Nincs ilyen widget!

Rézangyali ötvözet

A réz újraöntve napjainkban.
Építészeket, dizájnereket és fiatal művészeket inspirál a vörös fém és annak ötvözetei, például a sárgaréz, bronz, alpakka. Az Olasz Rézintézet 4. alkalommal kért meg tervezőket, hogy fedezzék fel újra hétköznapi tárgyainkat rézzel, ünnepelve ezzel is a nemes fémnek és ötvözeteinek szépségét, technikai erősségeit. A "Réz és az otthonunk" című pályázatra összesen 275 pályázat érkezett be a hivatásos és a tanuló kategória megmérettetésére. (Szerző: Sziráki Zsófia)

 
Január végén Sárváry Zsófia Krisztina és Kovácsik Bence „Három” elnevezésű többfunkciós edénye (Főzés, Tárolás, Étkezés) a zsűri kiemelt dicséretében részesült. A MOME hallgatóinak alkotása felidézi a hagyományos ételhordót és újrafogalmazza azt a réz tökéletes hővezető és antibakteriális erényeinek kiaknázásával. Megvéd a Szalmonella többféle változatától is. Parafa tetővel kombinálva a tárgy szépen egyensúlyoz az ősi és a kortárs formavilág között: 
 
 
A réz nevét Ciprusról (Cuprum) kapta. Vörös színű fém, ha teljesen száraz levegőn marad. Nedves levegőn viszont zöld színű patina vonja be. Puha, jó áram és hővezető, jól nyújtható anyag. A XIX. századtól, miután felfedezték a kórokozók szerepét a betegségek kiváltásában, a tudósok egyre inkább érdeklődnek a réz antibakteriális tulajdonságai iránt. A réz felületén a baktériumok 90%-a két órán belül elpusztul.
 
 
A Cuprum a legfontosabb homeopátiás szerek egyike mindenféle görcsök, például epilepszia vagy szülés utáni méhösszehúzódási fájdalmak esetén.  
 
A pályaművek kíválóan alkalmazták és ötvözték a réz különleges tulajdonságait. Az első hely: "Prohibition Kit" Francesco Morackini. Négy részből álló, alkohol lepárlására (ami házilag tilos) alkalmas szerkezet.
Második hely: "Pix"Stefania Ruggiero, zenélő zsanér:
   
Tanuló kategória, első helyezett: "B-side" Michal Jan Holcer, antibakteriális csap:
Kiemelt pályaművek:
"Chiamami Forse" Ernesto Iadevaia és Lorenzo De Rosa, háziállatoknak antibakteriális tálka:
"Joulius" Samuel Brnier, hőelosztó laptop táska:
"Piú o Meno" Alberto Fabbian, többé-kevésbé négylábú antisztatikus szék:
"Tunisia" Giacomo Ravagli, gyártó Galleria Nilufar, csillár:
 
"Tea set" Geoffroy Destruel, teás készlet porcelánnal:
 
Gratulálunk a díjazottaknak ezúton is!
 
A fenti teáskészleten kívül romatikus hangulathoz ajánlom a következőket:

 
 
 
Annak aki forrón szereti.

Egy lakás, ahol a réz a hab a tortán, és a mesezöld kanapé: I LOVE Minszk!
 
Még néhány páratlan réz páros a blogomon: A rézfánfütyülő angyalát!
 
 
Forrás: 1 2 3 4 5
 
 
 
 
süti beállítások módosítása