármester által irányított városvezetés az aranyat fokozatosan betonra cseréli. Valakik elrakják az aranyat, s nekünk csak a beton marad.
Mi már sok mindent megtettünk, hogy megakadályozzuk a lakótelepet.
Parlamenti bizottság, zöld ombudsman, Kormányhivatal.
Mind kimondta, hogy a föld, amin most állunk törvénytelenül lett betontenger színhelye. Ennek ellenére a beruházó engedélyei sértetlenek, elkezdhette az építkezést.
Nem az egyetlen példa ez, amellyel a városvezetés fokozatosan eltünteti a város zöld területeit. Próbáltuk például a Tétényi fennsíkon található Napliget belterületbe vonását is megakadályozni. Kétszer sikerült, harmadszorra tavaly, egy csendes, nyári testületi ülésen, amelyen nem vettünk részt, csak megoldotta a Turai István vezette testületi többség a belterületbe vonást.
Mi már sok mindent megtettünk.
A polgármester úr kérte tőlünk az együttműködést, ezért együttműködtünk.
Viszont nekünk jogi lehetőségünk nem nagyon maradt, hogy a betontenger létrejöttét megakadályozzuk. Eljöttünk hát, hogy szimbolikusan eltemetve kertvárosunkat kifejezzük tehetetlen fájdalmunkat a nagyvilág felé. Mit kapunk támogatás helyett? Egy álságos, csúsztatásokkal tarkított polgármesteri közleményt. Íme a példa, hogy tudnak ők hatékonyan tájékoztatni, ha a harcunk ellehetetlenítéséről van szó, hiszen 1 nap alatt mindannyiunk postaládájába került a közlemény. Bezzeg a lakótelep engedélyezésekor érdekes módon ez a hatékonyság elmaradt.
Politikai hatalmukat féltők próbálnak minket megosztani. Próbálják a város más részein lakókat Tükörhegy ellen fordítani. Próbálják lakóhelyünk védelmében vívott küzdelmünket meggyengíteni. Közben a beruházó elkezdhette az építkezést.
Bármennyire is egymás ellen igyekeznek minket fordítani, mi mégis sokan eljöttünk és egységesek maradunk. Törökbálint polgárai ébredeznek, egyre erősebb a közösség, és meg fogják akadályozni, hogy lakóhelyük tovább pusztuljon, élhetetlenné váljon.
A temetés egy szomorú esemény, az elmúlást jelenti, és egyben magában hordozza egy más világ, egy boldogabb világ lehetőségét.
Ma Magyarországon,Törökbálinton a magánérdek uralkodhat a közérdek felett, s mindez következmények nélkül. Temessünk, mert hisszük, hogy eljön egy más világ.
Köszönöm szépen figyelmüket."

Bajtek Gyöngyvér beszéde:
(törökbálinti lakos, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület tagja)

