Nincs ilyen widget!

Jó, jobb, LEGO

Ha kimondom a négybetűs nevet, aligha lenne valaki, aki nem tudná, miről is beszélek, hiszen a legtöbb embernek gyermekkorában sok-sok örömteli órát szerzett a LEGO. Ismeritek ennek a fantasztikus találmánynak a történetét is? (Szerző: Lukovics-Varga Anita)

lego-sculpture.jpg

Egy dán községben (Billundban) Ole Kirk Christiansen asztalosmester alapított egy vállalkozást 1932-ben. A cég eredetileg fajátékokat gyártott, majd két évvel később vette fel a „LEGO” nevet, mely kifejezés („leg godt!”) azt jelenti: „játssz jól!”. Aztán jöttek azok a bizonyos pénzügyi okok és  1947 után átálltak a műanyag játékok gyártására, ami kezdetben túl nagy sikert nem hozott.

lego-photography-7.jpg

A ma használt verzió őse 1958-ban született meg. Aztán csomagoló és összeszerelő üzemek nyíltak, és 1970-re a kis billundi cég alkalmazottainak száma 900-ra nőtt. 20 év múlva pedig (1990-ben) a LEGO cég bekerült a tíz legnagyobb játékgyártó közé, egyetlen európai cégként.

lego_relativity.jpg

Sikerességét bizonyítja, hogy 50 év után az akkori elemekkel a ma gyártottak is kompatibilisek. A Lego alkatrészek kulcsfontosságú tulajdonsága, hogy kezdettől fogva egyazon rendszer elemeit képzik: minden egyes sorozat, újonnan megjelenő készlet kompatibilis a már megjelent készletekkel.

book-tower.jpg

lego-tower-record03.jpg

A Lego alkatrészek (nem mellesleg több, mint 10 ezer féle dologról beszélünk ! ) - mérettől, formától, színtől és funkciótól függetlenül - valamilyen módon biztosan összeépíthetők a többi alkatrésszel.. A Lego kockák gyártása már a világ számos pontján történik. 2003-ban a fröccsöntés két gyárban zajlott: Dániában és Svájcban, 2009 január 23-tól pedig Nyíregyházán is. Évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ez óránként 2,3 millió kockát jelent.

lego-monster.jpg

A Lego történetének előrehaladtával a játék új kihívásokkal szembesült, így az építőjáték szerepkörön túllépve elkezdett különféle témában, fantáziát megmozgató készletcsaládokat gyártani.
Az első termékcsaládok egyike volt a városokat megjelenítő Legoland, majd a City, tele rendőrautóval, tűzoltóval, légi járművel. Aztán jöttek az eleinte kézzel tolós, később elemes, és transzformátoros Vonatok. A Technic majd Bionicle, témáját valósághű mechanikus funkciókkal rendelkező járművek, munkagépek, robotok alkotják. Ezen túlmenően jött még a Mindstorms, ami egy programozható számítógéppel és érzékelőkkel ellátott készlet. Űrhajós témában a Space csillaga fénylett. Kissé meseszerű, foglalkozás-bemutató család volt a Fabuland. Személy szerint nem voltam egy lego-őrült, de ezt még én is imádtam J  És még véletlenül sem maradhat ki a listáról a Castle, Kalózok és Búvárok, Sarkvidék, Dinoszauruszok, Star Wars….. sem.

IMG_3130_1.JPG

Rettentő egyszerűnek tűnik, de „sima” építőjátéknak igazán nem nevezhető, komoly követelményrendszernek kell megfelelnie, hiszen összerakáshoz/szétszedésükhöz szükséges erő pontosan meghatározott, maguktól nem eshetnek szét az összerakott darabok. Ha túl könnyű lenne szétszedni őket, az alkotások nem lennének elég stabilak, ha túl nehéz lenne, az ellentmondana a rendszer alapkoncepciójának, miszerint a modellek szétszedésével újabb modellek építhetők.

IMG_3149.JPG
Elgondolkodtató az az előrelátás, tervezői koncepció melynek eredménye, hogy a tizenévesek Technic darabjai összeépíthetők a kicsik részére készített DUPLO darabjaival is! Így az egész termékskála mindig alkalmazkodik a (növekvő) gyermek egyre növekvő igényeihez egészen felnőttkorig, illetve még azon is túl. 

IMG_3168_1.JPG

Az alkotói tevékenységen túl kezdetben a kézügyesség, a fantázia, logika, képzelőerő fejlesztését szolgálja, később pedig ……nos hát, később is!

 IMG_3145_1.JPG

Érdemes a fent említett témában ellátogatni kiállításokra, ahol a több szobányi méretű összerakott terep láttán, az emberben egyszerre fut végig  a csodálat és a borzalom. Egy kicsit újra gyerek lehetsz, ahogy nézed a kisvonat pályáját, ahogy átmegy a hídon, a pályaudvar mellett, a szélmalom mellett, jaj, nem is! Az egy birodalmi lépegető!....és, jé, ott egy kalózhajó is, a hadsereg már a parton áll ütközetre készen. Hajrááá!!

 lego-photography-9.jpg

Forrás: 

http://www.lego.com/

http://www.supertightstuff.com/02/16/pictures/tight-pictures/incredible-lego-creations/

http://www.skitzone.com/2010/worlds-tallest-lego-tower-was-built-in-chile/

http://parents.lego.com/en-gb/LEGOAndSociety/50th%20Birthday.aspx

http://www.ideafinder.com/history/inventions/lego.htm

http://lego.wikia.com/wiki/LEGO

http://www.retrotoys.eu/

süti beállítások módosítása