Nincs ilyen widget!

Húst hússal

Judit - régi kolléganőm és barátném - gasztronómiai addikciója évekkel ezelőtt feltűnt, már a nagy hazai gasztroforradalom előtt bújta a külföldi szakirodalmat, hogy a  háromgyerekes család ne csak élelemhez, hanem élményekhez is jusson a napi táplálkozás alkalmaival. Néhány éve Londonba vetette a jó sorsa, ahol a családi teendők mellett továbbképezheti magát a téren is. Napjait egy jól megszokott rendszer szerint éli: otthon, munka, iskola, bolt, piac, a gyerekek különórái, és a többi, mindannyiunk által ismerős kötelező elem. Ezen a megszokott úton mindig keresi a lehetőséget, hogy valami újat, vagy valami régit találjon, amit eddig nem ismert. Ilyen volt a minap Jamie Oliver, tavaly novemberben megnyílt londoni hentesboltja, a Barbecoa.

0a.jpg

0.jpg

"A legtöbben, városi lakosok, nem vagyunk hozzászokva, hogy így, egyben lássunk egy darabolásra váró állatot, ami nem túl sokára az asztalunkon gőzölög ínycsiklandóan, és amit sütés után nem felejtettünk el pihentetni.

Gyermekkoromból a körúti hentesboltra emlékszem, ahogy a hűtőautóból gyorsan a bolt hátsó részébe vándoroltak a fél disznók, marhákat, és egyéb négylábúak, amik aztán már csak darabokban kerültek vissza újra,  a hűtőpultba. Ha őszínték akarunk lenni, akkor csak a hentesek jóindulatán múlik, hogy valóban azt a részt kapjuk - garantálva ezzel az otthoni vacsora sikerét -, amit a receptünk megkíván, nem beszélve az esetleges árkülönbözetről. Jamie  Oliver boltjában nincs susmus, azt kapjuk, amit kérünk, ráadásul mindezt egy lélegzetelállító környezetben. A hentesek még örülnek is, ha a húsok eredetéről kérdezünk, melyik farmon, hogyan nevelkedtek az állatok. Bármilyen abszurd is, de egy jól tartott, boldog állatnak sokkal finomabb a húsa, mint zordabb körülmények között tartott sorstásaiknak. Vajon, hogy nézne rám az a bizonyos körúti hentes, ha feltenném ezt a kérdést? Pedig egy ilyen boltnak gyorsan terjedne a híre a városban, és biztos vagyok benne, hogy lenne erre kereslet.

Persze nem Jamie Oliver találta fel a spanyolviaszt, Sydneyben már évek óta működik Victor Churchill design hentesboltja."

1.jpg

1c.jpg

"Nem lenne csodálatos egy ilyen környezetben megvenni a vasárnapi csirkét, vagy a marhacombot a húsleveshez?

Persze a körúti bolt sincs veszve, könnyedén nézhetne ki így is, ahol az isteni sült kolbász után nehéz lenne kibírni, hogy az ember ne vigyen haza egy csodálatosan előkészített borjúszeletet, vagy egy előre  - garantáltan frissen - előfűszerezett vagdalthúst, ami otthon már csak a sütésre vár."

3d_1.jpg
2b.jpg

3b.jpg

"Boldogság látni azért, hogy Budapesten is megmozdult valami és az egyik bevásárlóközpontban megnyílt a Konrády hentesbolt, ahol remélhetőleg a tartalom is olyan tartósan szép lesz, mint a külső."

2c.jpg1b.jpg

"Az én álmom mellesleg egy olyan bolt, ahol a marha felsál, a sertéscomb, vagy a libamell mellett még az adott húsdarabhoz receptet is választhatok. Az ötlet nem is annyira elrugaszkodott, nem igaz?"

süti beállítások módosítása