Nincs ilyen widget!

71 éves a golyóstoll

Büszkék lehetünk, hiszen életünk egyik leghétköznapibb tárgya, a golyóstoll feltalálása is egy magyar származású lángelme nevéhez kötődik. Bíró László József 1943 június 10-én szabadalmaztatta a golyóstollat, amelyet sokáig Bíró toll-ként, Biropen-ként emlegettek. Az egyébként újságíró és festőművész feltaláló egy modern kori polihisztor volt, találmányok egész sorát jegyzi az automata sebességváltótól a golyós dezodorig. (Szerkesztette:Zboróvári Kriszti)

18rb52h8zdzosjpg.jpg

A zsidóüldözés miatt először Párizsba, majd végül Argentínába menekült Bíró egy a számos hazánkfia közül, aki külhonban lelt igazi elismerésre. A golyóstoll szabadalma még élete során nemzetközi hírnevet szerzett neki, és halhatatlanná tette.

18rb52fa50r2mjpg.jpg

Emlékezve a mai évfordulóra, egy különleges designnal bíró golyóstollat kutattam fel a neten, ami egy francia tervező agyszüleménye. Jean Pierre Lepine Free Ride Pen névre keresztelt íróeszköze első pillantásra leginkább egy robot tacskónak néz ki. Az ergonómiailag tökéletesre tervezett penna állítólag úgy illik az emberi kézbe, hogy mennyei élménnyé teszi az írást. Ezért az extázisért egyébként 165 amerikai dollárt kell leperkálni. Beszerezhető például itt is.

18rb52fa0boh3jpg.jpg

18rb52h8xcqp0jpg.jpg

18s0m1the42zkjpg.jpg

Képek forrása.

süti beállítások módosítása