Nincs ilyen widget!

Dangerous Corset

Szerző: Csontos Henrietta

Íme, egy ruhadarab, amely oly sok vitát váltott ki a társadalomban, a fűző.

cimlap.jpg

A francia „corset” – fűző – szó a latin corpus, vagyis test szóból származik, utalva arra, hogy a fűző elsősorban a test „megtartására”, megtámasztására szolgál. Hasonló ruhadarabokat, mellyel az alakot korrigálták már az ókorban is hordtak. Ezt a fajta fűzőt a japán kimonókon mai is láthatjuk, az ún. obi vagy övsál a hölgyek derekán ugyanolyan funkciót lát el, mint az európai fűző, ám merevítők nélkül.

A század elején az emancipációt a fűzőktől való megszabadulás jelentette, sokan a nők elnyomásának szimbólumát látták benne, sőt megannyi betegség okaiként hozták fel őket. Valójában, ha rendeltetésszerűen használják, és nem viszik túlzásba a szorítást, a fűzőnek egészségügyileg több előnye van, mint hátránya. Ez a negyvenes években derült csak ki újra, mikor a háborúk alatt a hölgyek dolgozni kényszerültek a gyárakban és a földeken. Ekkor drámaian megnőtt a kereslet a fűzők után, hogy megelőzzék a hát- és derékfájdalmakat a gerincet tartó erős, akkoriban fémmerevítők segítségével. A két háború között pedig reneszánszát élte a fűzőipar, bár ekkor is csupán alsóneműként.

01_4.jpg

A divatba való betörése 1947-ben következett be, mikor Christian Dior bemutatta a „New Look”-ot, az új kollekciót, melyben a fűző, mint elegáns ruhadarabok felsőrésze jelent meg és hódít az óta is.

22_1.jpg

21_1.jpg

Minden kornak más volt a fűződivatja, mára rengeteg különféle szabású és stílusú fűző létezik. Különféle alkalmakhoz más és más fűző illett: létezett fűző lovagláshoz, terhesség idejére, utazáshoz, bálokhoz és mindennapi viselethez. A viktoriánus fűzők kivételével minden fűzőfajta megemeli a melleket és a fűzés összehúzza a derekat, így alakul ki az ún. darázsderék, mely már legalább két évszázada szexuálisan vonzó testformának számít.

8881035155.jpg

02.jpg

Mára az anyagok és a technikák széles skálájának köszönhetően a fűző kényelmesebb, mint valaha.

Az itt látható esztétikus darabokat mindenkinek ajánlom, egyben remélem, hogy a fűzőnek sikerül visszakapnia az őt megillető helyet a hölgyek szekrényében, mert ez az a ruhadarab, mely mind alsónemű, mind felsőrész formájában a nőiesség érzését adja viselőjének.  

Végül egy tehetséges spanyol tervezőnő munkáira is felhívom a figyelmet: Bibian Blue

12_1.jpg

10_1.jpg

09_1.jpg

06_1.jpg

11_1.jpg

05_1.jpg

15_1.jpg

14_1.jpg

13_1.jpg

03_1.jpg

04_1.jpg

17_1.jpg

16_1.jpg

07_1.jpg

Forrás: Queenchloset, VictorianaLongago, Handmadeditzkooky, Gothic culture, Gates of walhalla, Laracorsets, GothikasDangerous couture, Buccaneersbooty, DraculaclothingCosturero

süti beállítások módosítása