Nincs ilyen widget!

Electrolux Design Lab: 2 magyar versenyző is a legjobb 105 között!

Az előző bejegyzésben már értesülhettetek róla, hogy hogyan szerepeltek versenyzőink az elmúlt 10 év Electrolux Design Lab versenyein. Ebben a bejegyzésben röviden ismertetjük a jelenlegi helyzetet, a 2 magyar induló nagyszerű tervét és számos másik pályázó izgalmas ötletét. A 2 magyar versenyzővel 1-1 interjút is olvashattok majd a későbbiekben itt a dekooderen, érdemes lesz tehát rendszeresen olvasni minket. Kezdetnek álljon itt egy nyitókép, mely a legjobb 105 versenyző tablójából készült! (Szerkesztette: Hujber-Nagy Aletta)

Design_Lab _2013_brief Mosaic 630

A pályázók a „városiasodásból” eredő problémákra kerestek megoldást a közösségi főzés, a friss levegő, és a tiszta otthon témakörökben.

Magyarországról minden eddiginél több, összesen 42 nevezés érkezett, melyek közül két ragyogó koncepció tovább is jutott a következő fordulóba.

Csernátony Fanni (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) SEAbreeze koncepciójával a friss levegő (Natural air) témakörben indult a versenyen. A SEAbreeze egy komplex légtisztító rendszer, mely tengervíz párologtatásával teremt tökéletes mikroklímát a lakásban. A készülék tiszta levegőt, ideális páratartalmat biztosít a lakásban, és ivóvizet készít sós vízből. A koncepció a levegő minőségének javítása mellett, a korlátozott édesvízkészlet problémájára is megoldást nyújt.

seabreezesmall

seabreezesmall2

Söjtöry Szabolcs (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) a tiszta otthon (Effortless cleaning) témakörben pályázott HumiWash tervével. A HumiWash egy gőzprogramos mosógép, mely a fürdőszoba levegőjének páratartalmát vízzé, majd gőzzé alakítja a mosáshoz. A falra szerelhető HumiWash helytakarékos, ugyanakkor kényelmesen használható, hiszen a használt ruhát akár azonnal ki lehet mosni. A gőzzel működő készülékkel vegyszerek nélkül és energiatakarékosan lehet tisztítani a ruhákat.

HumiWash4

Az előző évektől eltérően a pályaműveket öt szakaszban kell elkészíteni úgy, hogy a kidolgozáshoz az Electrolux dizájnerei is segítséget nyújtanak. A második fordulóban a 105 továbbjutó május 1-jéig finomíthatja koncepcióját. Közülük több mint 50 pályázó folytathatja majd a versenyt a harmadik szakaszban.

A pályázatok kiválasztásába mostantól a közönség is beleszólhat: a 105 legjobb ötletre az Electrolux Design Lab oldalán lehet szavazni. A fordulónként legtöbb szavazatot elérő pályamű egyenesen a következő szakaszba jut. A legtehetségesebb döntősök kiválasztása után pedig az a pályázó, akinek a terve a legtöbb szavazatot kapta, elnyeri a közönségdíjat és az ezzel járó 1000 eurós jutalmat. A zsűri által kiválasztott első helyezett díja egy hat hónapos, fizetett gyakornoki állás az Electrolux valamelyik globális tervezési központjában, valamint 5000 euró.

Az idei Electrolux Design Lab versenyen olyan trendek jelentek meg, mint például a feltörekvő 3D nyomtatási technológia különféle felhasználási területei, a hordható készülék-kiegészítők, az integrált készülékek újszerű megközelítése, és a közösségi főzéssel kapcsolatos intelligens technológiai megoldások. A zsűri a pályázatokat az intuitív tervezés, az innováció és a fogyasztói igények kielégítése alapján bírálja el.

A verseny második szakaszának, a koncepció továbbfejlesztésének határideje: 2013. május 1.

(Forrás)

SZUBJEKTÍV VÁLOGATÁS A LEGÉRDEKESEBB ÖTLETEKBŐL:

Jillian Tackaberry - Air Drop

Ez a mennyezetről belógatott készülék friss levegőt generál kettős szűrőrendszerével. A készülék első szűrője például az állatszőrt tudja kiszűrni, második rétege pedig pusztán levegővel és fénnyel "működő" növényekkel tisztít. Ezeknek a növényeknek nincs szükségük talajra, amely allergén porszemcséket és penészt tartalmazhat, viszont képesek bizonyos veszélyes anyagokat elnyelni, úgy mint benzol, formaldehid és perklóretilén.

