Nincs ilyen widget!

Lakberendezés arab módra

Mindannyiunkban megjelenik egy kép, amikor az arab stílusról vagy lakberendezésről beszélünk és ez a kép mindenkinél más és más. És  mégis; vannak közös elemek, amelyek használatával felidézhetjük a mesés kelet hangulatát. Személyes kedvenceim az ide illő színek, minták, berendezési tárgyak, melyekből már csak egy-két darab használatával is feldobhatunk egy egyhangúnak érzett enteriőrt, de nagyobb mennyiségben teljesen átérezhetjük ennek a stílusnak minden gyönyörűségét, nem beszélve a kettő közti számtalan variációról.

Számomra talán a legjellemzőbb a minták sokfélesége, mely vallási okok miatt mellőzi az emberábrázolást, s ezért számlálhatatlanul sokféle és jellegzetes geometrikus és növényi motívummal rendelkezik. Padlóburkolatok, csempék, textilek, fafaragások, fémből készült tárgyak vagy akár a kerámiák mind-mind hordozzák ezeket a rajzokat. Ezen kívül igen lényeges elem főleg a textileknél és csempéknél a színek sokasága, az európai szem számára szokatlan színpárosítások. A falak tudomásom szerint eredetileg inkább fehérek,  - ezt illusztrálja egy korábbi cikkem is - esetleg pasztell színeket használnak. Ettől eltér már az "európai-arab", amely a mediterránnal keveredve erőteljesebb falszíneket is használ.

Nagyon jellemzőek az áttört  faragással, gyöngyház berakással díszített kisbútorok, kiegészítők, értelemszerűen egzóta fafajtákból valamint a fémtálak, -mécsesek, -lámpások. Jól tesszük, ha a teázás kellékeit is ebben a stílusban szerezzük be, hiszen a szebbnél szebb  teaasztalkák - összecsukható fa lábazat fémtálcával a tetején -, valamint a teáskannák és festett üvegpoharak a hagyományos arab teázás kellékei. Végül semmiképpen se feledkezzünk el a szőnyegekről, párnákról, melyek teljessé teszik az összhangot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek: 1, 2, 3

süti beállítások módosítása