Nincs ilyen widget!

Divat öko módra

Manapság egyre fontosabbá válik a környezettudatos életmód és annak minél szélesebb körökben való használata. Gondoljunk például a szelektív hulladékgyűjtésre, a biogazdálkodásra vagy éppen csak a bicikli minél gyakoribb használatára az autózás helyett. A divat világában eddig nem igazán tettek fontosabb és látványosabb lépéseket az ügy érdekében, de azért van már egy-két hasznos (helyenként vicces) lépés e területen is.

Kezdjük a sort kiegészítőknél, jöjjön most néhány óra és öv, melyeket kizárólag fából készítettek és gyártásuk során semmiféle káros anyagot nem használtak fel, ezzel is ügyelve a környezet megóvására.
Sőt, a WeWood cég minden egyes eladott óra után egy újabb fát is ültet a környezet megóvása érdekében. Persze felmerül a kérdés, hogy vajon az órákhoz felhasznált és kivágott fa nem éppen ennek az amúgy nemes célnak az ellenkezője? A választ sajnos nem tudjuk, de remélhetőleg a már amúgy is "halálra ítélt" fák közül válogatnak...

 És egy kis különlegesség hazánkból: Az 1mind1 kitalálója, Dénes selejtes bicikligumikból készít jópofa és különleges öveket, illetve egyéb kiegészítőket, melyek iránt nagyon nagy az érdeklődés. Rendeltek már tőle többek között Dél-Afrikából, Olaszországból és Angliából is, de természetesen itthon is beszerezhetőek a nem mindennapi kiegészítők. Az 1mind1 megtalálható a Wamp-on, az Alterego-ban és rengeteg más helyen is.

Természetesen a nagyobb cégek is próbálnak nyitni téma felé, itt van például a svéd bolthálózat, a H&M, mely idén áprilistól vezette be környezetbarát, "Conscious Collection" névre keresztelt kollekcióját, melynek darabjai egytől-egyig újrahasznosított anyagból (pl. biopamut, TENCEL, újrafelhasznált poliészter) készültek. A férfiruhák az elitiskolás hangulatot tükrözik a kétgombos zakókkal, a gallér nélküli ingekkel és a Henley-gombolású pólókkal. Kaphatóak még nyomott mintás és csíkos pólók, valamint ujjatlan trikók és jól szabott nadrágok is a teljes variálhatóság érdekében. A kollekció fő színe a fehér és annak árnyalatai, fő feladatának pedig a fenntarthatóságra való fókuszálást tartja.

Következzen most egy újabb magyar példa: Filep Krisztina fotós nemrégiben készített egy sorozatot, "Az vagy, amit megeszel!" címmel, melynek koncepciója is ugyanez volt, tehát a modellek voltak maguk az ételek a képeken. A 9 órán át zajló fotósorozathoz öt KREA-s divattervező (Bak Kyra, Pákozdi Alexandra, Strott Tímea, Tóth Cecília Orsolya Anna, Bódis Boglárka) készítette a ruhákat, alig egy hét alatt. Az itt látható fotókon a tojás, a szeder és a tonhal "bőrébe" bújtak a modellek Filep Krisztina kamerája előtt.

Zárásként pedig egy kissé "őrült" és vicces, ötletet mutatunk arra az esetre, ha már a formális öltözetet is mindenképpen öko-módra képzeljük el. Íme a környezetbarát öltöny, melyet teljes mértékben újrahasznosított, műanyag vizes palackokból készítettek. Minden bizonnyal jó és nemes ötlet, bár azért nem hiszem, hogy ebben a formájában nagy divat lesz, és lehet, hogy ez nem is olyan nagy baj...

süti beállítások módosítása