Nincs ilyen widget!

Minimalista kertek

Egyre többen érzik magukhoz közelinek a minimalista stílust, a kertekben is. Mitől lesz elegáns, ugyanakkor mégsem rideg a kertünk? Ehhez gyűjtöttem össze néhány szempontot (szerző: KERTdesign):

02_11.jpg

Az eleganciát a geometrikus formavilág adja. Fontos azonban, hogy a design ne öncélú legyen, hanem maximálisan összhangba kerüljön a kerti funkciókkal. Ahhoz, hogy egy csepp izgalmat csempésszünk a dologba, érdemes apróbb szabálytalanságokkal megtörni az együttest. Ilyen lehet egy jól megválasztott növénytartó, mécses vagy egyéb kiegészítő.

randwick1.jpg

A minimalista kertek markáns elemei az erőteljes geometrikus hatással bíró növények, pl. díszfüvek, yukkák, lándzsás levelű nőszirmok, gömb virágzatú hagymafélék. Egyes modern kertek sajátossága, hogy a növényzettel is, mint formai építőkövekkel dolgozik. Előszeretettel alkalmaz formára nyírt növényeket (legtöbbször örökzöldeket), egyöntetű nyírt gyepfelületeket. Más modern kertek éppen a növényzet természetes formavilága és az épített elemek minimalista formavilága közti kontrasztra épülnek.

04_9.jpg 

A kertünk színeinek összehangolása épp olyan fontos, mint az építészetben, lakberendezésnél. Egyes kertekre az épített elemek visszafogott, halvány pasztell színvilága jellemző, ezzel alkot kontrasztot a növényzet üde zöld színe. Más kertekben az erős színek dominálnak az épített elemeknél is. Egy élénk színű falfelület markáns elem lehet. Érdemes összehangolnunk az épített elemek színét a virágok, levélzet, ágak és egyéb növényi részek színeivel.

birchgrove2.jpg 

Az anyagválasztásnál is merészek lehetünk. Az üveg, a plexi, a corten acél, rozsdamentes acél, különböző kerti textilek, drapériák  ma már közkedvelt anyagok a kertekben is.

03_11.jpg 

Fontos megteremteni az épület és a kert közötti kapcsolatot. Ez a kapcsolat történhet közvetlenül: a terek egymásba nyitásával, eltolható nyílászárók segítségével; vagy vizuálisan: anyaghasználatban, színhasználatban, formavilágban, látványkapcsolatok kialakításával. Modern épületek esetében a kert és épület egységes képe teremt harmonikus összhangot, régi épületek mellett létrehozott minimalista kertekkel pedig érdekes kontraszt hatást érhetünk el.

01_12.jpg
Képek: via, via

süti beállítások módosítása