- 2012.02.24. 18:27
Számomra a világ legegyszerűbb és legszebb süteményei a muffinok. Valójában egy külön muffin-univerzum, ha arra gondolok, hogy hányféle létezik belőle.
Lehet, édes vagy sós, fűszeres vagy töltött, gyümölcsös, mázas, habos és még ezer változat. Ahogy ezeken a képeken is látható, a muffin önkifejezési forma kreatív elméknek. Ez a kevert tészta néha igazi süti költemény, elegáns asztaldísz, vidám ünnepi kellék, vagy ahogy nálunk szokott előfordulni, „ahogy kész eltűnik a tálról, esélyed sincs díszíteni” hétvégi házi süti.
Ajánlom a cikk végén található receptemet mindenkinek, 1 óra alatt megvan az egész (muffin sütő tálca és bele való kis papír kosárkák szükségesek még hozzá).
Néhány magyar webshop a díszítő kosárkákhoz (a sütő kosárka minden nagyobb bevásárló központban kapható): Kookta, Desszertmester, Soregi
Csipkecsodák és gyerekzsúrra valók:
Glam verzió:
Szerelmes sütikhez:
Művészi gondosság:
Esküvői asztaldísz:
Muffin őrület:
Recept:
- 30 dkg aszalt gyümölcs (vörös áfonya, barack, szilva)
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 5 tojás
- 30 dkg liszt
- 3tk sütőpor
- citromhéj
- 1cs vaníliás cukor
- 1dl tej
- rum vagy rumaroma az aszalt gyümölcsökhöz
Elkészítés:
Apróra vágjuk az aszalt gyümölcsöket és rumba áztatjuk, félretesszük. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, vaníliás cukor) külön tálban összekeverjük. A vajat habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, tojásokkal, citromhéjjal, végül mehet bele a korábban rumba áztatott aszalt gyümölcs. A vajas cukorba adagoljuk a lisztes tál tartalmát, addig keverjük, amíg már nem látunk külön álló lisztet. Végül hozzáadjuk a tejet is. Ez utóbbiból én annyit teszek, hogy a tészta nyúlós legyen, ne álljon össze, mert akkor lehetetlen belapátolni szépen a sütőformákba. A sütőt 180 fokra előmelegítem, középre teszem a rácsot. A formát nem kell kikenni, elég bele a papírkosárka, amibe 2/3 részig teszek tésztát, majd mehet a sütőbe. 25 perc alatt kész, de én 20 percnél ellenőrizni szoktam fogpiszkálóval, hogy jó-e (ha nem ragad rá a süti a piszkára már jó).
Nagyon csábító melegen enni, de tuti biztos belül őrült forró, így én le szoktam takarni, hogy senki se csábulja el magát, és hogy kicsit visszanyerje a nedvességtartalmát. Családban azonnal fogyós sütifajta, a fenti mennyiség két főre elég tapasztalatom szerint :)
Ilyen lett a múlt heti kakaós gyümölcsös sütim (a tésztába kevertem 3 kanál kakaóport is):
Képek: Beryls, Sweetopia, Hermiorose, Kiwicakes, Paperkutz, csipkések: 1,2,3, lepkés: 1, 2, 3