- 2013.02.06. 15:30
A New York-i témánál maradva:
Tetőkerti úszómedencéből konyhakert, méghozzá Manhattan közepén? Ez a példa is megmutatja, hogy kertet létesíteni szinte mindenhol lehetséges. (szerző: KERTdesign)
A nagyvárosokban egyre fokozódó igény van a friss élelmiszerre, zöldségre, gyümölcsre. Ebből az ötletből született a New York-i Pool Farm ötlete, ahol egy étteremhez tartozó úszómedencét a tulajdonos kívánságára konyhakertté alakítottak. Így a vendégek testközelből szemlélhetik, ami a tányérjukra kerül. A frissesség ne továbbja, hogy az asztalba beépített növénytartókba friss fűszernövények kerültek, ahonnan egyenesen a tányérunkra kerülhetnek a fűszerek (mosás nem árt persze!). Nem rossz marketing egy étterem számára! Arról nem is beszélve, hogy Manhattan közepén logisztikai és filozófiai szempontból sem mellékes.
A korábbi medencetérbe süllyesztett teraszrészt lépcsős elrendezésű növénytartók veszik körül. Így vizuálisan finomítható a nagy szintkülönbség, a növények számára is nagyobb élettér jön létre, gondozásuk, betakarításuk is könnyebbé válik. A növénytartók, a teraszok egységes trópusi fa borítást kaptak. A projekt további érdekessége a maximálisan környezettudatos szemlélet. A növénytartók és a terasz trópusi fa borítása a földszinti étteremrész renoválásakor hulladékként megmaradt trópusi fa lécekből készült. A korábbi úszómedence szerkezetéből is annyit meghagyott a tervező, amennyit lehetséges. Így kevesebb bontásra volt szükség, másrészt pedig érdekes hangulatú az új funkciót kapott korábbi uszodalépcső. A süllyesztett terasz szélvédelmet biztosít, ami a tetőteraszon létfontosságú. Sőt a világítást is a korábbi medencevilágítás kismértékű átalakításával oldották meg.
Pool Farm jó példa arra, hogy egy haszonkert is lehet dekoratív. A változatos formarendbe ültetett zöldségek, fűszernövények szemet gyönyörködtetnek.
Tervező: David Seiter - Future Green Studio
Fotók: houzz.com