Nincs ilyen widget!

A 13. Velencei Építészeti Biennálé Magyar pavilonja

"Velence városa 1895-ben indította útjára a nemzetközi művészeti biennálét, az olasz és a nemzetközi művészeti élet kétévenként megrendezett seregszemléjét, amely 2009-ben már az év nagy részét átfogó, kortárs művészeti óriásfesztivállá nőtte ki magát. A 19. század végi világkiállítási modell öröksége a nemzetenként történő meghívás, ennek rendszere a képzőművészeti és az építészeti biennálékon érvényesül ma is."
Immár 7 éve, hogy elterveztük férjemmel, legalább egyszer mi is elmegyünk a biennáléra. Én akkor még Markó Balázs épülettervezés óráin koptattam a padot, a férjem pedig most Pécsre jár, Bachmann Bálint dékán úr oktatja neki az épülettervezést. A sors úgy hozta, hogy idén az ő kettejük projektre képviselte hazánkat a 13. Velencei Építészeti Biennálén.
A nyitóképen a pavilon oldalán elhelyezkedő, Körösfői-Kriesch Aladár által tervezett és Róth Miksa által kivitelezett mozaik látható. Róth Miksa sírja a törökbálinti régi temetőben, a kegyeleti parkban található frissen felújított állapotban (Walla-sírbolt). (Szerző: Hujber-Nagy Aletta)

0_1.jpgA magyar pavilont személy szerint most láttam először és meglepett, hogy milyen nagyon szépen ötvözi a hagyományos értékeket és a modern építészet vívmányait. A spacemaker kiállítás nagyon színvonalasra sikerült, sok szép beírás gyűlt össze a vendégkönyvben, és mind az épület, mind pedig a kiállítás anyaga szépen átvészelte a velencei árvizet.

A magyar pavilonról:

"Az 1895-ben elindított Velencei Nemzetközi Képzőművészeti Kiállításon Magyarország a kezdetektől fogva részt vett, de önálló kiállítási épülete, saját pavilonja 1909-ig nem volt. Az első évek kiállításain való sikeres magyar szereplés hatására és elismeréseként Velence ingyenesen ajánlott fel telket Magyarország számára a Giardini Pubbliciben, a biennále területén, egy önálló műcsarnok létesítésére. Az épület megtervezésére Maróti Gézát, a magyarországi szecesszió fontos és sokoldalú művészegyéniségét kérték fel, akinek munkáit akkor már Olaszországban is jól ismerték."

A sokáig hányatott sorsú és egyre romló állapotú pavilon átépítését végül 1957-ben, Benkhard Ágoston tervei alapján kezdték meg, mely 1958-ra be is fejeződött. "A régi szecessziós jelleget, a polgári múltra való emlékezés szimbolikus motívumait az épületből eltüntették és ezzel a kor szellemének jobban megfelelő, semlegesebb, hűvösebb, korszerűbb tereket illetve hangulatot alakítottak ki."

"Az 1980-as évek végére azonban ismét felmerült az állagát vesztő csarnok felújításának szükségessége. 1991-ben Csete György építészt bízták meg a kiállító terem rekonstrukciós munkáinak megtervezésével, amely azóta fokozatosan valósul meg."

Forrás

A kiállításról:

"A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále (2012. augusztus 29. − 2012. november 25.) magyar pavilonjában rendezendő kiállítás megvalósítására Gulyás Gábor nemzeti biztos, a Műcsarnok igazgatója nyilvános pályázatot írt ki. A pályaműveket héttagú zsűri (Boros Géza művészettörténész, a NEFMI művészeti főosztályának vezetője; Ferencz István építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Gulyás Gábor esztéta, a Műcsarnok igazgatója, a biennále magyar pavilonjának nemzeti biztosa; Guttmann Szabolcs építész, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem tanára; Kálmán Ernő építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke; Készman József művészettörténész, a Műcsarnok vezető kurátora; Wesselényi-Garay Andor építészkritikus, a 2010. évi Velencei Építészeti Biennále magyar kiállításának kurátora) bírálta el."

"A zsűri jelölése alapján a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás magyar pavilonjában rendezendő tárlat megvalósítására a nemzeti biztos a Modell című projekt kurátorait, Bachmann Bálintot és Markó Balázst kérte fel." Bachmann Bálint a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának dékánja, Markó Balázs pedig a gödöllői Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Karának oktatója."

"Bachmann Bálint hangsúlyozta, hogy a kiállító építészhallgatókat és építészeket pályázat útján, egyfajta makettverseny keretében választják ki, a díjnyertes alkotásokat pedig a helyszínen installálják majd, így ők nemcsak önálló művek készítői, hanem egyben alkotótársai is lesznek egymásnak. Hozzátette: a pályázókat nemcsak a tervezésben komoly szerephez jutó Pécsi Tudományegyetem Breuer Marcell Doktori Iskola és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói közül várják, a nyílt pályázatra mind a hét hazai építész és építőművész képzőhely, sőt, 7-8 olyan horvát, német, osztrák és román intézmény figyelmét is felhívják, melyekkel kiváló szakmai kapcsolatot ápolnak."

Forrás: 1,2

A kiállításra kisiskolások makettjei is érkeztek. Nagyon jópofa volt a kontrasztja a felnőtt modellekkel.

A kiállításról készült videó:

[youtube id="d7secsDKssk" width="600" height="350"]

Fotók: Hujber-Nagy Aletta

Hasonló cikkeink a témával kapcsolatban:

13. Velencei Építészeti Biennálé: OROSZ PAVILON

süti beállítások módosítása