- 2011.09.02. 13:02
A Pavlova-torta az egyik kedvenc édességem. Akkor is szeretem, amikor télen, fagyasztott gyümölcs kerül a tetejére és persze akkor is, amikor nyáron mindig az éppen szezonális finomságokat szóróm rájuk. Nagyon könnyű elkészíteni, gyakorlatilag elronthatatlan. Sokakat taszít a habcsók jelleg, de azért én azt mondom, adjon mindenki egy esélyt neki és higgyék el nekem, ennek a desszertnek köze nincs a mesterséges színezékektől viruló habkarikákhoz, amit még gyerekkorunkban a karácsonyfára aggattunk.
Már az "alaptészta" is sokféleképpen kombinálható és ízesíthető. Én ezt leginkább attól szoktam függővé tenni, hogy milyen feltét kerül majd rá. A málnához például tökéletes a csokoládés alap, a meggyhez, cseresznyéhez az enyhén fűszerezett, pikáns alap, de én most az egzotikus vonalon mozogtam, citromosra készítettem a habcsókokat, mangót kockáztam és maracuját kanalaztam a tetejére. Ezek a kicsit savanykás ízek tökéletesen passzolnak a "corpushoz", kiegészítik egymást. Ha van hozzá kedvünk, tejszínhab helyett készíthetünk citruskrémet is, de időhiányban szenvedők ne érezzék magukat attól zavarban, hogy "csak" tejszín kerül a sütemény tetejére, hiszen eredetileg is így szól a recept.
Hozzávalók 6 db-hoz:
- 2 teáskanál fehérborecet
- 2 teáskanál kukoricaliszt
- 4 nagy tojásfehérje
- 150 g nádcukor
- 2 citrom lereszelt héja
- 4 dl habtejszín
- kevés porcukor
- 1 nagy mangó
- 3 db passiógyümölcs
Elkészítés:
- A tojások fehérjét a cukorral és az ecettel verjük kemény habbá (kb. 10 perc), majd keverjük hozzá alaposan a citromhéjat és a kukoricalisztet is.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzünk a habból halmokat, kanál segítségével igazítsuk formára őket és 120°-ra előmelegített légkeveréses sütőben süssük 1 órát (alsó-felső sütésnél 140°), majd a sütőben hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt kevés porcukorral verjük kemény habbá.
- A kihűlt habcsóktortácskákra kanalazzunk a kemény tejszínből, halmozzunk rá egy-egy adag felkockázott mangót és kanalazzuk rá maracujának húsát/magjait (1 maracuja 2 mini habcsóktortához elég).