Nincs ilyen widget!

Az Európa Pont áprilisi programja

orsi_640_copy.gif

Áprilisban fókuszban: Fenntartható Európa, európai irodalom az Európa Pontban

2012. április 20. 10.00-18.00 Európai Írótalálkozó: Befogadó Európa
2012. április 20. 18.00 Európa Szalon ozmopolisz áldozatai – Janne Teller és Karfiáth Orsolya
2012. április 23. 19:00 Lumiére Filmklub: Gyermekeink hangja
2012. április 24. 18:30 Zöld kérdések KÉK válaszok

2012. április 25. 19:00 Irodalmi beszélgetés Varró Dániellel
2012. április 25. 20:00 Lovasi és a Véletlen
2012. április 30. 18:30 Nemzetközi Jazz Nap

2012. április 23. 19:00 Lumiére Filmklub
Gyermekeink hangja (Severn, la voix de nos enfants, 2010, 120 perc) Rendező: Jean-Paul Jaud
Severn Cullis-Suzuki 1992-ben, tizenkét évesen kiállt az ENSZ Környezet és Fejlődés Világkonferenciájának résztvevői elé, és hatperces beszédében felszólította őket, hogy gondoljanak az elkövetkező generációkra, és cselekedjenek annak érdekében, hogy leszármazottaiknak is legyen jövőjük. A francia dokumentumfilmes tizenhét évvel később felkeresi az éppen gyereket váró Suzukit, és elbeszélget vele a Föld mai helyzetéről.
A film Magyarországon 2012-ben, a Föld napja (április 22.) alkalmából kerül a mozikba. A magyar premierrel egy időben vetítjük.
Vendégünk:
Az est házigazdája Gyárfás Dorka, a Lumiért Filmklub kurátora Bujdosó Bori újságíró.


2012. április 24. 18:30 Zöld kérdések KÉK válaszok

Építõ gondoskodás a Kortárs Építészeti Központtal (KÉK)
A Föld Napja alkalmából április 24-én a Kortárs Építészeti Központ hozza közelebb hazai és nemzetközi előadókkal az élhető városi környezetben, összetartó közösségekben, dinamikus gazdaságokban rejlő lehetőségeket.
Ha többet szeretnél tudni arról, hogyan legyen saját kerted az erkélyen vagy az ablakban, hogyha tudsz a városban másokkal együtt kertészkedni, gyere el, kérdezz, tapasztald meg, milyen lehetőségek vannak a kezünkben egy fenntarthatóbb jövőért.
Előadások:
Gönczi Péter – Aquapónia
Biodinamikus Közhasznú Egyesület – Biodinamikus Gazdálkodás
Atelier D'Architecture Autogeree (FR) - LE 56 ECO-INTERSTICE
2012. április 25. 19:00 Irodalmi beszélgetés Varró Dániellel
Varró Dániel 12 éves kora óta foglalkozik versírással, gimnazista kora óta publikál verseket és műfordításokat különböző folyóiratokban. Április 25-én felolvasóesttel és irodalmi beszélgetéssel érkezik az Európa Pontba.

 
2012. április 25. 20:00 Lovasi és a Véletlen

Lovasi András énekli Lackfi János verseit Heidl György megzenésítésében
A kortárs költő és két nemzedéktársa által létrehozott „füstös-merengős, itt-ott egészen amerikai ízű, helyenként jazzel bolondított” (Pesti Műsor) a mai középgeneráció keserű-irónikus, de nem reményvesztett világszemléletében fogant. Lovasi András most „csak" énekel, Heidl György akusztikus és elektronikus gitáron játszik, a zongoránál az After Crying-alapító, ma már főként akusztikus zenét komponáló és előadó Vedres Csaba ül, gitáron közreműködik az egyébként virtuóz hegedűsként ismert Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása, az alapokat pedig két fiatal tehetség biztosítja, Drapos Gergő basszusgitáros (Amorf Ördögök, Péterfy Bori Love Band), valamint Gáspár Gergő dobos. A műsor kiegészül Lovasi András és Vedres Csaba dalaival, valamint Heidl György a lemezen nem hallható szerzeményeivel.

 

2012. április 30. 18:30 Nemzetközi Jazz Nap 
Idén, 2012. április 30-án elõször kerül megünneplésre a Nemzetközi Jazz Nap, amelyet az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) szervez. Párizsban az UNESCO jószolgálati nagykövete, Herbie Hancock jazzmûvész ad koncertet az UNESCO központjában.
Az Ars Omnis Kulturális Egyesület, valamint a Szubjektív Értékek Alapítvány egy neves magyar jazz koncerttel járul hozzá elsõ Nemzetközi Jazz Nap magyarországi megünnepléséhez. A koncertet a Magyar ENSZ Társaság (MENSZT), valamint a Magyar UNESCO Bizottság is támogatja. A két szervezet képviselõi egyórás kerekasztal beszélgetés során beszélnek a kulturális diplomácia, azon belül is a zene szerepérõl a nemzetek közötti párbeszéd erõsítésében. A kerekasztalhoz csatlakozik még a Magyar Jazz Szövetség, valamint Oláh Kálmán a magyar jazz zene nemzetközileg is elismert jeles képviselõje, akik a jazz zene magyar interpretációjába is betekintést nyújtanak.
18:30 – 19:30: kerekasztal beszélgetés
20:00 – 21:00: koncert
Fellépõ: OLÁH KÁLMÁN

Kép forrása

süti beállítások módosítása