Nincs ilyen widget!

Cipők a magasban

Különös látványt nyújtanak fűzőjüknél összekötött, fák ágairól tömegesen csüngő cipők. Olykor csak egy-egy pár tűnik fel vezetékeken himbálózva. A jelenségeket átfogóan a shoefiti névvel illetik (graffiti kifejezés mintájára). Elgondolkodtató látványt nyújtanak. Vajon hogy kerültek oda? És miért?

08SHOE TREE.jpg

 

A "hogyan” egyértelmű: feldobták. A "miértre” nincs egyértelmű válasz, több mítosz ismeretes erről. Az egyik szerint eredete köthető ahhoz, hogy a szolgálatukat teljesített katonák előfordult, hogy sárgára vagy narancssárgára festették a katonai bakancsaikat, és felhajították azokat egy vezetékre a laktanya közelében.

A függő surranók az erőszak szimbólumai is lehetnek. A támadó elveheti áldozatától annak cipőit, megfélemlítésképp a magasba dobva azokat a kiszolgáltatottság érzetét kelti. Hasonlóan negatív elmélet szerint bandatevékenységre utalnak az adott környéken, illetve arra, hogy a házban, mely előtti kábelen lábbeli lóg, drogkereskedelem folyik. A kábítószer általi függőséget is jelképezheti, amitől nem lehet szabadulni, ahogy a cipők vezetékre csavarodott fűzőinek sem. De hallani arról is, hogy a határvonalát jelzi két rivális csoport területének. Jelentheti még, hogy egy gyilkos azon a helyen ölt először.

A többi feltevés szerencsére kevésbé vészjósló. Mások szerint ez a furcsa jelenség egy puszta jelkép, mellyel az iskolaév végét ünneplik vagy a közelgő házasságot. Skóciában az a hír járja, hogy mikor egy fiú "férfivá" válik, vezetékre dobott cipőivel jelzi ezt barátai felé. Más területeken a magasból függő lábbelik azt mutatják, hogy valaki azon a helyen hunyt el. Az áldozat cipőivel a hiedelem szerint azért járnak el így, hogy mikor szelleme visszatér a Földre, lába ne érintse a talajt, minél közelebb kerüljön a Mennyországhoz. Persze akad, hogy valaki egyszerűen meg akar szabadulni a már nem használt, elnyűtt surranójától, eközben kielégítheti azon vágyát, hogy valamilyen nyomot hagyjon környezetében. Valójában persze mindenki maga dönti el, hogy milyen jelentést tulajdonít a magasba hajított cipőinek.

Amerikai országutak mentén találkozhatunk ún. cipő-fákkal (shoe tree), melyek ágait cipőpárok százai díszítik. A hozzájuk kapcsolódó sok-sok emlék és megannyi történet egészen különleges hangulatot kölcsönöz ezeknek a helyeknek.

1090126.jpg

7_1.jpg

Shoefiti_Africa.jpg

shoe-tree-2.jpg

melbourne-australia.jpg

shoetree-003.jpg

707px-Shoe-tossing-silhouette.jpg

6148ca14-16b9-4d7e-b325-4b8b79f26a76.jpg

Forrás: 1; 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8; 9

süti beállítások módosítása