"Tisztelt lakótársak!
Búcsúzni jöttünk a lakóparktól, a tükörhegyi biciklizésektől, a gyereksétáltatástól, a kerti kiülős beszélgetésektől, az esti nyugodt sétáktól jó levegőtől.
A megnövekvő autóforgalom mindezt lehetetlenné teszi.
Búcsúzunk a kényelmes óvodába, iskolába indulástól.
Minden reggel majd  autók százaival kell megharcolnunk.
Búcsúzunk a BKV-n való utazástól.
Hisz csúcsidőben a Budapestre menő járatokon manapság is csak állóhelyet sikerült kifognunk, a jövőben a busz után kocogás marad az egyetlen esély.
Búcsúzunk a nyugodt kutyasétáltatástól. A statisztikák szerint minden 4. ember kutyatartó, várhatóan plusz 350, új lakásban tartott ideges jószág lepi majd el a területet reggel és este. És a melléktermékeikről már nem is szólva.
Búcsúzunk a nagyobb testvérek óvodájától iskolájától.
Öcsi, húgi már esélytelen lesz az ismert intézményekbe való beiratkozásra. A mi 500 háznyi gyerekünket sem képes befogadni a város oktatási rendszere, mi lesz az 1040 lakótelepi lakásban születendő nebulókkal?
De persze sok mindentől nem búcsúzhatunk, mert marad, sőt 15 éve nem oldódott meg a csapadékvíz elvezetés Több garázs nagy zivatar esetén még mindig egy-egy utca árkaként dolgozik. Jobb esetben csak csapadékvízzel elárasztva.
Ismét fejünk felett lebeghet az esti vízhiány, melyre jól emlékszem. egy gyermekkádnyi víz begyűjtése a csapból egy órát vett igénybe, mert nem folyt a csapokból víz nyári estéken. Nem volt megfelelő a kapacitás. További 1040 vízcsap lesz a vetélytársunk a reggeli és esti víznyeréshez.
A falu postája ma sem képes a mi csúcsidőnkben minőségi szolgáltatást nyújtani, nagy feladat lesz a  további 1040 levelező.
Nem búcsúzunk, mert sosem volt, Tükörhegy tömegközlekedésétől. Tán ha Polgármester úr a pénteken iziben kézbesített már megint minket sározó kampánylevele helyett egy kérdőívet osztott volna ki, a tömegközlekedési igényeink felmérésére  elhinnénk, hogy van remény.
Megépült a drága, gyönyörű kerítés, így a 4-es ütem lakói most a dombtetőre járnak sétálni, mert a csillogó-villogó fémfal még a szemüket is károsítja. Ez nem zavar senkit? Csak a mi drasztikusnak kikiáltott szórólapunk ér meg egy rendkívüli testületi ülést és egy kétoldalas közleményt.
Sajnos megtörtént, hogy barátom, szerettem sírjánál el kellett gondolkodnom azon, hogy mindent megtettem-e még életében az elhunytért.
Lakótársaim,mi azért vagyunk itt, mert tenni akarunk még életében a kertvárosért. Hogy megmutassuk ország-világnak nem hagyjuk magunkat! Minden követ megmozgatunk, hogy ez a lakótelep ne valósuljon meg, a kertváros ne pusztuljon el. Nem tudom miben bízik a képviselő testület, élén polgármester úrral, hogy a segítség helyett folyamatos támadást indít ellenünk. Lehet, hogy egyszerűen félnek attól, hogy egyszer színt kell vallaniuk. Kiderül az igazság: Mit tettek? Ők tették lehetővé, hogy megvalósuljon a 12,5 méteres épületekből álló lakótelep, vajon milyen érdekek vezérelték őket. És ennek mi lesz a következménye?
Mértéktelen fejlesztések engedélyezése és a lakosság félrevezetése helyett kérjük polgármestert és képviselő testületet az általuk szlogenként is használt élhető Törökbálintért dolgozzanak, a kertvárosért és ne ellene.
Köszönöm, hogy meghallgattak."

Dr. Majorosi Anna beszéde:
(törökbálinti lakos, a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület elnökségi tagja)

