Nincs ilyen widget!

A kenyér illata

Gyermekként megtanultam a kenyeret tisztelni, hogy a kenyér ropogós héját is meg kell enni, hogy a frissen sült kenyér illatánál nincs jobb, és ha más nem is, de kenyér mindig lesz az asztalon. Ínycsiklandozó kenyér válogatás a mai cikkben, melyet az ihletett, hogy szüleim pékséget üzemeltetnek egy kis faluban. (Szerző: Bakos Annamária - ba interior design)

A kenyér illata_1.jpg

Sajnos már a kenyérsütés sem a régi, szinte csak a régi öregek ismerik a kemencés kenyérsütés szépségeit. Egy nagyon jó cikket olvashattok, arról hogyan készítették régen nagyanyáink a kenyeret itt.

Nagyapám 45 munkaév után átadta a stafétabotot édesapámnak, aki karöltve édesanyámmal vágott bele az akadályokkal telített úton. Immár 34 küzdelmes évet tudhatnak maguk mögött, de ez az idő alatt is emberségesek tudtak maradni, ezért tisztelem őket.

Emlékeimben él mikor még a tüzelős kemencéhez lépcsőn lefelé lehetett eljutni, szüleink féltő tekintettel ügyeltek le ne guruljunk, mely akkor gyermekszemmel nagyon félelmetes volt, és mikor álmatlan éjszakáinkon gyermekként kint gyúrtuk a kis cipót szüleinkkel. De a kerek és hosszú szakajtó is az emlékeimben él, melyet előzőleg szakajtóruhával béleltek ki, majd tették bele a kelesztendő kenyértésztát.

Az emlékek megmaradtak, azonban mindent korszerűsíteni kellett, a tüzelős kemencét felváltotta az elektromos, sok kézi munkát felváltott a gépi.

Ajánlom figyelmetekbe A kenyér és egyéb péksütemények című könyvet, melyben találtok hagymás, paprikás, kakukkfüves, burgonyás kenyeret, melyekről bizton állíthatom nagyon finomak, hiszen édesapám már ezt mind kisütötte nekünk.

A kenyér illata_2.jpg

A kenyér illata_3.jpg

A kenyér illata_4.jpg

A kenyér illata_5.jpg

A kenyér illata_6.jpg

A kenyér illata_7.jpg

A kenyér illata_8.jpg

A kenyér illata_9.jpg

A kenyér illata_10.jpg

A kenyér illata_11.jpg

A kenyér illata_12.jpg

A kenyér illata_14.jpg

A kenyér illata_15.jpg

A kenyér illata_16.jpg

A kenyér illata_17.jpg

A kenyér illata_18.jpg

A kenyér illata_19.jpg

A kenyér illata_20.jpg

A kenyér illata_21.jpg

A kenyér illata_22.jpg

A kenyér illata_23.jpg

A kenyér illata_24.jpg

A kenyér illata_25.jpg

Végezetül szeretném bemutatni a kulcsos kalácsot. Az esküvőkre készített kalácsot a borosüveg szájára helyezték és így kísérték el a párt a templomig, útközben kínálták a nézelődőket ezzel a kaláccsal és persze a borral. Régen tejből készítették, mely picit édes, borsos kalács. A pontos összetevőit azonban nem árulom el az maradjon családi titok. :)

Forrás: 1, 2, 3.

Ha kíváncsiak vagytok hogyan is néz ki egy klassz pékség eladóhelyisége napjainkban, akkor látogassatok el ide:

süti beállítások módosítása