Nincs ilyen widget!

Márciusi programok az Európa Pontban!

Márciusban Péterfy Bori, Karen Blixen kiállítás, filmvetítés, Takáts Eszter koncert, és sok más érdekesség várja az Európa Pontba látogatókat.

europa_pont_ logo.jpg

Márciusi programok:

Márciusban fókuszban: Jogok Európája

2012. március 2. 15:00 Európa Jövője: Föderatív vagy kormányközi Európa?

2012. március 7. 18:00 Európa Szalon: Vendégünk Tomáš Sedláček

2012. március 8. 19:00 Nőnap, Takáts Eszter koncert

2012. március 9. 19:00 Lumiére Filmklub:  Úton

2012. március 21. Antirasszista világnap

2012. március 22. 19:00 Péterfy Bori: Anyaság és karrier

2012. március 27. 17.30 Egy fantasztikus történet – Karen Blixen  Kiállítás megnyitó

2012. március 30. Media4us

 

Európa Akadémia

Március, április, májusban folytatódik a Budapesti Gazdasági Főiskola és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének nagy sikerű, közös előadás sorozata. Ebben a félévben a migráció témáját járjuk körül.  Az előadásokon reményeink szerint vendégünk lesz többek között az Európai Ügynökség az Alapvető Jogokért munkatársa, Andor László, az Európai Bizottság Magyarországi tagja és a Dán elnökség szakértője is. További információk és a korábbi előadások anyagai megtalálhatóak az Európa Akadémia honlapján:  www.euakademia.info

2012. március 2. 15:00 Európa Jövője: Föderatív vagy kormányközi Európa?

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Századvég Alapítvány  közös vitaestje. Vendégek: Martonyi János külügyminiszter és Balázs Péter volt külügyminiszter. Moderátor: Krizsó Szilvia



2012. március 7. 18:00 Európa Szalon: Vendégünk Tomáš Sedláček

Tomáš Sedláček (1977) a bestsellerré vált könyvében nyomon követi az emberi kérdezés történetét Gilgamestól a legújabb gazdasági válságig. Filozófiai, religionista megközelítésből újraértelmezi a közgazdaságtan fő kategóriáit. A könyv groteszk látás-, illetve színpadias ábrázolásmódja lehetővé tette, hogy színdarabbá írják át, melyet tavaly sikerrel be is mutattak Londonban. Magyar fordítása még várat magára. 

A szerzőt a Yale Economic Review az "öt legnagyobb közgazdász elme" közé sorolja. Jelenleg a Cseh Kereskedelmi Bank (CSOB) fő stratégiai tanácsadója. A Yale egyetem ösztöndíjasa, a Károly Egyetemen filozófiát és közdaságtant tanít, számos más egyetem vendégelőadója. Korábban Václav Havel köztársasági elnök valamint 2004-2005 között a cseh pénzügyminiszter tanácsadójaként működött. A doktori fokozatát a prágai Károly Egyetemen szerezte meg. Kedvenc közlekedési eszköze a bicikli.

A Cseh Centrum és az Európa Pont közös rendezvénye.

2012. március 8. 19:00 Nemzetközi Nőnap, Takáts Eszter koncert

A Nemzetközi Nőnapról az Európa Pontban beszélgetéssel és koncerttel emlékezünk meg.

2012-ben a nőnapi beszélgetés témája az „Egyenlő munkáért egyenlő bért”, azaz a nők és férfiak közötti fizetéskülönbség. Erről beszélget Keveházi Katalin a Jól-Lét Alapítvány vezetője, Somogyi Mária író, valamint Wéber Andrea az Egyenlő Bánásmód Hatóság kutatási koordinátora.

Az este folytatásában Takáts Eszter koncertjét hallgathatjuk meg.

Takáts Eszter önálló, markáns mondanivalóval bíró, magát őszintén kitáró magyar zenésznők sorát gazdagítja.

Márciusban egy akusztikus felállással érkezik az Európa Pontba.

2012. március 9. 19:00 Lumiére Filmklub: Úton

A Lumiére Filmklubban márciusban Jasmila Žbaniæ Úton (Na putu) című 2010-es alkotását vetítjük.