"Kedves Lakótársaim, Törökbálintiak!
A Kerekdomb egyesület elnöksége úgy döntött, hogy támogatjuk a Tükörhegyi Közéleti Egyesület akcióját.
Fontosnak tartjuk, hogy jelenlétünkkel és biciklis felvonulásunkkal jelezzük, hogy a mai akció nem kizárólag a tükörhegyiek ügye, hanem az egész településé.
Az egyesület régóta aggodalommal figyeli a településünkön mindenki számára észlelhető tendenciákat, köztük a beépíthető és beépített területek folyamatos növekedését, a megszűnni nem akaró átminősítéseket, amelyek a Tükörhegy IV. ütemének építésével kapcsolatos lakossági tiltakozás ellenére sem maradtak abba.
Településünk tele van elhagyatott épületekkel mindenki szinte nap mint nap elhalad a GL outlet lezárt területe előtt, bevásárláskor a KIKA elhagyott épületénél, a körforgalomnál, ahol tavalyelőtt kivágták a fákat üresen tátong az autószalon épülete. A kivágott fák helyén egy cég két ütemben, összesen 8 ezer négyzetméteres üzletház létesítéséhez kérte a testület jóváhagyását, amit meg is kapott. Amennyiben a plázastop alóli felmentési kérelmük sikeres lesz, a jövő év végére az első ütem üzletei már fogadhatják a vásárlókat.
Bár a Tónál található betonrengeteg közigazgatásilag nem Törökbálinthoz tartozik, mégis minden itt élőt szomorúsággal vagy dühvel tölt el látványa. A megkezdett iskola torzója is arról tanúskodik, hogy az utóbbi években több, nem átgondolt döntés következményeit kell a lakosságnak elviselnie. Úgy véljük, hogy szükséges egy rendelet megalkotása az építtetők felelősségéről különös tekintettel arra, hogy a Törökbálinton felépített lakások jó része valószínűleg üresen fog állni. A HVG a közel-múltban arról írt, hogy Magyarországon jelenleg minden 9. lakás üres, egyedül Pest megyében 42ezer lakóingatlan áll üresen.
A Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület 2011. decemberében forgalomszámlálást végzett, amelyből kiderült, hogy a reggeli és délutáni időszakban gyakorlatilag már most igen komoly közlekedési problémákkal kell megküzdenünk nemcsak az iskolák környékén, hanem az Érdről Törökbálintra vezető illetve a Törökbálintról kivezető utakon. Mai szemünkkel el sem tudjuk képzelni, hogy miképp fogunk néhány év múlva Törökbálinton közlekedni, ha a lakosság létszáma a jelenleginek több, mint a felével nő majd, miközben a közösségi közlekedés terén gyakorlatilag semmiféle változás nem történt az elmúlt 15 évben (a törökbálinti vasútállomás állapota elképesztő: az aluljáró büdös, koszos, nyáron minden tele parlagfűvel, átlagosan óránként egyszer megy vonat Budapestre).
Köszönjük mindazoknak, akik ma eljöttek, és kifejezték, hogy a helyi ügyek fontosak számukra. Végezetül egy egypercesnél is rövidebb novellát szeretnék felolvasni Létai Olgától, amely az Eső című irodalmi lap tavaszi számában jelent meg. Címe: Ilyen az élet
Az egyetlen ablakom alatt egy parkoló van. Mikor ideköltöztem, öt gyönyörű nyárfa is volt a parkolóban, egy egészen közel az ablakomhoz. Szarkák fészkeltek rajtuk, és tavasszal nagyon jó illatot árasztottak, bár sok bogarat is vonzottak. Aztán múlt júliusban kivágták mind az öt fát, mert féltek, hogy a nagy szélviharok a kocsikra döntik őket. Pár hónapra rá bezárták a parkolót. Azóta már csak egy kocsi van ott, hiába tarkítja ezeregy figyelmeztetés a szélvédőjét, a tulaja valamiért nem akarja onnan elvinni.
De az az egy legalább zöld."

Dr. Zacher Gábor beszéde:
(törökbálinti lakos, a Tükörhegyi Közéleti Egyesület tagja)

Dr. Zacher Gábor  tükörhegyi (ős)lakos egy víziót vetített elénk 2022-ből, mikor is Törökbálint családi házas, kertvárosi minőségben, lakótelepektől mentesen, rengeteg zöld területtel helyezkedett el a térképen. Annak köszönhetően hogy egy 2012. április 15-ei csendes lakossági demonstráció eredményeként  a döntéshozók felismerték, hogy az átgondolatlan, önös érdekek vezérelte fejlesztések tarthatatlanok.

