- 2011.09.30. 10:22
Amikor eljutok külföldre, akkor első szempont az, hogy hozzak magammal haza helyi recepteket, hogy utána ízek szempontjából is könnyedén felidézhessem a nyaralás pillanatait. Ezt a receptet is Olaszországban tanultam, bár be kell vallani, hogy nem nagy ördöngösség, nem sok tanulnivaló volt vele. Fő az egyszerűség. Tésztamániás vagyok, egyszerűen imádom az olasz pasta-kat, mindegy, hogy vega, húsos, vagy halas ízesítéssel kapom, én gyakorlatilag bármilyet benyomok. Ez a fajta az egyik kedvencem.
Ha esetleg hozzájutunk friss tenger gyümölcseihez, akkor a hal mellett azokat is hozzáadhatjuk a szószhoz, hiszen az még jobban megdobja, legyen szó különböző kagylókról, vagy rákokról. Ez amolyan klasszikus dél-olasz, tengeri fogás. Ha nem jutunk hozzá ehhez a fajta tésztához, nem probléma, jól működik spagettivel is, bár a raguk kimondottan szeretik az ilyen-olyan "csőtésztákat", hiszen a lyukakban jól el tudnak bújni a finom kis haldarabkák.
Hozzávalók 2 főre:
- 300 g paccheri tészta
- 250 g tengeri halfilé (pl. sügér)
- 150 g koktélparadicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
Elkészítés:
- Tegyük fel a tésztához a vizet forrni.
- A fokhagymát vágjuk finomra, majd olívaolajon pirítsuk meg. Ekkor dobjuk hozzá a félbevágott koktélparadicsomokat, majd kb. 7-8 perc alatt lefedve pároljuk meg.
- Adjuk hozzá az kockára vágott halhúst, majd főzzük puhára.
- A tésztát főzzük ki közben, majd merjük a szószhoz, forgassuk át, hogy a tészta jól összekeveredjen a halas raguval. Ha szükséges, akkor sózzuk és borsozzuk.
- Halmozzuk tányérra és szórjuk meg a tetejét apróra vágott friss petrezselyemmel.