Nincs ilyen widget!

Csőrikés pohárral pózoló Iris

Bohókás öltözékének elmaradhatatlan kellékei, melyek elfedik törékeny testalkatát a bagolyszemhez hasonlító nagyméretű szemüveg, tömérdek karkötő az alkaron, és méretes nyaklánc a nyakban. Ezek alapján gondolom nem volt nehéz kitalálni, hogy ez a cikk Iris Apfel üzletasszonyról, lakberendezőről és "stílusikonról" íródik.

1921-ben Iris Barrel néven látta meg a napvilágot Queensben, New Yorkban. Édesapja tükrökkel, üvegekkel foglalkozott, orosz származású édesanyja pedig egy ruhabutik tulajdonosa volt. Így nem kérdéses honnan ered a lakberendezéshez és a divatvilághoz való vonzódása! (Szerző: Bakos Annamária - ba interior design)

Csőrikés pohárral pózoló Iris_14.gif

A középiskola után művészettörténetet tanult, majd a Women’s Wear Daily magazinnál helyezkedett el. Ekkor figyeltek fel tehetségére, arra, hogy milyen jól bánik az anyagokkal, mintákkal, és milyen jó stílusérzékkel rendelkezik. 

1948-ban ment feleségül Carl Apfelhez, akivel közösen textilvállalkozást indítottak. Iris sajátos ízlése igencsak kedvelt lett elit körökben, és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy számos megrendelésük volt a Fehér Háztól. 1992-ben férjével nyugdíjba vonultak.

Csőrikés pohárral pózoló Iris.jpg

"Az én lakberendezési stílusom nem a minimál"-mondja Iris - mely rögtön nyilvánvalóvá válik mihelyt manhattani, Park Avenue-n lévő lakásába lépünk.

Csőrikés pohárral pózoló Iris_3.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_4.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_5.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_6.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_7.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_8.jpg

Továbbra is teljesített megbízásokat, és egyediségének köszönhetően mások sem feledkeztek meg róla. 2005-ben a New York-i Metropolitan Múzeum egy kiállítással tisztelgett előtte, ahol legextrémebb ruhadarabjait és kiegészítőit állították ki. A kiállítás hatalmas sikert aratott, így utazó kiállítás lett a kollekcióból.

Csőrikés pohárral pózoló Iris_10.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_11.jpg

A MAC Iris Apfel nevével ellátott kollekciót dobott a piacra, mely tartalmaz néhány igen merész és élénk színárnyalatot.

MAC.jpg

Iris úgy döntött, megválik ékszergyűjteménye egy részétől a Yoox.com-on, ahol saját design darabjai is kaphatóak.

Csőrikés pohárral pózoló Iris_13.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_12.jpg

Iris Apfel kirobbanó formában van, és ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy 91 éves korában lett címlaplány. A 2012-es Dazed & Confused novemberi címlapján pózol Csőrikés pohárral a kezében Jeff Bark fotóján.

Csőrikés pohárral pózoló Iris_19.jpg

Reméljük még sokáig hallat magáról, kellenek ilyen egyéniségek, hiszen Tőlük/Velük színes a világ! Zárásképp még pár kép a stílusikonról.

Csőrikés pohárral pózoló Iris_9.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_17.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_18.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_15.jpg

Csőrikés pohárral pózoló Iris_16.jpg

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11.

süti beállítások módosítása