Nincs ilyen widget!

Építészet a múltból

Idézzük fel a régmúlt idők építészetét néhány kép erejéig. Magánházak, irodaépületek, lakóépületek, melyek fennmaradtak az utókor számára, és továbbra is értéket képviselnek a XXI.században.

Richard Meier: Douglas Ház 1971

A Douglas Ház Harbor Springsben, Michiganban található. Az erdős domboldalon egy nagy fehér épület bújik meg a fák között éles kontrasztot képezve a természettel. A forma és az ablakok elrendezése összhangban van, de mindenekelőtt megfelel a szigorú építészeti követelményeknek. Az itt felhasznált anyag vasbeton és üveg.

(Szerző: Bakos Annamária)

Építészet a múltból_1.jpg

John Lautner: Chemosphere Ház 1960

Talán a legérdekesebb történettel bíró épület ebben a válogatásban. Chemosphere Ház tervezője John Lautner. A nyolcszög alakú épület mintegy 200 négyzetméter életteret biztosít, melynek a legmagasabb pontja 30 méter. A ház siklóval közelíthető meg, mint ahogy az a képen is látható. Első tulajdonosa egy fiatal űrhajózási mérnök. 1976-ban a ház második tulajdonosa Dr. Richard Kuhn volt, akit két férfi otthonában halálra szúrt egy rablás során. A gyilkosokat életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Az épület lakó nélkül maradt, és csak bizonyos alkalmakra adták bérbe, mivel eladása nehézkesnek bizonyult. 2000 óta ez volt Los Angeles-i otthona Benedikt Taschennek (a német kiadó Taschen), aki helyreállította az épületet. A házat 2004-ben Los Angeles Történelmi-kulturális műemlékké nyilvánította.

Építészet a múltból_2.jpg

Bertrand Goldberg: Snyder Ház 1952

A Snyder Ház a préselt acél Car Company vezérigazgatójának John Snydernek a lakhelye. Az épület előregyártott elemekből áll: komplett fürdőszoba, konyha, vízvezeték hálózat található benne, melyet  vasúton, majd hajóval szállítottak, és végül helyben szerelték össze.

Építészet a múltból_3.jpg

Építészet a múltból_4.jpg

Építészet a múltból_5.jpg

Craig Ellwood: Smith Ház 1958

Craig Ellwood (1922–1992) Texasban született. Tervezői pályáját a II.világháború után kezdte. 1948-ban nyitotta meg saját építészeti irodáját. Íme egy munkája a Smith Ház Kaliforniában.

Építészet a múltból_6.jpg

John Lautner: Arango Ház 1973

John Lautner karrierje csúcspontját ezzel a munkájával érte el. A dombtetőn ülő helyszínről zavartalan kilátás nyílik az egész Acapulco-öbölre. Az Arango ház egy hatalmas nyitott terasszal rendelkezik. Igazi drámai hatást ért el ezzel az épülettel.

Építészet a múltból_7.jpg

Gerard Grandval: Les Choux de Creteil lakóépület 1975

E lenyűgöző szerkezetet Gerard Grandval tervezte. A 70-es évek elején épült a Les Choux de Creteil lakóépület, mely Párizsban található. A komplexum 10 toronyból áll, melynek mindegyike 15 emelet magas. A szirom alakú erkéllyel az épületnek egyedi megjelenést adtak. Az építész eredetileg növényeket képzelt el felfüggeszteni az erkélyekre, azonban az ötletet a fejlesztők leszavazták az épület rovar-mentessé tétele érdekében.

Építészet a múltból_8.jpg

Frank Lloyd Wright: Johnson Wax irodaépület 1936-1939

1936-ban Wright rajzait hagyták jóvá, és a Johnson Wax irodaépület hivatalosan 1939.áprilisában nyitotta meg kapuit. Az épület azonosítható eleme a szétágazó oszlopok, melyek 30 méter magasra emelkednek. Elképesztő látványt nyújtanak.

Építészet a múltból_9.jpg

Arne Jacobsen: Texaco benzinkút

Arne Jacobsen tervezése a Texaco benzinkút. Lehet egy épület bármekkora, maradandót alkothat valaki egy kis méretű épülettel is, mint ahogyan ezt  Arne Jacobsen tette. Doboz alakú, makulátlanul fehér az épület, mely meghatározója az egyetlen központi oszlop. Ismerős esetleg? Pontosan, az előző épület a legendás Frank Lloyd Wright munkájára emlékeztet.

Építészet a múltból_10.jpg

Oscar Niemeyer: Museu de Arte Contemporânea (MAC)

A végére tartogattam a tavaly 104 éves korában elhunyt Oscar Niemeyer egyik munkáját. A egyik legismertebb alkotása a Museu de Arte Contemporânea (MAC), mely  Bruno Contarini mérnök közreműködésével készült el. Az épületből páratlan körpanoráma tárul a látogatók szeme elé.  Az 50 méter átmérőjű korong alatt 800 négyzetméteres vízmedence terül el, ami csak fokozza a látványt.

Építészet a múltból_11.jpg

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

süti beállítások módosítása