Nincs ilyen widget!

Fotoszintetizáló tárgyak

A növényeket érdemes utánozni. Ez már több alkalommal is hasznosnak bizonyult, gondoljunk csak a tépőzárra, amit a bogáncs horgos tüskéi ihlettek, vagy akár az öntisztuló, vízlepergető felületekre, melyek nanorészecskéi a lótuszlevél alapján készülnek. Hogyan kapcsolódik ide egy első ránézésre hagyományosnak tűnő szekrény? Segítségével villamos áramot képesek létrehozni a fotoszintézis elvének alkalmazásával. (szerző: Halenkár Csilla)

17_1701s1v3_v3.jpg

A polcrendszert Marjan van Aubel tervezte ’The Energy Collection’ névvel. A napelemmel ellátott színes poharak energiát gyűjtenek össze a kötülöttük lévő fényből - akár használat közben, akár az asztalra téve azokat. Visszahelyezve a speciálisan kialakított szekrényre az begyűjti, és tárolja az összegyűlt energiát, majd feltöltődik -  akár egy akkumulátor - az energia pedig többféle módon felhasználható: feltölthet egy telefont, vagy fényforrást működtethet.

17_03s2.jpg

A technológiát Michael Grätzel fejlesztette ki. 2010-ben elnyerte a finn Millenium Technológia Díjat a Grätzel-cellákért, azaz a festékanyaggal megnövelt teljesítményű napelemek kifejlesztéséért. A megújuló emergiaforrások használata igen fontossá vált az egyre inkább fogyóban lévő, és nem mellesleg környezetszennyező fosszilis energiahordozók miatt. A nap energiája remekül hasznosítható, ám a napelemek előállítása igen költséges. A Grätzel-cellák előnye a hagyományos szilícium alapú napelemekkel szemben, hogy gyártásuk olcsóbb, ehhez nincs szükség nagy és bonyolult gépekhez, kevesebb fény mellett is alkalmazhatóak (így alkalmas beltéri használatra is), rugalmasabbak és vékonyabbak.

08._table.jpg

Grätzel a cellákban a fényelnyelő képesség növelését speciális festékkel érte el (porózus titán-dioxid, fényérzékeny festékkel átitatva), a természetes pigmenteket növények levéből nyerte. A folyamat a növények fotoszintéziséhez hasonlítható. A fotonok, a fény részecskéi kölcsönhatásba lépnek ezzel a festékkel, ezáltal elektromosságot hoznak létre.

17_06s1.jpg

A különböző színek eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Például a piros hatékonyabb, mint a kék, és minél sötétebb a szín, annál több fényt - és ezáltal energiát - képes elnyelni.

marjan_van_aubel__the_energy_collection.jpg

17_02s3.jpg

17_04s2.jpg

17_05-m.jpg

Forrás: 1; 2; 3; 4; 5

süti beállítások módosítása