3-air

electrolux-sketch1

Kim Wan Ki - Delicious Nutrition

A képen látható karperec kijelzi, hogy milyen összetételű étel egészséges számunka. Miután a vágódeszkára helyezzük a karperecet, megtudhatjuk, hogy milyen receptekből válogathatunk kedvünkre a nekünk megfelelő zsír, vitamin, fehérje, szénhidrát és ásványi anyag összetételű ételhez.

45

442

Simeng Cao - Growing Electrical

A szemetet a növények tápanyagává alakítja ez az elektromos energiával működő berendezés, amely a lebomló hulladék kezelésére szolgáló szemetes tulajdonképpen. A szemetes a növénnyel együtt nő.

158

Giulia Stoll - Aqua Pharming

A képen látható üvegház rendszer egy bizonyos gombafajtával, mégpedig a Trametes versicolorral tisztíja ivóvizeinket. Ez a gombafaj képes azoknak a gyógyszereknek és egyéb kémiai anyagoknak a kiszűrésére, amelyek a hagyományos víztisztító rendszerek képtelenek és amely kémiai vegyületek felelősek többek között a férfiak spermaszám csökkenésért.

Aqua-Pharming-11

Aleksandra Kondrashchenko - Aroma-Printer

Az aroma printer illóolajok segítségével, ultrahangos membránon keresztül tisztítja a levegőt, az illóolajok ugyanis képesek elpusztítani bizonyos baktériumokat. Vízgőzt is juttat a levegőbe a készülék, így a kellő páratartalomról is gondoskodik.

AromaPrinter1

Dominika Durianová - Handy cook

Saját kezünket használhatjuk indukciós főzőfelületként, így bármikor, bárhol, bármilyen kis helyen nekiállhatunk ételt kevergetve főzni.

artRT

gygffg

Camila Sanhueza - The Spring

A fa kicsiny levelei a televízió képernyőjéhez hasonlóan vonzzák a port, így tisztítják meg attól otthonunk levegőjét. Falra szerelve természetes megjelenésével megnyugtatja érzékeinket, ráadásul a képernyők változtatható színével és mintájával magunk hozhatunk létre kedvünknek megfelelő környezetet otthonunkban és nekünk nincs más dolgunk, mint élvezni a látványt és időnként kiüríteni a készülék tartályát.

Bilder

El2

Yanming Ge - chopspeaks

Veszélyes, mérgező, vagy allergiát okozó anyagokra hívja fel a figyelmünket piros jelzésével ez az evőpálca. A zöld jelzést azt jelenti, hogy ehető az étel. A kék szín a fogyókúrázóknak nyújt segítséget abban, hogy időben abba tudják hagyni evést.

chopspeaks

Julia Owczarczak - Coat Wall

Emlősök préme ihlette ezt a fényt beengedő és lélegző áttetsző falat, mely vízálló, hőszigetelő és lélegző membránokból áll. A fal áteresztőképessége szabályozható.

coatwall000001-01150

Kristíne Bula - COCO

Ezek a kakaóbabra emlékeztető levegőtisztítók a bennük rejlő mágnesek hatására folyamatos mozgásban vannak, mintha a szélben lengedeznének és közben olyan aromákat árasztanak magukból, mint például a fahéj, a levendula vagy a menta.

COCO-sketch2-Kristine-Bula1

COCO-sketch-Kristine-Bula1

Eveline Kudabaite - cookCloth

Ez a konyharuhának kinéző készülék valójában egy indukciós főzőlap. Beltérben és -akkumulátorának köszönhetően- kültéren is használható. Használat közben a szabadon maradó felületeken mintákat választhatunk rá, használat után pedig könnyen tisztítható és összegöngyölhető, így igen kevés helyet foglal.

cookCloth-maz2

kontekstas-maz

Agata Hoffa - Breathing furniture

Ez a furcsa, tüdőszerű képződmény egy interaktív, lélegző, alakváltó bútor, mely tisztítja környezete levegőjét és visszajelzést küld saját és az őt körülvevő levegő állapotáról.

duza-1B-zmniejszona

duza-plansza2b-zmniejszona

Lucie Kubátová - Gecko - window cleaner

Ez a kis ablaktisztító készülék a gekkók lábait utánozza, így könnyen kiválthat minket az olyan sokak számára utálatos felületek tisztításakor, mint az ablakok és egyéb nagy függőleges és ferde felületek.

el

Jesús Moreno Quintana - Clean Scent

Egy készülék, amely 5 perc alatt kimos, kivasal és illatosít és mindezt környezetkímélő anyagokkal és módon teszi.

electrolux15

Stine Marie Hjetland - Edukitchen

Ezt a konyhát gyermekek is használhatják akár egyedül, akár a szüleikkel. A konyha játékosan szeretteti meg a gyerekekkel az ételt és a főzést. A család közösen is főzőcskézhet, minden családtagnak saját profilja lehet és a konyha mindeközben nem csak feladatokat ad a játékosoknak, hanem jutalmat is. A cél természetesen nem a győzelem, hanem a családi együttlét.

