Nincs ilyen widget!

Gondold újra! - Öko design a Duna Pláza-ban

Újrahasznosított tárgyakból álló kiállítás nyílt a Duna Plaza-ban. Dizájnerek adtak újra életet a mások által kidobott hulladéknak. Öko és dizájn - ez a két szó jellemzi leginkább a Gondold új-ra! kampányt, amelynek megnyitóján egy különleges divatshow-n profi modellek és hírességek bújtak recycling ruhákba. Schell Judit, Tóth Gabi, Jakabos Zsuzsa, Karsai Zita, Bálizs Anett, Verrasztó Evelyn és Csonka András nemcsak a kifutó miatt vállalta a modellszerepet, hanem a program jótékony küldetése okán is. (Szerző: Tézli-Szabó Franciska)

kiallitas1.jpg

Anyagok, amelyeket mások már szemétnek látnak, elhasznált molinók vagy éppen régi textilek kaptak új értelmet a megújult parkolóházzal és metrószinttel rendelkező Duna Plaza belső terein. A Gondold új-ra! kampány keretében olyan dizájnerek, mint Kozáry Enikő, Nyirán Márton, a Designologist, és a Medence Csoport, leheltek új életet kidobásra ítélt tárgyakba, ezzel bebizonyítva, hogy raklapok, törött létrák, műanyag flakonok is a lakások díszeivé válhatnak egyetlen merész gondolattal. A bevásárlóközpont a fenntartható fejlődés híveként egészen november végéig ad otthont ezeknek az installációknak.

7_25.jpg

A kiállítás egy különleges divatshow-val kezdődött, amit az Eco-Design Team két divattervezője, Reök Cecília és Varga Tímea álmodott meg, és a legkülönfélébb anyagokból varrt extravagáns és hétköznapi ruhákat a bemutatóra.

bemutato.jpg

„Úgy építettük fel a show-t, hogy először extrém darabokkal amolyan öko-demonstrációt tartottunk. Ott inkább a látvány számított, kukászacskókból, molinókból, bicikligumiból dolgoztunk a legkülönfélébb technikákkal. Aztán egyre közeledtünk a hordhatóság, a hétköznapibb viseletek, a kényelmesebb anyagok felé. Volt olyan szett, amire például azt mondták, hogy bármelyik márka őszi kollekciójában megállná a helyét, pedig hulladékanyagból és kávészsákból készült”- mesélte Reök Cecília.

4_26.jpg 

A tervező egyébként figyelt arra is, hogy egy-egy ruhán többfajta anyag és kor köszönjön vissza. 

„Az egyik szett anyagát például az a terítő adta, amit még a dédnagymamám készített, a fülbevaló pedig szintén tőle származik, de eredetileg horgolt poháralátét volt. A százéves csipke egy kiselejtezett bicikliküllővel új értelmet kapott. Az egyik nagy kedvencem még az egyébként építési hulladéknak számító vörösrézből készült ruha, hiszen maga az anyag tele van vitalitással és energiával, ugyanis nemcsak újrahasznosított, de egészségvédő és fájdalomcsillapító hatású is” - tette hozzá a tervező.

bemutato2.jpg 

A Gondold új-ra! kiállítási tárgyai november végéig megvásárolhatók, a szervezők a befolyt összeget a Madarász utcai Gyermekkórház Gyermekkor Alapítványának szánják. Aki szívesen részesen lenne a jótékony akciónak, az a dunaplaza.info@segece.hu címen, vagy a 06 1 465 16 00 telefonszámon jelentkezhet.

bemutato3.jpg

6_23.jpg

0_0.jpg

Forrás: Red Lemon Média

süti beállítások módosítása