- 2011.08.12. 20:59
Egészen komoly irodalma van ma már a fröccsnek; legalábbis az interneten minden magára valamit is adó, a mindennapi kultúrával foglalkozó oldalon találhatóak kisebb-nagyobb írások róla, újabban pedig egészen trendi itallá kezd válni. Szinte már köztudott ennek az italnak, és a szorosan hozzá tartozó szóda és szódásüveg „feltalálásának” története, vagyis a legenda, mely szerint 1842-ben Fáy András fóti pincéjébe hozta el Jedlik Ányos az általa készített első szódásüveget, és ahol Vörösmarty átkeresztelte az addig spriccernek hívott italt fröccsre, mely elnevezés azóta is tartja magát. Fajtáinak felsorolását szintén sokfelé megtalálhatjuk; a 9dl bor-1dl szódától a fordítottjáig rengeteg féle variáció létezik. Most csak a legismertebbek:
a klasszikus spriccer,vagyis a nagyfröccs: 2dl bor-1 dl szóda,
a kisfröccs: 1-1 dl,
a hosszúlépés: 1dl bor-2dl szóda,
a házmester: 3dl bor- 2 dl szóda
és a viceházmester, mely ez utóbbi fordítottja.
Büszkék is vagyunk rá, mint hungarikumra, mely ebben a formában nem létezik más, borkultúrákkal rendelkező országokban, de azt talán kevesen tudják, hogy a XV. században még a magyarok voltak az a furcsa nép Antonio Bonfini szerint, akik víz nélkül itták a bort. Akkoriban ugyanis még a szóban forgó nedű vízzel való fogyasztása volt általános, igaz, jobbára tengervízzel, mivel a szóda akkor még sehol sem volt. Ma is van azonban olyan irányzat, mely a bor víz nélkül való ivására, mint ősi magyar szokásra szólít fel. Nem kívánunk igazságot tenni ebben a kérdésben, de a Domus Vinorum, a magyar borok szakértője szerint mindkét módszernek van létjogosultsága: ha egy bor igazán minőségi, gazdag, sőt karakteres, testes ízű egyáltalán nem fontos hozzá szódát inni, inkább élvezzük magában és persze megfelelő hőmérsékleten, ha viszont kissé fanyar, mondhatni savanykás, egyszerűbb ízvilágú borral van dolgunk, bátran készítsünk belőle fröccsöt, mely főleg nyáridőben kitűnő szomjoltó. A szódában lévő szénsav ugyanis kitágítja gyomor ereit és ezzel meggyorsítja az alkohol felszívódását, fokozza hatását. Szabályok tehát nincsenek, de minél többféle bort kóstolunk, annál jobban fogjuk tudni, mi az, amit valóban kedvelünk és persze milyen formában. Ismerjük meg borainkat! A választáshoz nyújt segítséget a Domus Vinorum 200 fajta magyar borból, sommelier közreműködésével.