Nincs ilyen widget!

Súlyos stílusikon: AGA

Álmodoztál már angol vidékies stílusú konyháról? Ha igen, biztosan láttad magad előtt minden részletét: a bútort, a fogantyúkat, a színeket, a pultot, az edényeket és a mosogatót. De beszéljünk a legfontosabbról! Mekkora tűzhelyt képzeltél a vágyott rusztikus konyhádba: kicsit, közepeset, nagyot vagy... egy AGA-t? Na, ugye.

Az AGA rövidítés az 1904-ben alapított svéd energiatársaság, az Aktiebolaget Svenska Gasaccumolator nevéből származik. A kortalan klasszikusnak számító tűzhely a Nobel-díjas fizikus, Gustaf Dalén tervei alapján született, és világkarriert futott be; az ügyes marketingnek köszönhetően pedig ma már nemcsak az autentikus country stílusú konyhák elmaradhatatlan kelléke, hanem modern összeállításokban is megtalálja a helyét.

 

Hogyan működik az AGA?

 

A titok a tűzhely öntöttvas falában rejlik, amely hosszan tartja és gyengéden sugározza hőt, ezáltal megőrzi az ételek nedvességtartalmát és ízeit. Észbontóan jó, szaftos sült húsokat, tökéletes kenyereket és tortákat süthetünk benne, méghozzá szimultán: az ízek-illatok nem keverednek.

Vitathatatlan előnyök
Az AGA szabadságot ad, mert:
- nem kell várni arra, hogy bemelegedjen a sütő;
- kevesebb ideig tart a sütés-főzés;
- biztonságosan főhet az étel, amíg nem vagyunk otthon;
- nem kell az időzítésre és a hőfokokra figyelni (mert - az eredeti modellen legalábbis - nem nagyon vannak ilyen funkciók:-);
- szinte soha nem kell kitisztítani;
- nem szükséges elszívót tenni fölé (hurrá!);
- simán belefér akár egy tízkilós pulyka is.

Magasnak tűnik a 2-4000 fontos ár? Erre is megvan a válasz. Az AGA okos befektetés, mert élettartama 100+ év, az ötszáz kilogrammot, de a sütők számától függően akár egy tonnát (!) is nyomó gép pedig multifunkcionális: egyesít mindent, amit egy tűzhely, egy pizzasütő kemence, egy "slow cooker" (lassan főző edény), egy mikrohullámú sütő, egy pirító, egy pároló és egy grill tudhat...

 

 

 

 

Az AGA mint életstílus

Ha "Az AGA: családtag.", illetve "Az AGA: a ház szíve." mottókat kissé túlzónak találod is, a képeket elnézve egy dologban biztosan egyetértünk.

Amikor az AGA-tulajdonos egy pohár borral a kezében kellemesen melengető tűzhelyének támaszkodik, és gyapjúzoknis lábával megcirógatja a kályha mellett szunyókáló házi kedvencét..., az mAGA az otthonosság.

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek: 1, 2, 3, 4, 5,6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

süti beállítások módosítása