Nincs ilyen widget!

Sztárok és napszemüvegek

Napszemüveg. Manapság már egyenesen kötelező egészségügyileg, régen ezzel szemben inkább kényelmi vagy luxuscikknek számított. De nem létezett mindig. Vajon milyen napszemüveget visel itt Steve McQueen?

Steve_McQueen thecoolist.com.jpg 

Megmondom: Persol napszemüveget. Ha nem ismernétek a Persol márkát, annak mint az olasz design elkötelezett híve bemutatnám egy kicsit.

1917 Torino - Giuseppe Ratti fényképész, a Berry optika tulajdonosa elindul útján a nemzetközi hírnév felé: elkezd műszakilag élenjáró szemüvegeket készíteni, melyek kielégítik sport- és repülőgép pilóták igényeit a kényelem, a szem védelme és az optimális látás szempontjából. Így születik meg a Protector szemüveg füstüveg lencsékkel, melyeket gumiba ágyaztak és elasztikus szalaggal rögzítettek a fejre. Az új típusú szemüvegeket azonnal használatba veszik a Fegyveres Erők és az Olasz Légierő pilótái, valamint olasz hírességek, melyek között Gabriele D'Annunzio költő, író  talán nektek is ismert lehet.

imageshack.us.jpg

saltedmackerel.com fausto coppi.jpg

A húszas évek fejlesztése a később minden Persol napszemüvegben használt híres sárgásbarna lencse, mely semleges üvegből készült szilícium-dioxid felhasználásával különleges gyártási folyamat szerint. Ettől kapta a színét és magas szintű védelmét a nap ártalmas sugarai ellen.

1938 -  Létrejön a Persol márka, mely nevével is hangsúlyozza, hogy ez a nap ellen, a szem védelmére készített eszköz forradalmi  újdonság úgy minőségileg, mint viselet szempontjából.(Per sole olaszul itt azt jelenti a nap ellen.) Ennek a terméknek nem mindennapi jellemzői: a letisztult design, az üveg lencsék, egy Meflecto elnevezésű, a cég által kitalált rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a szemüveg szárai rugalmasan alkalmazkodjanak a fej szélességéhez. Ezen kívül  a Persol büszkesége a Nyíl, amely egyben a szemüveg megkülönböztető jegye: ez a pántnak a  megerősítése, mely kívül egy nyíl alakú, régi harcosok kardjairól mintázott díszben nyilvánul meg. 

1930_5.jpg

 

1957 -  Megszületik a híres 649-es modell, amelyet a mai napig gyártanak. Érdekessége, hogy eredetileg a torinói villamosvezetők számára tervezték, akiknek szükségük volt egy olyan széles szemüvegre, amely a huzattól és a portól megvédi a szemüket munka közben. A különlegesen eredeti design azonban olyan sikert hozott a modell számára - közben a konkurrencia számos hamisítványával -, mely az 1961-es legendás Válás olasz módra c. filmig röpítette, amelyben maga Marcello Mastroianni viselte. Grazie, Marcello!

lrb.co.uk.jpg

totakethetrain.wordpress.com.jpg

 

1950 - 1970 Egyre gyakrabban viselik nem csak pilóták és sportolók, de a kor híres személyiségei, a színházi és filmvilág sztárjai, többek között Greta Garbo és Steve McQueen is. Utóbbi szinte  rajongója volt a márkának. 1968-ban viselte először kék lencsés, PO 714 SM modellt a Thomas Crown ügy forgatásán, amely a szemüveget és őt is legendává emelte.Több mint 40 év múltán a Persol azzal ünnepelte a színészt, hogy kedvenc szemüvegét új, speciális kiadásban újították meg. Ez lett a Steve McQueen Special Edition Collection. 

PERSOL_PO-714-SM-7.jpg

steve-mc-queen-3.jpeg

A márka azóta is egyre népszerűbb a hírességek, sztárok között és emellett elévülhetetlen érdemei vannak az ipari munkaszemüvegek, extrém sportokhoz szükséges szemüvegek tervezésében és gyártásában is. Ezt nevezem én sikertörténetnek!

0002311_0po2998s 940_51 side.jpeg

lindsay-lohan-wearing-persol-sunglasses.jpg

persol.jpg

0002334_0po2803s 181_31 side.jpeg

Bemutató1_4.jpg

contactsandpecs.com.jpg

mumbaiisthyle.com.jpg

Persol-Sunglasses-2539C_2271.jpg

Bemutató2.jpg

DSC_3615.jpg

kristen-stewart-gallery.jpg

eyeglassiers-com.jpeg

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9                     

süti beállítások módosítása