Nincs ilyen widget!

Ab-roncs hegyek

Mindjárt itt is van a téli gumicsere-project. Aki időben lecseréli, viszonylag gyorsan túlesik e ceremónián (nem úgy, mint én tavaly), és biztonságban autózhatja át a kemény mínuszos időszakot is, tehát több szempontból is jól jár. (Szerző: Lukovics-Varga Anita)

tire-recycling.jpg 

Most a környezettudatos életmód, az újrahasznosítás, és szelektív hulladékgyűjtés világában, (meg biztosan éveim számának elkerülhetetlen növekedésével és a gyermekeinkre hagyott szép (?) világ kapcsán is)  belegondoltam abba, mi lesz - többek között - azzal a halom használt gumival, amit már hasznosítani, újra felhasználni sem lehet többet.

tyreMount.jpg

Az elhasználódott gumiabroncsok óriási mennyiségű hulladékot jelentenek világszerte, csak Magyarországon 40-45 tonnára becsülik ezt az adatot.

tire-dump-500x400.jpg

A hulladékként begyűjtött használt abroncsok egy része még alkalmas használt abroncsként továbbértékesítésre, más részüket pedig a futófelület felújításával (újrafutózással) ismét használatra alkalmas állapotba lehet hozni. Ez a módszer egyébként a repülőgép futóművek abroncsainál különösen elterjedt, ezeket 7-9-szer is újrafutózzák „életük” során. Ez is mutatja, hogy a megfelelő technológiával felújított abroncsok egyáltalán nem másodrangú minőségűek. Ennek ellenére (a megjelenő olcsó új termékek miatt) a  személygépkocsiknál az újrafutózás gyakorlatilag megszűnt.

seal-scrap-tire-shoes-1.jpg

Rengeteg területen nyílik lehetőség rá, hogy az abroncsokat akár egészben, akár feldarabolva hasznosítsuk. Egész abroncsok használhatók például  hulladéklerakók geotextil szigetelésének leszorítására vagy tengeri búvóhelyek létesítésére a halak számára, játszóterek kialakítására vagy kikötői ütközőknek.

Tire-Recycling3.jpg

Felaprított alakban is sok felhasználási területe van a kinyerhető guminak. Például az építőiparban  beton adalékaként kihasználható, hogy könnyebb, mint a kavics, illetve betonelemek közé helyezve  rezgéscsillapítóként használható. Nagy mennyiségben azonban inkább az útépítés lehet a felhasználója a guminak. Akár utak alapozásában, akár gumiaszfalt formájában nagy mennyiségű hulladék anyag használható újra. Csendesebb, tartósabb (2-3-szor hosszabb az élettartama) és gyorsabban levezeti a vizet, mint a hagyományos aszfalt. Az alkotók szétválogatásával granulátum, lap vagy por formájában tovább hasznosítható gumihoz, beolvasztható acélhoz és anyagában hasznosítható textilhez lehet jutni.

scrap_tire_recycling_tire_pyrolysis_waste_tire.jpg

Tire-Swing-Horses-350px_medium.jpg

A gumi részből készíthető  műfüves futballpálya, rugalmas játszótér- vagy istállópadló, futópálya.

tirechairs.jpg

Az abroncsok elégetése elterjedten alkalmazott eljárás, elsősorban  cementgyárakban. Fűtőértéke (9 kWh/kg) körülbelül megegyezik a szénével, kevesebb szén-dioxid keletkezése mellett, a keletkező mérgező füstgázokat pedig biztonságosan ki tudják szűrni. Nem is gondoltad volna, igaz?                                                                                        

 tires-sculptures-14.jpg

tires-sculptures-17.jpg

Forrás: 1, 2, 3, 4, 5, 6

süti beállítások módosítása