Nincs ilyen widget!

A WC nagy dolog! Világnapja is van!

Lehet, hogy elsőre nem hangzik nagy dolognak, mégis érdemes megemlékezni a "legkisebb helyiség"-ről, a toilette-ről. November 19. a WC Világnapja. Ami ma már sokunk számára természetes - a vécécsésze, a csatornázás, a folyóvíz... -, a természeti népek körében még másképp működött. Manapság pedig már a feliratokat, a formát is "dekoodoljuk", és a keféje sem utolsó... (Szerkesztette: Sziráki Zsófia
 


Az első öblítéses vécét Sir John Harrington, I. Erzsébet angol királynő keresztfia találta fel 1596-ban. A "WC" jelzés két betűje az angol water closet, azaz a vízöblítéses mellékhelyiség rövidítése. A francia eredetű closet szó – őse a latin clausum (zárt, zárva) – jelentése a 17. században nyert tágabb értelmet. Egy a hálószobákból nyíló, folyóvízzel is ellátott kis szobácskát jelölt, mely a higiéniai igények kielégítésére szolgált.

 

Ma a Japánok gyártják a legkorszerűbb vécéket. A beépített tartály már idehaza sem számít újdonságnak, de pár dolog még nem mindennapos: a deszkamelegítő fűtőszál, automatikus fedél leengedés, állítható hőmérsékletű vizet adó bidé-funkció, laboratóriumi pontosságú vizeletelemzés, zene és csobogás-effektusok... 
 
A mellékhelyiség másik ismert jelölése a kettős nulla, azaz a „00”. Ez a jelzés pedig arra a szokásra vezethető vissza, hogy a 19. században épült szállodákban az egyes szinteken működő nyilvános mellékhelységet általában a lift vagy a lépcsőház szomszédságában helyezték el. Tekintettel arra, hogy a szobák számozását is innen kezdték, a mosdó a nullás jelölést kapta.
 
Ha a szükség úgy hozza, jól jön az ötletes útbaigazítás:

 

 

  

A legkisebb helyiség, sok lehetőséget rejt. Lehet "nagy feneket keríteni neki":

 

 

A jó vécéhez ülőke is dukál. Az alkalmatosság a XV. században tűnt fel hazánkban, az 1429-es Oklevélszótárban "polc" címszó alatt szerepelt.

 


 

 
Az első tekercs vécépapírt 1890-ben gyártották.
 

 

 

 

 

 

 

A keféje sem utolsó:
Felhasználási terület: Művészet

Szembesülés az üres rolnival... Sokunkkal megesett már, és sokakat megihletett: 

 

 

 

A Kézmosás Világnapja alkalmából.

Még több érdekesség nem csak fürdőszobákról a blogomon

Forrás: 1 2 3 4

 

süti beállítások módosítása