Nincs ilyen widget!

Kopott, fakó, mégis elegáns - kedvencünk: a shabby chic stílus

Annyira divatos, hogy már-már visszatetsző. Vidékies enteriőr mégis nehezen képzelhető el nélküle. A shabby chic stílus (kiejtése: [sebi sik], jelentése: kopott/elnyűtt sikk/elegancia) nagyon régi eredetű. Mondhatni, patinás. Utánérzései kevésbé tetszetősek, de bízzunk abban, hogy az igazi vidékistílus-rajongók jó arányérzékkel fogják alkalmazni otthonaikban, értsd: nem koptatnak mindent agyon. (Szerző: Country Komfort)

 
   
 
10 + 1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell a shabby chicről:
 
1.  A szót a World of Interiors magazin újságírója, az azóta irgalmatlanul befutott töretlenül sikeres Rachel Ashwell alkotta meg*, és az Egyesült Államokban már a 90-es években (!) virágzott az a trend, amelyben egyesült a shabby chic-vonulat és mindaz, amit Provence és Toszkána tett hozzá. Érdekes módon kifejezetten városi környezetben terjedt el leginkább, Los Angeles és San Francisco volt a fellegvára. (Nagyon vicces, hogy nekünk a shabby chic újdonságnak tűnik, az angol nyelvű leírások pedig szinte mind így kezdődnek: "a shabby chicet mindenki ismeri....".) Rachel Ashwell jelszava a "Kevesebb: több" volt.
 

 

 
2. A stílusirányzat Nagy-Britanniából indult. Ott gyakoriak a hatalmas vidéki házak, amelyekben szó szerint még megtalálhatóak voltak a gazdagon díszített, de megfakult kárpitok és függönyök, a több réteg festék alól előtűnő kifinomult bútorok.
 
3. A shabby chic-követők tulajdonképpen a populáris viktoriánus stílussal (amelyet édeskés, szentimentális felhangok jellemeztek), illetve a felső-középosztály drága dizájnbútor-mániájával szemben léptek fel az 1980-as években.
4. Az eredeti kopottan elegáns enteriőrökre már saját korukban is kvázi műalkotásként tekintettek. El is hiszem!
5. Bár korai fázisában a shabby chic kifejezetten grandiózusnak hatott, az idők során a 18. századi svéd festett bútorok és a francia vidéki kastélyok (chateau-k) stílusából, valamint shaker jegyekből is merített.   
 
 
6. A bútorok jellemzői: több lekopott (vagy -koptatott) festékréteg, minimum lesmirglizett sarkok, kopott/szakadt/feslett kárpitok, amelyek leharcoltságukban is hordozzák a már letűnt korok szépségét, arisztokratizmusát, kvalitásérzékét. Az enteriőrök ugyanakkor valamelyest minimalisták, femininek - ez különbözteti meg őket az egyszerűen csak régies/vintage stílusú, gyakran túlzsúfolt lakóterektől.
 
 
7. Textil- és színhasználatára jellemző a fakó, virágmintás, pasztellszínű pamut és lenvászon, a csíkos és virágos anyagok egymás melletti használata, egymásra hajtogatása, egymásra pakolása... Különösen értékesnek tartja az eredeti csipkét, hímzést, francia életképekkel díszített anyagot (Toile de Jouy), ezeknek akár apró fecnijeit is felhasználja - például egy párna díszeként. Pici textíliafétis van jelen, kérem szépen (lásd még: hagyományos steppelt takarók, a boutis-k, XV. Lajos-korabeli nyomott pamutszövetek, az indienne-ek stb.).

 

 

8. A fehér színt és árnyalatait használja a bútorfestésben, a bútorhuzatokban. Tojáshéj- és szürke színeket a falakon. 
9. Shabby chic stílusú enteriőr nehezen képzelhető el buja vágott virágok nélkül.
10. A shabby chic kifejezéssel személyt is jellemezhetünk, ha azt akarjuk kifejezni, hogy inkább az időtálló divatjegyekre és a minőségre, mint ruhái újszerűségére ad.
 

 

+1. Számos forrás említi, hogy amennyiben túl fehér a vásznunk, színezzük. Mármint teával. Komolyan!
 
Mit gondoltok a shabby chic stílusról?
 

(forrás)

süti beállítások módosítása