Nincs ilyen widget!

Milyen háztartási készüléket használunk vajon a jövőben?

A 11. alkalommal meghirdetett Design Lab versenyen több mint 60 országból, több, mint 1700 pályázó mutatta be elképzelését, hogy a jövőbeli otthonokban milyen eszközök segítenek főzni, takarítani, és megtisztítani a lakás levegőjét. A szerdai stockholmi döntőn kiosztásra kerültek a pénzdíjjal járó csillagok és a fél éves ösztöndíj az Electrolux egyik tervezési központjába is gazdára talált.
Akit a tervek vagy a verseny komolyabban is érdekel, nézzen át a blogomra, ahol részletesen bemutatom a döntő napját is személyes élményeim alapján. (Szerkesztette: Hujber-Nagy Aletta)

1 design lab donto.png

A 8 legjobb versenyző az október 16-ai stockholmi döntőn mutatta be tervét az Electrolux Design Lab zsűrijének. A versenyzők a rendezvényteremben látták először testet öltött koncepcióterveiket, így ámulattal vegyes izgalommal adták elő prezentációikat és derekasan állták a sarat, miközben a zsűri keresztkérdéseket tett fel terveikkel kapcsolatban. Idén először, a pályaműveket több szakaszban kellett elkészíteni úgy, hogy a kidolgozáshoz az Electrolux szakértői is segítséget nyújtottak. Ennek eredményeként minden eddiginél izgalmasabb, színvonalasabb pályaműveket mutattak be a diákok az egyes fordulókban. A legjobb pályázatok kiválasztásába pedig a nagyközönség is beleszólhatott.

14 design lab donto.png

10 design lab donto.png

9 design lab donto.png

11 design lab donto.png

12 design lab donto.png

8 design lab donto.png

7 design lab donto.png

6 design lab donto.png

5 design lab donto.png

A Design Lab verseny egyik célja, hogy évről évre teret adjon az új tehetségeknek. A zsűri a döntős pályaműveket az intuitív tervezés, az innováció, az esztétikai minőség és a fogyasztói igények alapján bírálta el. A nyerteseket a Yanko Design dizájn stratégiai vezetője, Hideshi Hamaguchi, a LOFT Bookazine főszerkesztője, Pio Barone Lumaga, valamint az Electrolux tervezési igazgatója és a zsűri elnöke, Stefano Marzano  választotta ki. 

4 design lab donto.png
A harmadik helyezést a koreai Jeabyun Yeon Breathing Wall falra rögzíthető légtisztítója érdemelte ki, mely a zsűri szerint több mint egy egyszerű készülék, hiszen a megközelítés akár az otthonok építési folyamatára és az építőiparra is hatással lehet. A pulzáló légtisztító mozgását a hal kopoltyúja ihlette, és azt az érzetet kelti, mintha mozogna a fal, miközben a rendszer tisztítja a levegőt. Többek között színét és az illatot is be lehet rajta állítani. A harmadik helyezettet 2000 euróval jutalmazták.

15 design lab donto.png

A Design Lab 2013 verseny második helyezettje a brazil Luiza Silva Atomium 3D ételnyomtatója lett, amely a zsűri értékelése szerint a gyermeki játékosság és kreativitás segítségével nevel az egészséges életmódra. Az Atomium 3D ételnyomtatóval a gyerekek játékos módon készíthetik el saját ételeiket. Miután lerajzolták az ételt, megmutatják a készüléknek és a 3D nyomtató már készíti is a finom falatokat. Közben pedig még arra is figyel, hogy egészségesek legyenek az összetevők. A második díj 3000 euró volt.

16 design lab donto.png

Az első helyezést, mind a zsűri, mind a közönség szavazata szerint a repülő mini robotokkal takarító Mab koncepció érdemelte ki idén. A kolumbiai Adrian Perez Zapata nyertes alkotása, a Mab repülő mini robotok egész seregével gondoskodik arról, hogy minden felület ragyogóan tiszta legyen a lakásban. Működését a méhek mozgása ihlette. Az apró robotok végigpásztázzák és a takarítási műveletek szerint területekre osztják a lakást, majd folyadékcseppek segítségével csapdába ejtik a felületeken található szennyeződéseket. A zsűri elnöke, Stefano Marzano tervezési igazgató szerint a Mab újszerűen tekint a robotokra. A természetben fellelhető csoportos intelligenciát és együttműködést felhasználva csökkenti a napi takarítással töltött időt. A Mab koncepció a közönség tetszését is elnyerte, a szavazatok több mint 40 százalékával a közönségszavazáson is első helyezett lett, ennek köszönhetően 1000 euróval lett gazdagabb. A győztes pályázót egy hat hónapos, az Electrolux egyik globális tervezési központjában eltölthető fizetett szakmai gyakorlattal és további 5000 euróval jutalmazták.

17 design lab donto.png

Nagyvárosi kihívásokra kereste a választ a 2013-as Design Lab verseny

A 2013-as Design Lab verseny témáját a nagyvárosi élet inspirálta. A holnap városa szűkében van a helynek, nyüzsgő és zsúfolt. A lakó- és életterek kisebbek, s egyre kevesebb tárolóhely áll rendelkezésre. Ugyanakkor a jövő otthonának továbbra is el kell látnia a kikapcsolódás és a kulináris élmény központjának szerepét. Éppen ezért olyan eszközökre és szolgáltatásokra van szükségünk, melyekkel a változásokhoz alkalmazkodva továbbra is kényelmesen élhetjük mindennapi életünket. A 2013-as Design Lab versenyen ezért a „városiasodásból” eredő problémákra kerestek megoldást a pályázók, a közösségi főzés, a friss levegő, és a tiszta otthon témakörökben. A verseny a twitteren is folyamatosan nyomon követhető volt, a döntőt pedig élő adásban közvetítette a tv.

13 design lab donto.png
Ahogy az elején is említettem az Electrolux formatervezői versenyére idén több mint 60 országból, több mint 1700 pályázat érkezett. 2013-ban Magyarországról is minden eddiginél több, 42 nevezés érkezett, melyek közül Csernátony Fanni SEAbreeze koncepciójával egészen a legjobb 20-ig jutott. Söjtöry Szabolcs falra szerelhető HumiWash mosógép terve pedig a legjobb 105 pályázat között szerepelt. Ezúton gratulálunk nekik is!

A záróképen Csernátony Fanni és a cikk szerzője látható a stockholmi döntőn.

2 design lab donto.png

Forrás

Képek: Hujber-Nagy Aletta

Zárókép: Martinkó József

süti beállítások módosítása