"Zacher Gábor vagyok, tükörhegyi lakos, 14 év óta lakom itt, és itt maradtunk, és itt is fogunk maradni. Most, hogy 2022. április 15-én visszatekintek az elmúlt 10 évre, azt kell, hogy mondjam, hogy jelentős pozitív változást tapasztaltunk. Emlékezzenek vissza, hogy amikor itt álltunk 10 évvel ezelőtt egy kicsit borongós április közepei napon, körbevéve egy furcsa alumíniumkerítéssel, a falu, város túloldalán egy nagyon-nagyon furcsa csontvázzal, ami azóta szerencsésen eltűnt, picit el voltunk keseredve. El voltunk keseredve azért, mert körbevett bennünket egy olyan testület, amely dacára a valahol mélyen bennük meglapuló igazságérzetüknek, igyekezett mindig az anyagiak és a megfelelő politikai szellőknek megfelelően hajladozni. Aztán a demonstrációt követően emlékezzenek vissza, hogy valami történt. Valami megváltozott és mellénk állt a politika is, nem csak a nagypolitika, hanem a helyi politika. Valahogy Turai polgármester úr is kicsit megváltozott. Megváltozott azért, mert elhitte, hogy ez a történet Törökbálintról szól, és mivel ő Törökbálint polgármestere, ezért ennek a történetnek az élére kell állnia. Elhitte ezt a testület is, úgyhogy egyértelműen támogatott bennünket. És emlékezzenek vissza, ma most, amikor itt állunk, nem vesz minket körbe négyemeletes lakótelep, nem él itt újabb 2-3000 ember. Miért? Mert már 2012. április közepén is tudtuk, hogy Törökbálint megtelt. És valójában szó szerint megtelt, hiszen azért nem olyan könnyű itt egy napi bevásárlást elintézni, innen a falu széléről, habár már elég régóta város vagyunk. És nem is akartuk volna azt, hogy itt egy újabb betonrengeteg nőjön, rengeteg üzlettel, rengeteg bevásárlóközponttal, mert ennek semmi értelme nincsen. Úgyhogy most így visszaemlékezve az elmúlt 10 évre, azt kell, hogy mondjam, hogy jól döntöttem, hogy itt maradtam, itt maradtunk, és remélem, hogy többen is jól döntenek, és nem akarnak majd innen elmenni. Hiszen bízhatunk benne, hogy talán ennek a demonstrációnak a következményeképpen megint megváltozhat minden. A remény az egy olyan dolog, ami biztos, hogy utoljára kell, hogy meghaljon.
Remélem, hogy mondatainkat meghallják azok a politikusok, akik döntési helyzetben vannak, és elfogadják az itt élő embereknek a véleményét. Jelenleg, ami most megy, ez így nem mehet tovább. Ezen mindenképpen változtatni kell. Mi persze nem fogunk lázadni, nem fogunk utcára vonulni és csúnya dolgokat kiabálni. Mi egyszerűen csak észérvekkel próbáljuk meghatni a politikát. No persze azt tudjuk, hogy nem mindig lehet.
Köszönöm, hogy meghallgattak."

Az eseményről készült videó itt látható.

Törökbálint Kertváros Temetése 2012 04 15.jpg

A tükörhegyi lakótelep tervei, mely beruházás építése 2011. októberében megkezdődött a város egy addig csendes kertvárosi részén:

A telkek egy része jelenleg is hivatalban lévő képviselők telkei voltak.  A megállapodás szerint a vételi ár, a lakásszám függvénye volt, így születhetett meg az 1040 lakásból álló lakótelepi épületkomplexum. A törvénysértő körülmények között, irányított folyamat során létrejött jogerős építési engedélyről a félretájékoztatott károsult lakók egy évvel később szereztek tudomást véletlenül. Ők úgy tudták, azért érdemes ide költözniük, mert a területhez saját út készül majd, kétszintes szolgáltató épületek épülnek rá, többek között iskola, óvoda, bölcsőde és sportközpont.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Az eseménnyel kapcsolatos további sajtóanyagok:

Elültetik a remény fáját
Első kézből… a képviselő-testület április 12-i, rendkívüli üléséről

Az esztelen és képmutató településfejlesztési politikát kellene végre „eltemetni”!

A Tükörhegyi Közéleti Egyesület demonstrációja Törökbálinton (videó - Bálintinfo)
Szellemváros Törökbálinton
Félmillió lakás áll üresen Magyarországon

süti beállítások módosítása