Luna és Amar boldogan élő fiatal pár, de kapcsolatukat váratlan akadályok nehezítik. Amikor Amar egy fundamentalista közösség hatása alá kerül, és hirtelen teljesen megváltozik, Lunának szembe kell néznie azzal, hogy a szerelem talán nem elég ahhoz, hogy összetartsa őket.

Az Útont a 2010-es Berlinale versenyprogramjában mutatták be. Rendezője, Jasmila Žbanić előző filmjével, a Szerelmem Szarajevóval 2006-ban elnyerte a Berlinale Arany Medve-díját.

Vendég: Pilcsik Tünde, a Regina Alapítvány elnöke

Az est házigazdája: Gyárfás Dorka, a Lumiére Filmklub kurátora Bujdosó Bori, újságíró.

2012. március 21. Antirasszista világnap

1966-ban jelölte ki az ENSZ március 21-ét az Antirasszizmus Világnapjának, ezzel állítva emléket egy 1960-ban Dél-Afrikában történt, vérfürdőbe torkollott apartheid-ellenes demonstráció 69 áldozatának.

A világnap alkalmából

18:00-kor Előre felkészített csapatok vitáznak az alábbi tételmondatról „Az ember alapvetően önző lény”. A vitában bemutatjuk a magyar történelem több kiemelkedő a jogvédelem és az emberi jogok érvényesítése terén maradandó nyomot hagyott személy (pl. Raoul Wallenberg, Sztehló Gábor) életművének részleteit, dilemmáikat, sorsukat.

20:00-tól a Világnap alkalmából a Romano Trajo majd a Dresch Quartett ad koncertet.

 

2012. március 22. Anyaság és karrier? Beszélgetés Péterfy Bori énekesnővel

Egyre több fiatal nő, érzi úgy, hogy választania kell a karrierjük és a családjuk között. Hogyan lehet mindezt összeegyeztetni? Erre keressük a választ Péterfy Bori énekesnővel, aki terhessége miatt 2011. január 30-án lépett fel utoljára Budapesten. Bori, gyermeke születése után valószínűleg 2012 első felében tér vissza. Ha kíváncsi vagy, ő hogyan állja meg a helyét mint családanya és énekesnő, akkor március 22-én az Európa Pontban a helyed!

2012. március 27. 17.30 Egy fantasztikus történet – Karen Blixen  Kiállítás megnyitó

A Dán Kulturális Intézet kiállítása

A lenyűgözően egyedi karakterű író, a huszadik századi dán irodalom "nagyasszonya", Karen Blixen fantasztikus élettörténete épp oly drámai és rendkívüli, mint amilyenek írásai.

A dán nemesi családba született Karen Blixen tizenhét évig élt a fekete kontinensen, s Afrika hatására lett belőle igazi író. Íróként és asszonyként is egyaránt része volt sikerben és kudarcban, szenvedését, személyes fájdalmait azonban mindig a kemény, sokszor cinikus felszín alá rejtette a külvilág szemében mindig erős és lenyűgöző, öntörvényű asszony. Ezt a kivételes életutat mutatja be a kiállítás.

2012. március 30. Media4us

Media4us - Angol nyelvű műhelyfoglalkozás a hazánkban élő bevándorló média helyzetéről

Március 30-án a Szubjektív Értékek Alapítvány rendezésében kerül sor a programra, melyre elsősorban olyan újságírói tapasztalattal rendelkező fiatalokat várunk, akik részt vennének az itt élő külföldiek életét bemutató weboldal írásában-szerkesztésében. A részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt előzetes jelentkezés és regisztráció szükséges.

Részletek angol nyelven a www.szubjektiv.org weboldalon.

SZEMÉLYES EU-TANÁCSADÁS AZ EURÓPA PONTBAN

Minden hétköznap 10 és 18 óra között az érdeklődők uniós témájú kérdéseiket személyesen is feltehetik a Külügyminisztérium és az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete által működtetett EUvonal tanácsadóinak, akik - többek között - EU-s munkavállalási, tanulási vagy támogatási lehetőségekkel kapcsolatban nyújtanak felvilágosítást az Európa Pontban.

Az EUvonal - EU Tájékoztató Szolgálat további elérhetőségei:

E-mail: info@euvonal.hu

Skype: EUvonal (hétköznap 10 és 13 óra között)

Honlap: http://www.euvonal.hu

süti beállítások módosítása