Nincs ilyen widget!

Felhő étterem a Fuji közelében

Ma kezdődik a 6. Budapesti Építészeti Filmnapok a Tabán Moziban, a Kortárs Építészeti Központ szervezésében. Ehhez kapcsolódó programként előadást tartott Budapesten Takeshi Hosaka fiatal japán építész. Három projektjét mutatta be az érdeklődőknek. A legformabontóbb tervvel kezdem a képes beszámolót: Japánban a Fuji hegy közelében, két órányira Tokyo városától található ez a felhő formájú, 733 négyzetméteres étterem, a Hoto Fudo... (Szerkesztő: Sziráki Zsófia, Design Depo Kft.)

 


Adott egy világszerte ismert hegy, a Fuji, és egy hagyományos japán étteremlánc. Milyen építmény születhet ebből a találkozásból? Természetközeli formavilágú, mégis merész, ami japánosan modern megoldásokban bővelkedik.
 
Fuji Kawaguchiko, Minamituru-gun, Yamanashi, Japan

 

 

A finom csiszolópaprral kézzel simára lecsiszolt és fehérre festett beton építmény felhő formáján az "ajtó-ablak" bejáratok úgy kerültek kialakításra, hogy ideális legyen a hőháztartás télen-nyáron. A természetes fény pedig szépen visszaverődik a fehér felületen:

 

 

 

 

 

 

Este a kellemetlenkedő, fényre felfigyelő bogarak elkerülik a helyet, mert a tervezők olyan fényt választottak, amit a bogarak nem érzékelnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Hoto Fudo korábbi étterem valahogy így nézett ki, és ilyen a híres Hoto Fudo leves...

 

 

 
Nah, ki akarja ezek után a panorámát nézni?:)
Ui.: Egy nagyon figyelmes kommentet kapott a cikkem az imént. Ezúton is köszönöm!
Ezért ide is beírom utólag a panorámára vonatkozó észrevételt: Az előadáson az építész egy kérdés felvetésre mosolyogva elmondta, hogy az "ablak" közelében lévő asztaltól látszik a Fuji. :)

Folytatás Takeshi Hosaka munkáiról a BLOGOMON olvasható a napokban! Például Holdfény keringő címmel a Love House-ról.

Forrás: 1 2 3 4 5 6 7

süti beállítások módosítása