- 2012.12.26. 15:38
Avagy 2012 boros eseményei.
„Sörre bor, mindenkor!” Mindenkinek? Kivörösödés, szívdobogás, erős fejfájás akár már pár korty, ráadásul kiváló bor után? Ezek lehetnek az alkohol vagy a tannin érzékenység tünetei is. Ha ilyen allergiás tüneteket észlelünk, akkor a bor számunkra csupán esztétikai élmény marad... (Szerző: Sziráki Zsófia)
A tannin más néven csersav vagy digalluszsav. Szőlőnél a szárban, a héjban és a magokban fordul elő, a borkészítésben fontos szerepe van. Főleg vörösborok ízének-állagának meghatározó tényezője, de kisebb mennyiségben fehér- és roséborokban is megtalálható.
Ez az év színes volt és eseményekben gazdag. Kóstoló a 2012 év kínálatából:
A 2012 Év Bortermelője: Áts Károly, a Royal Tokaji főborásza
Az Év Pincészete: Mészáros Borház
A Borászok Borásza: Györgykovács Imre
A VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjai itt.
Az "arculatot nyerte": Bogányi Gergely, Grafikus a Cégér a jó bornak! pályázattal, a Csetvei Pincészet számára készített fehér borra tervezett címkéjével. Szerintem hypo-allergén:)
Az archdaily.com által évente megrendezett Év épülete szavazáson legutóbb, 2011-ben, Félix Zsolt DLA és Fialovszky Tamás vezető tervezők irányításával, az Építész Stúdióban készült Füleki borászat nyerte az "ArchDaily Building of the Year" címet az Ipari épületek kategóriában.
2010-ben az ipari építészet kategóriában a Laposa Pincészet (Kis Péter Építészműterme) lett a legjobb.
A 2012-es díjak 2013 év elején kerülnek majd kiosztásra.
A magyar építészet legfrissebbjei az Archdaily oldalán már megtalálhatók.
Az ArchDaily legutóbbi díjazott épületei.
"Carafe n.5" dekantáló, a francia Etienne Meneau szobrász alkotása:
Tudatos fogyasztó vagy? Tudod, hogy mitől kézműves a bor? A szüretelés során minimális gépesített technológiát használnak, semmiféle mesterséges színezékkel, élesztővel nem szólnak bele a természetes erjedési folyamatba, a borokat öreg tölgyfahordókban állítják elő és a szüretelés is kizárólag emberi erővel zajlik. Szigorú hozamkorlátozással dolgoznak, boraik egyediek.
A parafadugó helyét a bor száján lehet, hogy lassan átveszik a csavaros kupakok. A borfogyasztás ceremóniájából rendesen elvesz ez az új módi, a dugó viszont továbbra is kreatívan felhasználható:
Térelválasztónak is:
Hetyke bajusz dugóhúzó, majd jó lesz sörnyitónak is!
Ez a szépség pedig levélbontónak...
Az üveg lámpának. John Meng alkotása idén:
Idei falra való az Iron Designtól:
Üvegből az üvegnek az Umbrától:
És még mielőtt a bort kiöntenéd...
Például ide: Riedel kristálypoharakba bor fajtához hangoltan. A Riedel "Sommeliers Burgundy Grand Cru" pohara ki van állítva a New York-i MoMA múzeumban, "New York Museum of Modern Art".
Csapjunk az asztalra! Idén készült "Don Vino" bor asztal, az amerikai Vincent Chicone alkotása:
Kannás, asztali?
"Habzóbor":
Annak, aki forrón szereti:
Újratöltve:
Sütiben:
Ha fagyos a hangulat:
A jó bor nem piskóta! Bornyalóka:
Borra sör?? Meggyötör! Még idén vagy csak jövőre?:)
Boldog és Oldott 2013-as Évet Kívánok Mindenkinek!
Ha mégis forraltsörre szomjaznánk.