Electrolux21

Electrolux22

Germain Verbrackel - 3F - Vacuum Cleaner

Tisztít, fertőtlenít és illatosít ez a porszívó, így élménnyé válik a takarítás, akár egy kávészünet.

Electrolux-2013-SIZED

Electrolux-2013-SIZED2

Thais Costa - Leaf

Ez a hordozható theromelektromos lap akár hosszú utazás során is frissen és melegen tartja az ételeinket, így munkahelyünkön akkor is tudunk egészségesen étkezni otthonról hozott ételeinkből, ha egyébként csak percekig tart az ebédidőnk.

ELECTROLUX-DESIGN-LAB-1-THAIS-COSTA1

ELECTROLUX-DESIGN-LAB-2-THAIS-COSTA1

Aleksandr Kostin - Hand tree

A képen egy személyes légtisztító látható, amely igen jól jöhet városi, szmogos környezetben. A szett tartalmas a karkötőn kívül többek között övet és medált is.

Electrolux-Kostin-Handtree1

Elgan Gruffydd Roberts - Rota-cook

Ez az esztétikus, rotációs főzőlap közösségi főzések kiváló kelléke. Szeletelni, aprítani is lehet rajta, használat után pedig összecsukható az indukciós, led kijelzőjű szerkezet, így kisebb helyet foglal.

final-2

Final-12

Roman Blahynka - Flutter

Lassan lobogó és finoman búgó, dekoratív kültéri és beltéri levegőtisztító, napenergiát termelő és árnyékoló fal.

final13

final22

Cesar Alvarez Marin - Clear Window

Ez az interaktív ablaküveg az emberi kéz érintésére megmutatja a kinti levegő aktuális állapotát. A kijelzőn megjelenik a hőmérsékleten és páratartalmon túl az aktuális por, atka, baktérium és egyéb szennyeződés mértéke.

imagen-1-electrolux

GaHyun Ji - Levitate

Erős, sugárzó elektrosztatikus mezejének köszönhetően ezzel a porszívó készülékkel nem kell hajolgatnunk, így sokkal kíméletesebb a takarítás, fényével pedig könnyedén belátható a munkaterület.

levitate2

levitate11

Luiza Silva - Atomium

A kép egy 3D-s ételnyomtatót ábrázol, amelyet akár gyerekek is tudnak kezelni. Az ennivaló megtervezése után a készülék egyszerűen kinyomtatja a kívánt egészséges - akár vitorlás hajó alakú- ételt, amit már lehet is fogyasztani, így egyszerre játék és szórakozás a "főzés".

Luiza_Berte_DesignLab

Luiza_Berte_Sketch_DL

Magdalena Brzozowska - MOVPOT

Ezzel az edénnyel a szabadban is lehet főzni beépített fűtőrendszerének köszönhetően, így egyszerre sokan is körül tudják ülni a főzőedényt egy piknik, vagy kerti parti alkalmával.

Magdalena-BrzozowskaMOVEPOTSocial-CookingPoland_1

Tomasz Siemek - O2-sailor

Ez a dagadó vitorlát imitáló, szélenergiával és vízzel működő kültéri bútor a levegő tisztítására szolgál. A városlakók felgyorsult életvitelét hivatott lassítani és kellemesebbé tenni a hűvös és párás tengeri levegő nyugtató hatásával, ha hajlandóak megpihenni rajta kis ideig az arra járók.

O2-sailor_EDL013_Tomasz-Siemek_sketches_1

O2-sailor_EDL013_Tomasz-Siemek_sketches_2

Arie Kurniawan - Owl - Air Controller

Ez a kis intelligens bagoly robot gyermekeink kedvence lehet háztartásainkban. Amellett, hogy tisztítja a levegőt, egyúttal játszani is tudnak vele srácaink és mi is nyomon követhetjük interneten keresztül az általa küldött jeleken, hogy gyermekeink éppen mivel foglalatoskodnak.

OWL1

OWL2

TRIDEEP SARKAR - Expedition

Ez a környezetbarát bőrönd egy napelemmel és energiahatékony üzemagyagcellákkal működtetett konyha, amellyel utazás során is lehet főzni, sütni, kenyeret pirítani, és videómegosztón együtt főzni a barátokkal.

