Nincs ilyen widget!

Le kellett volna cserélni? - kedvencünk: a vintage stílus

A vintage-be én csak úgy belefutottam. Amikor elkezdtem blogot írni, és ezáltal fokozottan figyelni az angolszász nyelvterület lakberendezési újdonságaira, feltűnt, hogy mennyire elterjedt a világnak azon a részén, és milyen überdivatos ma minden lakótér és tárgy, amit ezzel a jelzővel illethetünk: régi évjáratú.

     Míg a franciás shabby chicet légiesnek és gyönyörűnek találom, a vintage számomra inkább csak... érdekes. Nagymamás. Kimódolt. Játékos, persze. Ugyanakkor könnyen nehézkessé válik. Vintage stílusú szobák képeit nézegetve számtalanszor érezhetjük: "na, ez az a tapéta, amit húsz éve le kellett volna cserélni!" Kulináris hasonlattal élve: lehet, hogy közel ugyanazokból a hozzávalókból áll, de a boeuf bourguignon (burgundi marha) valahogy százszor elegánsabb, mint egy igazi, angol húsos pite. Vagy szebb a neve, mindegy. De szerintem a vintage a húsos pitéhez áll közelebb. (szerző: Country Komfort)

    

10+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a vintage (vintázs, vintidzs) stílusról:

1. A vintage maga a tiszta nosztalgia. Felidézi a gyermekkort. Kérdés, hogy kiét; a miénket? Egy angol kisfiúét? Az ilyen játékok között sosem élt nagypapáét? Nem árt az óvatosság, különben könnyen muzeális hatást kelthet a berendezés.
2. A régi, és nagyon fontos: eredeti mesekönyvek, bábok, mackók, babák, kisautók szinte kötelező elemei ennek az esztétizáló stílusirányzatnak. Vegyünk a házi kiállításhoz vitrint, hiszen a játékok ma már legtöbbször nem használati tárgyként funkcionálnak.
3. A vintage legtisztábban a '40-es-'50-es évek stílusára utal vissza, igen erőteljesen.

4. Foltból varrott (patchwork) és főleg horgolt takarók nélkül a vintage szobabelső nem az igazi.
5. A textilek és tapéták giccsesek tarkák, és virágmintáikkal idézik fel a régi kort.
6. A festett falak és a bútorok azonban egyszínűek: sajnos a '40-es-'50-es évek megszámlálhatatlanul sokféle pasztellszínében pompáznak (ez a "period colour" az angol nyelvű forrásokban).
7. A vintage olcsó, mert bolhapiacokról, alkudozással szerezzük be hozzá a filléres tárgyakat.
8. A vintage drága, mert nagyon trendi irányzat, és ettől a kellékei is státuszszimbólummá váltak. Vörösmarty tér, karácsonyi vásár, gyermekkorunk játékai stand, ahol egy vagyont lehetne otthagyni azokért a pléhjátékokért, amelyekkel anno játszottunk: megvan? 
9. A vintage exkluzív, mert egyedi. Egy bizonyos szint fölött, ahogy az öltözködésben, úgy a lakberendezésben sem azért választjuk a használtat, mert az olcsóbb. Itt ér össze Penelope Cruz Oscar-gálán viselt ruhája és a mondjuk, százezer forintos hintalovacska esete.
10. A vintage életérzésre és divathullámra olyan filmeket lehet alapozni, mint például a Julie és Julia.

+1. Ha bojtos fonalruhába öltöztetett teáskannát látsz, megnyugodhatsz: echte vintage stílusú helyen jársz...

(forrás)

süti beállítások módosítása