Nincs ilyen widget!

Lépcsőre felkúszó kert Spanyolországból

Egy különleges kert Bilbao-ból, Spanyolországból. A lépcsőre felkúszó kert hullámzó vonalai, merész színei, változatos textúrái különlegessé tették a korábbi rideg betonlépcsőt. A cortenacél növénytartókban a színek, formák úgy keverednek egymással, akár a kiömlő és egymással keveredő festék a vásznon. De felidézhetjük a természetben lezajló szukcessziós folyamatokat is, ahogy a természet újra birtokba veszi az épített elemeket.

d7fe8777.jpg

Kicsi, ugyanakkor dinamikus városi tér jött létre: folyamatosan változó képet mutat, ahogy végighaladunk rajta. A növényzet az évszakok változásával szintén folyamatosan változik. Az ellentétek játéka: egzotikus és honos növények keveredése, vörös és zöld növények kontrasztja, buja növényzet és rideg betonlépcsők találkozása teszi izgalmassá a teret. A kertet- akárcsak elődjét a római Spanyol lépcsőt - úgy tervezték, hogy a lépcső ne csak a fel-le haladás színtere legyen, hanem a megállás, szemlélődés, beszélgetés helye is.

A lépcső Bilbao egy építészetileg is jelentős pontján, az Arata Isozaki által tervezett ikertornyok között, a Santiego Calatrava által tervezett gyalogoshíd szomszédságában található.

Tervező: Balmori Associates

b69420c2.jpg

45d1b5a4.jpg

97d96559.jpg

d98724ff.jpg

e42d0758.jpg

 

forrás: architizer.com

süti beállítások módosítása