PAGE-3

page-21

Natalie Anton - Purewall

Ez a légszűrő moduláris falszerkezet érzékeli környezete hőmérsékletét és szennyezettségét, a CO2-ből O2-t állít elő. A tisztításon felül az algák színváltásra is képesek, így esztétikai élményt is nyújt ez a szerkezet. Ráadásul a megkötött szennyező anyagokból keletkező biomassza remekül hasznosítható bioüzemanyagként, bioenergia termelhető belőle.

PUREWALL11

PUREWALL2

Shi Zhong Fan - MINI washing machine

Ez a mindössze 25 cm-es széthúzható eszköz ultrahanggal tisztítja ruháinkat, így ideális eszköz többek között utazások alkalmával vagy akár munkahelyünkön.

qq

qqq

Ke Chang-Han - Share Stick

Ez a bájos kis készülék folyamatosan figyeli veteményes kertünk vagy üvegházunk növényeit és jelzi, amint valamelyik gyümölcsünk vagy zöldségünk megérett. A megérés pillanatában nem csak nekünk küld figyelmeztetőt, hanem azon barátainknak is, akik hasonlóan kedvelik ezeket a növényeket és örömmel főznének velünk együtt.

Share-Stick-1

Share-Stick-2

Letícia Werner de Mattos - The Shelter

Mini moduláris konyha és étkező, amelynek minden egyes eleme külön funkcióval ellátott. A nyugalom szigete rohanó világunkban, amit többek között a konyha belsejében szóló fény- és hanghatások is biztosítanak.

Shelter-first-entry

Yeabyun Yeon - Breathing wall

Ez a különleges lélegző fal a halak kopoltyúját imitálja mozgásával és beltérben, kültéren egyaránt használható.

sketch19

sketch23

Jeon Chang Dae - Smart knife

Ez az akkumulátorról tölthető kés használata során segítségünkre van abban, hogy mindig csak megfelelő minőségű ételeket használjunk fel főzéskor. A kés megmutatja a frissességen és a főbb tápanyagokon kívül az ételek fertőzöttségét is a főbb fertőző baktérium fotójával együtt, ha ezek jelen vannak a fogyasztásra váró ételben.

smart-knife1

smart-knife2

És még további számtalan fantasztikus ötlet született például:
- zajátalakító a városi zajszennyezés kiszűrésére,
- cipőtisztítóval ellátott lábtörlő, hogy mindig tiszta lábbal toppanjunk be otthonunkba,
- hologramos, központi számítógéppel ellátott okos konyha,
- ruha tisztító matrica,
- kisállat eledel adagoló, amely mentesít minket a takarítás alól,
- gyűrű alakú 4 személyes közösségi kanapé, mely egyúttal a levegőt is tisztítja,
- a nyitott ablakon beáramló szél energiáját hasznosító levegőtisztító,
- hajlítható konyhai mérleg, amely kimutatja az ételek összetevőit is, és akár az olyan káros anyagokat is kimutatja, mint a higany,
- akvárium levegő minőséget jelző halakkal, ahol a halak állapotának változásából kaphatunk információkat a levegőről, és ahol a halak meghalnak, ha számunkra is halálos koncentrációt ér el a levegő szennyezettsége,
- 6 konyhai eszköz összekovácsolva egy hosszú eszközzé, dizájnos megjelenéssel, hogy minden konyhába passzoljon,
- kül- és beltéren egyaránt használható, hordozható rotációs főzőfelület,
- dekoratív térelválasztó textilfüggöny, mely tisztítja a levegőt, és állítható többek között színe, fénye, hőmérséklete,
- levegőtisztító fogas, mely egyúttal szárítja és felfrissíti ráakasztott ruháinkat,
- levegőtisztító készülék eltárolható, kinyomtatható és reprodukálható illataromákhoz, melyeket ki is cserélhetünk ismerőseinkkel,
- világítással egybekötött lélegző, levegőtisztító mennyezet,
- hologramon nyomon követhető mesterszakácsokat és főzőműsorokat megmutató készülék,
- felületekkel közvetlenül nem érintkező, lebegő takarító robot, mely külön választja a biológiailag lebomló és le nem bomló anyagokat, közben pelletet előállítva,
- kis helyet foglaló, falba épített 2 dimenziós interaktív konyha,
- lebegő interaktív ökoszisztéma, mely megtanítja gyermekeinket a növények gondozására és az egészséges táplálkozásra...

süti beállítások módosítása