- 2012.04.11. 11:36
Egyre többet tudunk a földgolyó számunkra messzi vidékeiről. Mindannyian tudjuk már mi az a szusi. De belegondoltál már úgy igazán, milyen lehet egész életedben szusiséfnek lenni? (Szerző: Klein Kinga)
Nos David Gelb, amerikai dokumentumfilmes nem csak elgondolkodott rajta, hanem fogta magát és filmet készített belőle, melynek előzetesét itt találod a képek után. Sukibayashi Jiro az első szusiszakács, aki három Michelin-csillagot kapott. Tokiói étterme egy aluljáróban található és a nyitva tartásból is következtethetünk, hogy inkább hétköznap járnak hozzá a vendégek, annak ellenére, hogy a három csillag annyira kivételes konyhát jelez, amelyért akár utazást is ajánlott szervezni a meglátogatásához, legalábbis a Michelin Guide szerint. Bizony, más világ ez, mint Magyarországon... És nem csak ezért. A költői filmből kiderül Jiro gondolkodásmódja, életszemlélete, munkamorálja: " Szeretned kell a munkádat. Szerelmesnek kell lenned belé." - beszél a szusikészítésről az idős szakács és ahogy nézed a mozdulatait érzed, hogy igazat mond. Érzed, hogy nem is lehet másképp, csak "pontosan, szépen...", mindig súrolva a tökéletesség határát, alázattal és szeretettel, nyugalommal és odafigyeléssel. Törekedve a csúcs felé, amit még nem értünk el, sőt senki sem tudja merre van?! Milyen szép is lenne, nem? Nektek sikerült ezt valaha megvalósítani?